Mes turime 302 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3411
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13598
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89628
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Klipčių valdžia praskolino rajoną – skolinasi dar 1 000 000 eurų - „pravalgymui“

2020 m. rugsėjo 26 d., šeštadienis, Nr.72 (1987)

Oficialiame aiškinamajame rašte rašoma: „Priėmus šį sprendimo projektą, neigiamų pasekmių nenumatoma“. Ar jie jau nesupranta, ką daro?

Rajono valdžia nusprendė imti 1 000 000 Eur (vieno milijono eurų) trumpalaikę paskolą iš Lietuvos Respublikos Finansų ministerijos, kaip jie patys aiškina, rajono savivaldybės 2020 metų biudžeto laikinam pajamų trūkumui padengti, darbo užmokesčio įsiskolinimams padengti. Pasirodo, rajono valdžia nebeturi kuo mokėti algų gausiam būriui biudžetininkų, kuriems vidutiniškai vieno mėnesio darbo užmokesčio įsiskolinimas yra apie 680 tūkst. eurų. Žodžiu, ir milijonas ilgai neužsigulės – gaus ir išdalins. Tam kartui visi sotūs. Niekas negalvoja, kas bus toliau. Ar reikia stebėtis, kai rajoną valdo skolininkai? Kaip sakoma, žuvis genda nuo galvos., o tą „galvą“ rajonas išsirinko. Su skolomis atėjęs į valdžią meras nevengė šios nešlovės ir būdamas poste – apie 8 tūkst. eurų skolą teismo sprendimu išieško antstoliai.

Kai savivaldybė nesugeba tvarkytis su biudžeto lėšomis, gyventi pagal išgales ir įklimpsta su ausimis į skolas, Finansų ministerija suteikia pagalbą žymiai lengvesnėmis sąlygomis, negu bankai. Viso labo reikia paprašyti prieš 3 dienas, ir pinigai yra. Kažkuo primena greituosius kreditus, skiriasi tik tuo, kad skolina ministerija už simbolines palūkanas. Visa kita – taip pat: niekas nesiaiškina, ar skolininkas turi pajamų, ar pajėgs grąžinti skolą, nereikia ir verslo plano, kad pagrįstų, jog pinigų neprašvilps. Niekas rajone problemų nemato: nei meras, nei Finansų skyrius, nei Kontrolės ir audito tarnyba, pateikusi teigiamą išvadą dėl skolinimosi.

Stebina ir motyvai, kuriais grindžiamas sprendimas imti paskolą. Rajono valdžia teisinasi, kad apyvartinių lėšų stygius jaučiamas todėl, kad negaunama planuotų savivaldybės biudžeto pajamų. Rajono savivaldybės biudžetas 2020 m. rugpjūčio 31 d. negavo 1 mln. 442,7 tūkst. eurų planuotų pajamų savarankiškoms funkcijoms vykdyti. O kodėl negavo, jeigu Vyriausybė tvirtina, kad šalies ekonomika labai gerai atlaikė karantino išbandymus ir smuko mažiausiai visoje ES? Ar tik čia ne bandymai užmaskuoti koronavirusu rajono valdžios negebėjimą vadovauti?

Situacija rajone tragiška: tokių milžiniškų paskolų – milijono „pravalgymui“ - Švenčionių rajono savivaldybės istorijoje nėra buvę per 30 nepriklausomybės metų. Grąžinti reikės greitai ir be išlygų - paskola juk TRUMPALAIKĖ, jos iki „geresnių laikų“ arba „kada nors“ neatidėsi. Kas tada gelbės? Skolinsis iš bankų, kad grąžintų skolą ministerijai? Ko gero, taip ir bus. O prie ko toks valdymas ir nevaldomas skolinimasis prives rajoną?

Kiekvienam sveiko proto žmogui tokia žinia gali trumpam žadą atimti. Pravalgymui skolinasi 1 000 000 (milijoną)! Nesumenkinant pinigo vertės, litais, į kuriuos mintyse daug kas vis dar verčia eurus, norėdami įsivaizduoti tikrąją vertę, tai būtų 3 mln. 458 tūkstančiai.

Šis sprendimas gali būti skundžiamas Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka. O kas to imsis, kai „vilkas“ opoziciją „išpjovė“ kaip avis? Rajono valdžioje dabar yra viena tiesa ir viena nuomonė. Kokius laikus Jums tai primena?

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

 

 
Reklaminis skydelis