Mes turime 286 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2661
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12848
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88878
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Didžiausias turtas – dainos. Jas dovanoja mylimiems žiūrovams

2020 m. rugsėjo 9 d., trečiadienis, Nr.67 (1982)

Tokiais eiliuotais žodžiais vainikuoja mūsų ilgą ir jautrų pokalbį jau daugiau kaip penkis dešimtmečius mėgėjų meno gretose žibanti Vanda Miloš: „Mano dainos – mano pats didžiausias turtas, neturėjau nieko jam lygių. Jas visas nešu sava širdim užburta, Tau, Žmogau, kurį myliu, kuriuo labai tikiu“. Ir šiuose žodžiuose slypiu p. Vandos darbo, veiklos ir kūrybos esmių esmė, tai, kas daro gyvenimą prasmingą, turtingą, kai negali pasakyti, kad metai pralėkė tarsi viena diena, nes kiekviena diena kupina tiek daug visko, kad reikėtų knygos viskam sudėlioti...

2020-ieji metai Vandai Miloš atnešė ne vieną svarbią sukaktį – 20 metų, kaip dirba Švenčionėlių kultūros centre, 20 metų, kaip gyvuoja „Gabija“ ir pačios p. Vandos asmeninis jubiliejus.

 

Daugiausiai koncertuojantis išvykose kolektyvas

Ištarus pavadinimą Švenčionėlių kultūros centro moterų vokalinis ansamblis „Gabija“, daugelis mūsų rajono gyventojų tikrai žino, apie ką eis kalba: balsingos, elegantiškos, dailios ir puošnios moterys bei charizmatiškoji jų vadovė, muzikantė, dainų kūrėja Vanda Miloš. Ansamblis daug koncertuoja ne tik Švenčionių rajone, bet ir važiuoja pas kaimynus, ne vieną kartą koncertavo ir užsienio šalyse. Beje, ansamblis ne kartą yra tituluotas daugiausiai koncertuojantis išvykose Švenčionėlių kultūros centro kolektyvas.

 

Dėkoju Dievui ir likimui...

Pokalbį ilgametė rajono kultūros darbuotoja pradeda poetiškai ir su dėkingumu: „Dėkoju Dievui ir likimui. Kūryboje yra ir meilė, ir viltis, ir didelis darbai, ir didelės svajonės. Laimingas tas, kas moka atvira širdim dainas dainuoti ir mylėti žmones“.

Nuo pat savo darbinės veiklos kultūros srityje pradžios Vanda Miloš ilgą laiką dirbo moterų vokalinio ansamblio „Magunianka“ vadove, trisdešimt metų važinėjo iš Švenčionėlių į Magūnus. Kaip anuomet sakė tuometinė rajono Kultūros skyriaus vedėja a. a. Danutė Vigelienė, už tokį pasiaukojimą p. Vandai reikėtų paminklą pastatyti. Tačiau galima sakyti, kad p. Vanda pati sau paminklą pasistatė – kūrybos, dainų ir koncertų. Beje, 2020 m. D.Vigelienė ir pasiūlė jai pereiti iš Magūnų į Švenčionėlius ir kurti ansamblį čia. Pasak V.Miloš, buvo sunku išsiskirti su kolektyvu, su Magūnais ir to krašto žmonėmis, kur buvo pradžių pradžia, kur liko gabalėlis širdies... Tačiau galimybė dirbti ten, kur gyvena, nauja pradžia irgi jaudino bei viliojo. Apie kuriamą moterų vokalinį ansamblį paskelbė rajono spaudoje ir sulaukė nemažai entuziasčių. „Atskrido dvi kregždės – balsingos pusseserės Danguolė Kliukienė ir Valerija Žaronienė, prisijungė Stasė Busilienė, Milda Sivickienė, Daiva Kaminskienė, Rita Gasparevičienė, Giedra Kaminskienė, - prisimena p. Vanda tarsi tai būtų vykę ne prieš 20 m., o šiandien. – Pradėjome repetuoti, o pirmasis pasirodymas įvyko po dviejų mėnesių, Švenčionyse, kapelų festivalyje“. V.Miloš skaičiuoja, kad per 20 veiklos metų išmokta apie 100 dainų lietuvių, rusų, lenkų ir ukrainiečių kalbomis. O „Gabijos“ koncertus daugiausia vesdavo profesionalūs ir charizmatiški vedėjai Vida Vilutienė ir Richardas Leleiva. Ansamblio vadovės įsitikinimu, geras renginio vedėjas, jo sukurtas scenarijus – taip pat reikšminga sėkmingo pasirodymo dalis.

