Mes turime 402 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2832
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19033
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95063
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Rugsėjo danguje išsiskirs Aušrinė, Jupiteris ir ryškėjantis Marsas

2020 m. rugsėjo 12 d., šeštadienis, Nr.68 (1983)

Paukščių takas pateisins savo vardą

Vėstant orams ir trumpėjant dienoms rugsėjis giedromis naktimis džiugins žvaigždžių gausa. Po saulėlydžio viena pirmųjų, aukštai pietuose Lyros žvaigždyne, sužibs ryški Vegos žvaigždė. Į rytus nuo jos išryškės Gulbės žvaigždynas su ryškiuoju Denebu. Jaučiaganis su skaisčiuoju Artūru svirs link vakarų horizonto. Jam iš dešinės riedės Grįžulo ratai. Prisiglaudęs prie šiaurinio horizonto rytų link slinks Vežėjo žvaigždynas su šviesiąja Kapela. Pietuose Erelio žvaigždyne aukštokai palypėjęs spinduliuos Altayras. Rytų pusėje aiškiai išsiskirs didysis Pegaso kvadratas, o kairiau ir aukščiau jo, tarp Paukščių tako žvaigždžių, žaižaruos „W“ raidės pavidalu išsidėsčiusios Kasiopėjos žvaigždės. Žvaigždžių gausos nuskaistintas Paukščių takas pateisindamas savo kelrodišką vardą nusidrieks paukščių išskridimo kryptimi. O įdėmesni stebėtojai, tarp šiaurės rytų ir pietvakarių išsilenkusioje įsivaizduojamoje ekliptikos juostoje, galės susirasti ir neryškius zodiakinius žvaigždynus: Žuvis, Vandenį, Ožiaragį bei Šaulį.

 

Šviesėjantis Marsas aplenks net Jupiterį

Giedrais rugsėjo vakarais akį trauks neaukštai virš pietų horizonto iškilęs ryškusis Jupiteris. Kiek ryčiau jo, per ištiestos rankos sprindį, švytės daug blausesnė Saturno planeta. Abi planetos keliaus link už pietvakarių horizonto svyrančio Šaulio žvaigždyno. Rugsėjo 24 d. vakare iš vakarų pusės prie Jupiterio ir Saturno poros prisijungs augančio Mėnulio pusmėnulis su planetomis sudarysiantis įspūdingą vienodais tarpais atskirtą dangiškąją vorelę. Rugsėjo 25 d. pusmėnulis praslinkdamas pro Jupiterio ir Saturno planetas sudarys su jomis gražų trikampį.

Tuo metu virš rytų horizonto plačiai išsidriekusiame Žuvų žvaigždyne vis aukščiau kops diena iš dienos ryškėjantis rausvasis Marsas. Šį mėnesį Marsas pašviesės beveik du kartus ir galiausiai, besibaigiant rugsėjui, šviesumu pralenks net patį Jupiterį.

Venera-Aušrinė rytais itin ryškiai žėrės neryškiame Vėžio, o mėnesio pabaigoje – Liūto žvaigždyne. Rugsėjo 14-osios rytą pro Aušrinę maždaug 5 laipsnių kampiniu atstumu praslinks Mėnulio delčiagalis. Rugsėjo 14 d. apie 3 val. ryto virš šiaurės rytų horizonto bus galima pasigrožėti tekančia ryškuole Aušrine su tiesiai virš jos atslinkusia plona Mėnulio delčios karūna.

Merkurijus slėpsis Saulės spinduliuose.

 

Įvyks rudens lygiadienis

Rugsėjo 22 d., 16 val. 30 min. įvyks rudens lygiadienis, tuomet Saulės disko centras atsidurs dangaus pusiaujo ir ekliptikos sankirtos taške – Saulė pereis į dangaus pietų pusrutulį ir mūsų šiauriniame pusrutulyje prasidės astronominis ruduo. Netrukus dienos bei nakties trukmė trumpam susilygins. Nuo šiol iki kitų metų kovo 20 d. naktys bus ilgesnės už dieną, o tamsos perteklius kas dieną vis greičiau artins žiemą.

Jonas VAIŠKŪNAS

 

 
Reklaminis skydelis