Mes turime 593 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:11933
mod_vvisit_counterŠią savaitę:30354
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:112103
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kraštietės tautodailininkės paroda Pašaminėje žavi ir forma, ir turiniu

2020 m. rugsėjo 23 d., trečiadienis, Nr.71 (1986)

Pašaminės kaimo klube (Švenčionėlių m. kultūros centro skyrius) veikia tautodailininkės Vandos Varnaitės Žilienės įvairių dirbinių su šiaudais, karpiniais ir kt. paroda. Įdomią parodą kviečianti aplankyti skyriaus kultūrinės veiklos vadybininkė Dalė Basiūnienė sakė, kad mūsų kraštietės, šiuo metu gyvenančios sodyboje netoli Vievio, paroda veiks iki lapkričio vidurio.

Buvusi mokytoja tautodailininkė kuria įvairiausius dirbinius su šiaudeliais ir iš jų, riša sodus, žaisliukus ir suvenyrus, siuvinėja, mezga, karpo. Moteris ne kartą dalyvavusi respublikinėse parodose, yra gavusi apdovanojimų, įvertinta padėkomis. Tautodailininkė sakė pasirinkusi kūryboje naudoti daugiausia šiaudelius, nes tokios srities kūrėjų nėra daug. V.Varnaitė Žilienė savo kūrybos paslaptimis mielai dalinosi ir dalinasi su vaikais, jaunimu ir visais norinčiais savo rankomis susikurti ir pasigaminti gražų bei originalų darbelį, dovanėlę ar suvenyrą. Ir pati turi sukaupusi daugybę eksponatų tarsi muziejuje, tad mielai priimanti norinčius juos apžiūrėti svečius. Ir parodoje Pašaminėje, ir p. Vandos namų galerijoje akį labiausiai traukia paveikslai-aplikacijos, kuriuose geriausiai atsispindi tautodailininkės pažiūros, pasaulėjauta ir neabejotinai darbštumas, begalinis kruopštumas bei atlikimo technikos preciziškumas. Ji sakė, kad tokiems dirbiniams geriausiai tinka avižų šiaudai, nes jie lankstūs ir gražiai blizga.

Su V.Varnaite Žiliene teko susitikti ir maloniai pabendrauti 2014 m., kai Švenčionėliuose buvo susirinkusi 1962-1963 m. abiturientų laida švęsti vidurinės mokyklos baigimo 50-mečio. Prisistatydama ir keliais sakiniais papasakodama savo gyvenimo istoriją, energingoji p. Vanda pažymėjo gimusi ir augusi gamtos apsuptyje prie ežero, mėgstanti gyvūnus, ir tą, matyt, paveldėjusi iš šeimos. Pasakojo, kad dar jos senelė kadaise taip branginusi savo arklį, kad rusų kareiviams jį atėmus, ji beveik iki Maskvos pėsčia juos sekė, kol pritaikiusi momentą, kai girti kareiviai sumigo, sėdo ant savo arklio ir parjojo namo...

Taigi tikrai verta nepraeiti pro šalį, o užsukti į Pašaminės kaimo klube veikiančią tautodailininkės Vandos Varnaitės Žilienės parodą ir pasigrožėti.

Irena POŽĖLIENĖ