Mes turime 138 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1004
mod_vvisit_counterŠią savaitę:33380
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:115129
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Auginamais gyvūnais reikia rūpintis ne tik minint Pasaulinę gyvūnijos dieną

2020 m. spalio 3 d., šeštadienis, Nr.74 (1989)

Sekmadienį, spalio 4 d., minėsime Pasaulinę gyvūnijos dieną, šv. Pranciškų. Kas gi buvo šventasis Pranciškus? Išlikusiuose šaltiniuose minima, kad šv. Pranciškus gyveno 1182-1205 m. Italijoje, Asyžiuje. Jaunystėje gyvenęs palaidą gyvenimą, po nelaisvės Asyžiaus pilietiniame kare su Perudža atsivertė į tikėjimą, ėmė gyventi oloje. Atstatė tris Asyžiaus bažnyčias. Keliaudamas skaitė paskaitas.

Spalio 4 d., kai švenčiamos šv. Pranciškaus varduvės, minima ir Pasaulinė gyvūnijos diena, nes krikščionys šį šventąjį laiko gyvūnijos globėju.

Šios dienos išvakarėse kalbėjausi su VMVT Utenos departamento Švenčionių skyriaus vyriausiuoju veterinarijos gydytoju-inspektoriumi Gintaru MARKEVIČIUMI.

- Gintarai, pastaruoju metu daug kalbama ir rašoma apie gyvūnų globą. Ar ši problema iš tiesų opi?

- Problemų dėl gyvūnų globa, žinoma, yra, nes ne visi žmonės tinkamai prižiūri savo augintinius. Po spaudoje aprašytų netinkamo elgesio su gyvūnais atvejų, gyvūnų globai skiriamas dėmesys dar padidėjo. Minint Pasaulinę gyvūnijos dieną, šv. Pranciškų, turime dar kartą prisiminti, kad kiekvienas laikantis gyvūną žmogus yra atsakingas už jo gerovę, saugumą. Anksčiau jau per šv. Pranciškų buvo pamaloninami gyvūnai. Šią dieną ir geresnio pašaro gaudavo, nereikėdavo dirbti. Buvo patariama neskersti gyvulių, nemedžioti. Šiais laikais ūkinių gyvulių yra mažiau, dabar daugiausia yra augintiniai, kuriuos gal irgi galima pamaloninti šią dieną. Žinoma, gyvūnus auginantys jais turi rūpintis ne tik per Pasaulinę gyvūnijos dieną, bet kiekvieną dieną. Reikia laikytis visų gyvūnų laikymo sąlygų, rūpintis jų gerove. Žmogus, laikantis gyvūną, turi būti atsakingas už savo augintinį.

- Gintarai, ar teko tirti žiauraus elgesio su gyvūnais atvejus mūsų rajone?

- Kas liečia žiauraus elgesio atvejus su gyvūnais, apie kokius rašoma žiniasklaidoje, mūsų rajone tokių nebuvo, bet smulkesnių pažeidimų pasitaiko. Būna ir skundų, kuriuos tenka tirti. Dabar prasidėjo vajus dėl nelegalaus veisimo. Sujudo visuomenė, kartais gal kai kur ir perlenkiama lazda, bet mes turim reaguoti į pranešimus. Žinoma, jei šunys ir katinai būtų sučipuoti, būtų lengviau surasti valkataujančio ar beglobio gyvūno šeimininką, bet kadangi čipuojančių savo augintinius vis dar nėra daug, šią problemą išspręsti sunku. Baigdamas norėčiau dar kartą priminti, kad savo augintinius žmonės tinkamai prižiūrėtų ir jais rūpintųsi ne tik minint Pasaulinę gyvūnijos dieną, šv. Pranciškų, bet visą laiką, - sako VMVT Utenos departamento Švenčionių skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius Gintaras Markevičius.

To paties norėčiau palinkėti ir aš, nes kai matai beglobius ar blogai prižiūrėtus gyvūnus, visada skauda...

Algis JAKŠTAS