Mes turime 305 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5515
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19375
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91732
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Gyvas Lietuvos ąžuolas tarp ąžuolinių skulptūrų

2020 m. rugsėjo 12 d., šeštadienis, Nr.68 (1983)

Rugpjūčio pabaigoje „Diemedžio“ leidyklos vadovas Danas Kaukėnas atsiuntė keletą nuotraukų iš „Švenčionių krašto“ laikraščio, kuriame buvo žurnalisto Algio Jakšto straipsnis apie Švenčionių rajone, Jukiškių kaime gyvenantį ir dirbantį šviesulį – skulptorių Juozapą Jakštą.

Sudomino. Nutariau aplankyti skulptoriaus Juozapo Jakšto sodybą.

Iš karto sakau: ką pamačiau, ką išvydau, ką išgyvenau – neįtikėtina! Neįtikėtina ne tik skulptūrų didybė ir gausybė, bet ypač iš jų sklindanti dvasinė spinduliuotė. Per savo amžių mačiau daug išskaptuotų medžio kompozicijų, atskirus personažus ar įvykius ženklinančių paminklų... Ne tiek protu, kiek širdimi pajutau, kad anų, anksčiau regėtų, įspūdžiai nublanksta prieš maestro Juozapo Jakšto Kūriniją. Sakau kūrinija, nes žodis kūryba lyg ir ne viską pasako, ką byloja mano sielojauta.

Nevardinsiu atskirų skulptoriaus sukurtų kūrinių. Bet vieną kūrinį tiesiog būtina paminėti. Tai dviejų aukštų koplyčia, stovinti kieme, išpuošta gausybe skulptūrų ir skulptūrėlių ir jų kompozicijų. Jau vien šio statinio pakaktų, kad jos autorius būtų apdovanotas premijomis ir kitomis regalijomis.

Neapsikenčiu nepabrėžęs: kiekvienas maestro Juozapo (autorius paprašė jį vadinti Juozapu, o ne Juozu) kūrinys spinduliuoja Gėriu, Grožiu, Tiesa, Darna, Gamtos ir Tėvynės Lietuvos (lietuvių tautos) pajauta. Ir dar.... Kiekvienas Jo kūrinys skleidžia sakralumą (šventumą). Kiekviena skulptūra ar skulptūrų ansamblis tarsi nematomas magnetas traukia prie jo pastovėti ir savo būtį papildyti jų švytėjimu, tomis dvasinėmis, moralinėmis vertybėmis, kurias ką tik buvau minėjęs.

Atskirai norisi atkreipti dėmesį į maestro Juozapo J. Kūrinijos edukacinę (plačiąja šio žodžio prasme) vertę. Ją suformuoja savo palete turtinga, prasminga ir gili autoriaus filosofinė mintis, jos apibendrinta forma. Vaikštant ir žvalgantis po šią skulptūrų galeriją, kirbėjo mintis: jeigu tu atviras moralinėms vertybėms ir savo aplinkoje jauti jų stygių, apsilankęs šioje sodyboje gali jomis pasikrauti, praplėsti savo esatį. Dar daugiau... Gali išsivežti platesnį supratimą apie savo protėvius, jų rankomis mediniais kūriniais puoštus piliakalnius.

Ačiū Dievui, kad „Diemedžio“ leidykla, pasitelkusi iškilų autorių Valdą Striužą, dar 2006 metais išleido išmaniai, išradingai sudarytą monografiją-albumą „Ąžuolų kalbėjimas Lietuvai“ apie išskirtinio meno Kūrėją Juozapą Jakštą. Knyga publikuota tokiam žanrui gana įspūdingu tiražu – 3000 egz. Čia buvo surinkta jau tada po mūsų šalį (ir už jos ribų) daugybė išsibarsčiusių įspūdingų maestro kūrinių.

Apskritai Juozapo Jakšto sodyba turėtų būti įrašyta į lankytinų vietų (objektų) sąvadą, kaip reprezentuojanti mūsų tautos ir jos protėvių kultūrą. Tačiau kokių nors ženklų, kad ir menkiausios rodyklės, neregėjau. Šalia žiba auksas, bet jis nuspirtas į dulkėtą pašalę... Beje, lietuviams tai būdinga... Nei Švenčionių savivaldybei, juolab Kultūros ministerijos valdininkijai tokie aukso grynuoliai nerūpi. Verslas, verslas ir dar kartą verslas ir politinės batalijos dėl apčiuopiamą naudą teikiančių kėdžių...

Gerbiamasis Maestro Juozapai, būk tvirtas kaip Tavo rankomis išaukštintas Lietuvos laukų ąžuolas. Nekreipdamas dėmesio į ką tik atšvęstą aštuoniasdešimtmetį, toliau savo didingomis skulptūromis turtink mūsų tautos paliegusį dvasinį pasaulį ir jo tapatybę.

Akademikas Romualdas GRIGAS

Tautotyrininkas, Lietuvos mokslo premijos laureatas

 
Reklaminis skydelis