Mes turime 315 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5201
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15388
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91418
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Vapsvavoris vėl pastebėtas Švenčionėliuose

2020 m. rugsėjo 19 d., šeštadienis, Nr.70 (1985)

Šiltėjantis klimatas sudaro sąlygas ir Lietuvoje apsigyventi anksčiau nematytoms rūšims, ir ne tik gyvūnams, vabzdžiams, bet ir augalams. Prieš keletą metų Lietuvoje buvo pastebėtas į vapsvą panašus voras – paprastasis vapsvavoris.

Vapsvavoriai – gana stambūs vorai, patinėlio ilgis 5-9 mm, o patelės – 19-23 mm. Pagrindinis šių vorų maistas – žiogai. Beje, poravimosi metu patelė dažniausiai suėda patinėlį, bet ir patelės amžius nėra ilgas. Padėjusi kiaušinėlius ji taip pat nugaišta. Tiesa, gamtininkai įspėja, kad vapsvavoris gali ir įkąsti, žinoma, tuo atveju, jei per daug įkyrėsi... Tas įkandimas tikrai nebus mirtinas, bet nemalonus. Tad radus gražų, į vapsvą panašų vorą, tikrai nereikėtų jo per daug trikdyti, o pasigrožėjus palikti ramybėje... Kaip ir pasielgė švenčionėliškė Nijolė Smagurauskienė, kurios darže ir nufotografavau šią simpatišką vapsvavorio patelę. Ką gi, gamtos pokyčiai mums dovanoja naujus potyrius. Beje, tai jau ne pirmą kartą Švenčionėliuose pastebėtas vapsvavoris, vadinasi, jie čia jau gyvena.

Algis JAKŠTAS

 

 
Reklaminis skydelis