Mes turime 332 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2563
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27693
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:75019
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Tradicinė vasaros stovykla jaunimui

2020 m. rugsėjo 2 d., trečiadienis, Nr.65 (1980)

Švenčionėlių miesto kultūros centras, siekdamas užtikrinti jaunimo užimtumą, stovyklų tradicijų tęstinumą, aktyvaus poilsio skatinimą, savo krašto pažinimą ir kultūrinį visuomeninį veiklumą, 2020 m. įgyvendina vietos projektą „Vasara kitaip“. 2020 m. rugpjūčio 24-30 d. Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centre vyko stovykla jaunimui (14 – 18 metų amžiaus), gyvenantiems Švenčionėlių mieste ir Švenčionėlių kaimiškose teritorijose.

Stovyklautojai aktyviai dalyvavo įvairiose veiklose, parodydami savo sumanumą, kūrybiškumą, ištvermę. Stovyklos vadovai visiems stovyklautojams siūlė veiklas, kurias atlikdami galėtų išmokti kažko naujo, atskleistų savo kūrybiškumą, išmoktų dirbti komandoje, išmoktų laisviau reikšti savo mintis.

Nuo pat pirmosios stovyklos pažinčių ir atradimų dienos visus stovyklautojus pasiūlytos veiklos įtraukė į geros nuotaikos sūkurį. Jaunuoliai, susipažinę su aplinka ir vidaus tvarkos taisyklėmis, dalyvavo orientaciniame žaidime „Susipažinkime su Kaltanėnais“. Vėliau po smagiųjų stovyklautojų krikštynų vyko teminis vakaro renginys, šou „Jaunieji talentai“.

Antroji stovyklos diena, Žeimenos upės diena, prasidėjo rytine mankšta. Vėliau jaunuoliai dalyvavo pažintiniame žygyje baidarėmis Žeimenos upe maršrutu Kaltanėnai – Šakališkė – Lukna. Kelionė ties Lukna nesibaigė, stovyklautojai su grupių vadovėmis tęsė pažintinę kelionę, maršrutu Lukna – Buivydai, o į stovyklą grįžo pėsčiomis. Tokia veikla labai naudinga norint ne tik pažinti savo gimtąjį kraštą ir jo gamtos išskirtinumą bei jos lobynus, bet ir naudinga fiziniam aktyvumui.

Trečioji diena – Aukštaitijos kaimo diena. Po pusryčių stovyklautojų laukė edukaciniai užsiėmimai, kurių metu jie buvo supažindinti su senaisiais Aukštaitijos amatais. Vienas iš jų – žvakių liejimas. Edukacijos metu klausėsi, kaip senovėje buvo liejamos žvakės, kaip buvo paruošiamas vaškas, mokėsi iš pakulų nuvyti „knatą“ (dagtį), išlieti žvakę senuoju pylimo būdu. Kita edukacija grupėms pasikeičiant buvo dekoratyvinių muiliukų gaminimas, kur dalyviai buvo supažindinti su muilo gamybos istorija ir gamtoje augančia muilažole – vaistiniu putokliu, kuris senovėje buvo naudojamas vietoje muilo. Jaunimas mokėsi pasigaminti muilą iš muilo bazės suteikiant jam norimą formą, kvapą, bei spalvą. Visomis šiomis veiklomis diena dar nesibaigė, po edukacijų stovyklautojai leidosi į pažintinį žygį dviračiais maršrutu „Mažasis Kaltanėnų dviračių takas“ arba „Nepirių žiedas“, susipažįstant su Kaltanėnų apylinkių kaimais. Šią intensyvią atradimų dieną jaunimas užbaigė teminiu vakaro renginiu – karaoke.

Ketvirtoji stovyklos diena – Žeimenų ežero diena, buvo taip pat labai įdomi ir kupina nuotykių bei atradimų džiaugsmo. Stovyklos dalyviai plaukė valtimis Žeimenos upe ir Žeimenų ežeru maršrutu Kaltanėnai – Ožkiniai – Pakretuonė. Atplaukus į Pakretuonę jaunuoliai įsikūrė stovyklavietę, pasistatė palapines, apsirūpino malkomis, maudėsi ežere, žaidė aktyvius žaidimus. O sutemus dalyvavo naktiniame orientaciniame žygyje.

Penktoji diena – gamtos ir menų diena. Jaunimas aktyviai dalyvavo viktorinoje „Gamtos paslaptys“, degustavo vaistažolių arbatas, kiek vėliau rinko gamtinę medžiagą (akmenukus, vaisius, žiedus, ir kt.), kūrė iš jų mandalas, kilimus. Ir kaip įprastai dieną užbaigė teminiu renginiu, kurio temą sugalvojo patys stovyklautojai, „Madų šou Kaltanėnai“.

Šeštoji diena sporto diena stovykloje. Nuotykių tikrai buvo nemaža, šią dieną reikėjo dalyvauti įvairiose sporto šakų žaidynėse, estafetėse. Labiausiai jaunimui patiko dažasvydžio žaidimas. Žinant, kad jauni žmonės yra labai aktyvūs ir trykštantys energija, tos dienos vakarą buvo organizuojamas šokių maratonas „Iškeliaujančios vasaros ritmu“.

Paskutinė, septintoji, diena buvo pavadinta draugystės diena. Susidraugavę ir artimiau vieni kitus pažinę stovyklautojai rašė atsisveikinimo laiškus, kūrė dovanėles – siurprizus savo draugams. Stovyklos uždarymo renginio metu vyko stovyklautojų apdovanojimai, šauniausio stovyklautojo rinkimai fotosesija atminčiai.

Finansavimas projektui „Vasara kitaip“ (ŠVEN-LEADER-6B-KV-10-2-2019) skiriamas pagal vietos plėtros strategijos „Švenčionių rajono vietos veiklos grupės „Švenčionių partnerystė“ teritorijos 2015-2023 m. vietos plėtros strategija“ priemonę „Kultūros savitumo išsaugojimas, tradicijų tęstinumas“ veiklos sritį „Parama kaimo gyventojų bendruomeniškumo ir pilietiškumo ugdymui (krašto tradicinių renginių organizavimas, stovyklos, konferencijos, išvykos)“.

Vaida ŠVALKIENĖ

Švenčionėlių miesto kultūros centro Jaunimo renginių organizatorė