Mes turime 509 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:8506
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14916
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96665
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Trūdų bendruomenės pažintinė išvyka į Kauną

2020 m. spalio 14 d., trečiadienis, Nr.77 (1992)

Trūdų bendruomenės nariai labai mėgsta bendrauti, rengti šventes ir keliauti. Ypač kelionėse žmonės geriau pažįsta vieni kitus, susitelkia ir išlaisvina kūrybiškumą. Šiuo metu labai toli nenukeliausi, tačiau ir Lietuvoje yra labai daug puikių vietų, istorinių ir kultūros paminklų. Tad ir pasižiūrėti yra ką, ir žinių bagažą apie savo šalį galima papildyti.

Paskutinį rugsėjo šeštadienį lankėmės Kaune. Pažintinė išvyka į Kauno miestą buvo rengiama siekiant paskatinti bendruomenės narius domėtis Lietuvos miestų istorija, kultūra, gamtos paminklais ir architektūra. Bendruomenė jau antrus metus įgyvendina projektą, kurio metu išvyksta susipažinti su Lietuvos miestais. 2019 m. bendruomenė lankėsi Biržuose. Projektui įgyvendinti skiriamos lėšos iš Socialinio apsaugos ir darbo ministerijos Nevyriausybinių organizacijų ir bendruomenės veiklos stiprinimo 2020 metų veiksmų plano 1.1.5 priemonę „Stiprinti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“.

Šiomis veiklomis bendruomenės nariai skatinami pažvelgti į bendruomeninę veiklą nauju aspektu – per kultūrinę-švietėjišką veiklą.

Trūdų bendruomenės pagrindas – bendravimas, susitelkimas, bendri interesai, laisvalaikio leidimas.

Ankstyvą rytą pažintinę išvyką Trūdų bendruomenės nariai ir kelionės svečiai iš Trečiojo amžiaus universiteto pradėjo nuo Švenčionėlių kultūros centro. Susėdus autobuse, kad kelionės laikas neprailgtų, Trūdų bendruomenės muzikos kapelos „Sodiečiai“ vadovas Darijus Žemaitis surengė susipažinimo žaidimą. Juk reikėjo artimiau susipažinti kartu su bendruomene vykusiais Trečiojo amžiaus universiteto studentais, kurie pristatė save ir savo vykdomą veiklą. Pirmininkė Danguolė Čiuvalova įdomiai papasakojo, ką jie veikia, kuo užsiima, kuo domisi ir koks yra šio universiteto tikslas. Susipažinimo žaidimas su dainomis, juokais padėjo lengviau užmegzti tarpusavio ryšius ir sukurti smagią nuotaiką. Kelionė tikrai neprailgo ir štai mes jau Kaune.

Pažintis su Kauno miestu prasidėjo prie Kauno pilies. Mus pasitiko gidė Dalina, kuri papasakojo apie miesto kūrimosi istoriją, Nemuno ir Neries upių santaką, apie Vyčio skulptūrą – „Laisvės karys“ atsiradimo istoriją. Apsilankėme seniausiame Kauno miesto istoriniame objekte ir vienoje seniausių mūrinių pilių – Kauno pilyje. Aplankėme vieną seniausių Kauno bažnyčių – Šv. Jurgio Kankinio ir Bernardinų vienuolyną. Pasivaikščiojome po senamiestį, susipažinome su svarbiais istoriniais objektais. Pažintis su miestu tęsėsi Kauno rotušėje. Gidė pasakojo apie rotušės istoriją nuo XV a. Apsilankėme to meto miesto kalėjimo kameroje, apžiūrėjome archeologinius radinius, pabuvome miesto burmistro rezidencijoje. Taip pat apsilankėme Lietuvos medicinos ir farmacijos muziejuje. Muziejaus gidė pasakojo apie senovės mediciną, kokia ji buvo ir kokie gydymo metodai buvo taikomi. Pabuvome keliose patalpose: receptūrų kambaryje, laboratorijoje, vaistinės atsargų kambaryje, vaistinės vedėjo darbo vietoje, o vaistinės rūsyje sužinojome kaip buvo gaminami aliejai, įvairūs taukai. To meto vaistinė buvo ypatinga vieta – didinga ir prabangi. Muziejaus kiemelyje veikia ekspozicija, kad 2020-ieji metai skirti vaistininkės, žolininkės, habilituotos gamtos mokslų daktarės Eugenijos Šimkūnaitės 100-čiui paminėti.

Pasistiprinę skaniais pietumis, važiavome link Raudondvario dvaro. Pakeliui sustojome prie Raudondvario Šv. Kūdikėlio Jėzaus Teresės bažnyčios. Susipažinome su istorija, aplankėme šalia esančią kompozitoriaus Juozo Naujalio paminklą. Trūdų bendruomenės muzikos kapelos „Sodiečiai“ narys Reimantas Vilkuotis akordeonu atliko kūrinį Juozo Naujalio atminimui.

Paskutinė pažintinė stotelė buvo Raudondvario dvaras. Susipažinome su nuostabaus grožio Raudondvario pastatų ansambliu, pasivaikščiojome po dvaro teritoriją, išgirdome Tiškevičių dvaro istoriją. Buvusioje oranžerijoje dabar veikia restoranas, ledainėje – Kauno r. turizmo ir verslo informacijos centras, restauruotame dvaro žirgyne – menų inkubatorius.

Norime padėkoti už skirtas lėšas projektui įgyvendinti – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, Švenčionių rajono savivaldybės administracijai, Švenčionėlių seniūnijai. Nuoširdžiai esame dėkingi Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centro direktoriui Kęstučiui Lisauskui už puikiai parengtą pažintinės išvykos programą.

Dovilė PAVLIUKEVIČIENĖ

Trūdų bendruomenės pirmininkė