Mes turime 377 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2214
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18415
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94445
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kryžkalnyje atidarytas Lietuvos partizanų memorialas

2020 m. rugsėjo 30 d., trečiadienis, Nr.73 (1988)

Rugsėjo 20 d. Raseinių rajone, Kryžkalnyje, buvo iškilmingai atidarytas Lietuvos partizanų memorialas, kuriuo įamžintas 20 000 Lietuvos partizanų, atidavusių gyvybes už Tėvynės laisvę kovoje su sovietų okupantais, atminimas. Šis šalies istoriją, laisvės gynėjų nepalaužiamą drąsą ir narsą simbolizuojantis memorialas primins dabarties ir ateities kartoms apie Lietuvos laisvės kovas.

Partizanų memorialą sudaro lietuviško kalavijo formos, apie 25 m aukščio obeliskas; apie 30 m ilgio atminimo siena su Vyčio kryžiaus formos plieno stelomis, kuriose išpjauta apie 11 tūkst. žuvusių partizanų pavardžių; Nežinomo Partizano kapas; pagerbimo aikštė, kurioje gali susirinkti iki 1 000 žmonių; taip pat ir 2018 m. lapkričio 25 d. atverta visuomenei memorialo dalis, skirta Kęstučio apygardos partizanams pagerbti, kurią sudaro koplyčia-varpinė ir šalia koplyčios įrengtos devynios betoninės nuožulnios plokštumos su Kęstučio apygardos partizanų slapyvardžiais, pavardėmis, gimimo ir mirties datomis.

Memorialo projekto autoriai – skulptorius Tadas Gutauskas ir architektas Saulius Pamerneckis.

Memorialo Kryžkalnyje atidarymo iškilmėse dalyvavo LR Prezidentas Gitanas Nausėda, Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis, Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis, LR Seimo nariai, Krašto apsaugos, Kultūros ministrai, Lietuvos kariuomenės vadas, Lietuvos partizanai su artimaisiais, savivaldos ir visuomeninių organizacijų atstovai bei kiti svečiai.

Atidarymo iškilmėse šv. Mišias (Stulgių Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčioje) aukojo ir Lietuvos partizanų memorialą pašventino kardinolas, Kauno arkivyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius, Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas bei Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis.

Kilnų darbą, skirtą pagerbti ir padėkoti Lietuvos partizanams, dar prieš dešimtmetį pradėjo monsinjoras plk. Alfonsas Svarinskas (1925-2014).

Raimundas KAMINSKAS

 
 
Reklaminis skydelis