Mes turime 295 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3155
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13342
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89372
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Šiluma

2020 m. spalio 17 d., šeštadienis, Nr.78 (1993)

Anądien buvo saulėta diena. Nors jau gilus ruduo, bet dar mačiau gražų drugelį Machaoną, kuris tupėjo ant sienos ir šildėsi paskutiniuose saulės spinduliuose. Nepraleido progos ir rainas kaimyno katinas. Suradęs užuovėją, markstėsi nuo saulės ir tyliai murkė. Bet neilgai truko šitokia idilija. Saulė pasislėpė už debesio, drugelis spėriai nuskrido, o katinas nubėgo prie trobos durų ir laukė šeimininkės malonės, kad ta įsileistų vidun.

Aš taipogi, sugriebęs kelioliką šakalių malkinėje, nuskubėjau namo. Užkūriau krosnį. Kaip gera! Ugnelė, kad ir nedidelė, bet kokia kaitri…

Neilgai trukus iš miesto parlėkė žmona ir tuoj prilipo prie krosnies, kaip vantos lapas… Visiems reikia šilumos.

Išeinu pasivaikščioti į miestelį. Šalia parduotuvės būriuojasi vyrų pulkelis. Suprantu, kad draugėj šilčiau. Jau neblogai sušilę, linksmi, kai kuriems net garai su dūmais veržiasi iš gerklių…

O štai dar kiti stengiasi susirasti šiltą vietą. Neseniai bandė kai kurie mus agituoti, kad už juos balsuotume. Bet mes irgi nesam kvaili. Kaip gali balsuoti už žmogų su kauke… O gal ten visai ne tas žmogus? O žada net tai, kas tikrai ne jo valioje. Bet kai kurie šiltose vietose sėdi ne vieną kadenciją. Nepavydžiu. Gal jums atrodo, kad ranką kilnoti nėra sunku? O ar bandėt? Kadaise per gimnastikos pamokas visiems tekdavo ne tik rankas, bet ir kojas pakilnoti, kad salėje sušiltum… Nesinorėjo! Bet apie kilnojimus kitą kartą.

Daugelio neišrinko net per pirmąjį turą, nors ir kaip balsavot. Sunku bus tiems žmonėms. Kad ir kaip galvotum, vis tiek gaunasi, kad esi nedėkingai pažemintas pareigose. Tai kas gi tave priims darban? Juk nepatogu… Vienas toks sako:

- Eisiu rinkt bonkių. Mačiau daug kur voliojasi.

Na taip, tikrai dar yra vietų, kur nereikalinga tara žmonės mėtosi. Norint galima visai neblogą biznį iš to padaryti. Lakstydamas paskui tą tarą tikrai gali neblogai sušilti. Gali net kitus taip sušildyti, kad… O va šiandien vienas kliedi per radiją:

- Jau pradedame šildymo sezoną. Šiais metais šiluma tikrai bus pigesnė!

Užmiršo pridėti, kad tik tiems, kurių butai jau renovuoti.

Mokiniai ir ligoniai šildysis prie radiatorių ir keiksnos dietinį maistą. Vieni džiaugsis, kad dar nėra distancinio mokymo, kiti – kad greitai paleis namo, o ten, visgi, sava šiluma…

Jau žada greitai paleisti Astravo elektrinę. Nei ji buvo pririšta, nei ką, bet elektros tikrai nepirksime ir taškas, nors ir grėstų tarptautiniai skandalai ar tribunolai. O ar pagalvojot, kaip pasielgsite su pašildytu Neries vandeniu? Prašovėt! Va čia tai provokacija. O už šilumą reikėtų susimokėti! O gal gausime tą šilumą dovanai? Išmintis moko: nemokamas sūris būna tik pelėkautuose.

Neseniai mokslo vyrai samprotavo, kaip tos elektros spalvą nustatyti. Kuri raudona, kuri geltona, kuri mėlyna o kuri žalia? Na jau tos raudonos tai tikrai ne, nepirksime! Pasirodo prie kiekvienos elektros turės būti pritvirtintas sertifikatas, kaip kokia banderolė ant alkoholio butelio. Jaučiu, vėl kvepia kontrabanda. Šviesimės ir šildysimės. Vieni į tas banderoles, t.y. sertifikatus žiūrės rimtai, kiti… kaip visada.

O šiaip, mielieji, čia visi šildosi kaip kas išmano, tikriausiai jau supratote. Šilto ir gražaus šildymosi sezono!

Zidorius KIMSĖNAS

 
Reklaminis skydelis