 

Plati koncertų geografija

Debiutas puikiai pavyko, žiūrovai ir kolegos priėmė šiltai, tad „Gabija“ toliau repetavo, rinko repertuarą, mokėsi dainų, tobulino įvaizdį ir kiekvienam pasirodymui vis sugalvodavo kažką naujo ir originalaus. Po 3 m. jau surengė solinį koncertą, 5, 10, 15 metų jubiliejinius koncertus. „Gabija“ kasmet įvairiomis progomis surengia ne vieną solinį ar kokiai nors progai skirtą koncertą, daug važinėja po rajoną ir pas kaimynus. Savo pasirodymais pradžiugina žiūrovus ir toliau nuo centrų nutolusių kaimų – Karkažiškės, Zalavo, Prienų, Magūnų – gyventojus. Na, o Švenčionyse, Pabradėje, Milkuškose, Strūnaityje, Pašaminėje, Sariuose, Kaltanėnuose, Trūduose, Linkmenyse, Mielagėnuose, Dūkšte, Nemenčinėje, Ignalinoje, Vilniuje lankytasi ir ne po vieną kartą. Su kai kurių kaimų bendruomenėmis užsimezgė itin šilti bei draugiški santykiai. Pavyzdžiui, su Trūdų bendruomenės kapela „Sodiečiai“ neretai rengia ir bendrus pasirodymus, dalyvauja įvairiose šventėse.

V.Miloš džiaugiasi, kad jos vadovaujamas ansamblis turėjo galimybę ne kartą sėkmingai pasirodyti romansų vakaruose, S.Moniuškos vardo lenkų dainų festivalyje Vilniuje, lenkų namuose, Pabradės miesto festivalyje „Ant Žeimenos krantų“ ir pan.

Per du dešimtmečius buvo ir įsimintinų koncertinių kelionių į užsienio šalis. Kartu su Pabradės miesto kultūros centro moterų vokaliniu ansambliu koncertavo Lenkijoje, kur džiugino pilnos žiūrovų salės, jų aplodismentai ir gera akustika bei sakralinė atmosfera bažnyčiose. Su Švenčionių „Bočiais“ ir Švenčionėlių „Senjorais“ keltu plaukė iš Rygos į Stokholmą. „Gabija“ laive surengė du sėkmingus koncertus, sulaukė labai daug dėmesio ir liaupsių iš keltu plaukusių užsieniečių.

 

Ieško naujų išraiškos formų

Tokie įspūdžiai ilgai išlieka atmintyje ir skatina toliau kurti, judėti į priekį, ieškoti naujų išraiškos formų, papildyti ansamblį kitais atlikėjais, muzikantais, kitais instrumentais, pasakoriais...

Pavyzdžiui viename iš pastarųjų metų didesnių koncertų, 2019 m. Švenčionėlių meno mokykloje vykusiame romansų vakare „Grįžtu namo“, su „Gabija“ kartu koncertavo ir puikus gitaristas bei vokalistas Michail Prokofjev bei Sarių skyriaus kultūrinės veiklos organizatorė Aldona Miloševskaja.

 

„Sidabrinius balsus“ sujaukė virusas

Šiemet dvidešimtmečiui taip pat buvo didelių planų, tačiau juos sujaukė pavasarį prasidėjusi koronaviruso pandemija, dėl jos paskelbtas karantinas, uždaręs žmones namuose, apribojęs renginius. Kol kas nauja klastinga liga nesitraukia, tad atidėti ir visi jubiliejiniai „Gabijos“ renginiai. Virusas nutraukė ir respublikinio vokalistų konkurso „Sidabriniai balsai“ giją. „Gabija“ suspėjo sudalyvauti tik rajoniniame ture, kur komisiją pavergė pagal konkurso nuostatus a cappella (be muzikos pritarimo) trimis balsais atlikta lietuvių liaudies daina „Švento Jono vakarai“ ir dainos „Išliksim jauni“ bei „Išgirsk muziką“, fortepijonu akomponuojant Stelai Maruškinai. Rajoninė komisija pažymėjo, kad kolektyvas profesionalus ir skyrė II kategoriją bei delegavo atstovauti Švenčionių rajonui regioniniame ture. Deja, dėl jau minėto karantino „Sidabrinių balsų“ konkursas atidėtas iki kol pagerės situacija. Žinoma, gaila įdėto darbo ir iki viršūnės likusio vos vieno kito laiptelio.

 

Dalintis širdies šiluma

Tačiau amžina optimistė Vanda Miloš vis tiek šypsosi ir muzikos, dainų, kūrybos, koncertų bei ateities planų nesiruošia apleisti. Nors prisipažįsta, kad karantino ir atskirties laikotarpis nebuvęs lengvas, nes ji įpratusi bendrauti gyvai, susitikti su žmonėmis, repetuoti, matyti žibančias žiūrovų akis ir jausti širdžių šilumą. Nei telefonas, nei feisbukas, nei darbas nuotoliniu būdu, nei pokalbių programėlės to neatstos. Tačiau, kad ir kaip nelengva buvo išbūti užsidarius, ji rado laiko pagalvoti ir apie kitus – dar labiau stokojančius bendravimo. Vos tik buvo atšauktas karantinas, „Gabija“ apsilankė Mielagėnų parapijos senelių namuose, su kurių direktore Milda Žieviene taip pat sieja tvirti draugystės saitai. Čia surengė koncertą, bendravo su gyventojais, kurių viena kaip tik šventė 90 metų jubiliejų. Vasarą „Gabija“ paruošė ir specialią programą, kuri būtų tinkama atlikti bažnyčiose, ir su ja po Mišių pasirodė Švenčionėlių bažnyčioje. Džiugu, kad parapijiečiai ir klebonas ją gerai įvertino.

 

Iki kitų susitikimų...

Kad ir kokia neaiški būtų epidemiologinė situacija Lietuvoje ir pasaulyje, Švenčionėlių miesto kultūros centro moterų vokalinis ansamblis „Gabija“, vadovaujamas Vandos Miloš, ruošiasi naujiems pasirodymams. Šiuo metu čia dainuoja Danutė Matesovič, Stasė Mikutavičienė, Aloyza Aglinskienė, Sigita Rudinskienė, Janina Petrikienė ir Jadvyga Bojarūnienė. Norėtų sudalyvauti ir Pabradėje „Ant Žeimenos krantų“, ir Vilniuje S.Moniuškos vardo lenkų dainų festivalyje, tačiau bus – kaip Dievas duos...

„Minėdama tris reikšmingus jubiliejus, dėkoju visiems, su kuriais dirbau ir dirbu, bendravau ir bendrauju, už palaikymą, supratimą ir pagalbą. Ansamblio narėms – už kūrybiškumą, nuoširdumą, šilumą ir gražų bendravimą, - sako V.Miloš. – Nesakau „Sudie“, sakau – „Iki kitų susitikimų“. Kviečiu ir daugiau balsingų, kūrybingų, draugiškų moterų jungtis prie „Gabijos“, prasmingai leisti laisvalaikį, koncertuoti, keliauti, bendrauti, dalintis kūrybos džiaugsmais su žiūrovais. Paskambinkite man tel. 8 600 21581“.

Irena POŽĖLIENĖ

 

 
Reklaminis skydelis