Mes turime 360 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2769
mod_vvisit_counterŠią savaitę:35145
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:116894
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Projektas, praskaidrinęs pandemijos aptemdytas dienas

2020 m. spalio 24 d., šeštadienis, Nr.80 (1995)

2020 metai išskirtiniai dėl ilgalaikio karantino, kai pasaulyje įsisiautėjo pandemija dėl koronaviruso sukeliamos Covid-19 ligos. Tokia situacija turėjo neigiamos įtakos ir regos negalią turinčių žmonių sveikatai, jų psichinės bei emocinės būsenos pablogėjimui. Dėl slegiančios vienatvės, negalėjimo gyvai bendrauti tarpusavyje, daugelis žmonių jautė širdies ritmo sutrikimus, jos permušimo simptomus, kraujo spaudimo šokinėjimus. Lygiagrečiai krito ir regėjimo aštrumas, nes laiku gyvai patekti į gydymo įstaigas nebuvo galimybių. LASS Švenčionių skyrius rūpinosi ir rūpinasi narių sveikata ir savijauta. Problemas bandėme spręsti palaikydami bendravimą nuotoliniu būdu, tarpininkavome registruojant juos gydytojų konsultacijoms nuotoliniu būtu. Aktyvesnius prašydavome dažniau skambinti telefonu vieni kitiems, bendrauti. Atšaukus karantiną, mūsų pagrindinis tikslas buvo padėti grįžti jiems į normalaus gyvenimo ritmą, grąžinti gyvenimo džiaugsmą, pasitikėjimą, pamiršti karantino metu patirtą baimės, vienatvės, blogos nuotaikos jausmą. Atitolinti jaučiamus depresijos požymius. Juolab, kad koronavirusas iš mūsų gyvenimo niekur nesitraukė, nuolat buvo girdimi įspėjimai apie antrąją, dar didesnę bangą, vėl laukiančius ribojimus. Beje, vasaros ramybė ir atsipalaidavimas truko neilgai. Rašant šias eilutes, karantinas jau skelbiamas ir Švenčionių rajone.

Tačiau po pavasarinio užsidarymo norėjome kuo greičiau sugrąžinti savo organizacijos narius į visavertį gyvenimą ir suteikti jiems naujų potyrių. Paaiškėjo, kad dalis organizacijos narių nėra buvę nei kurorte, nei sanatorijoje ir norėtų nors kartą gyvenime apsilankyti šiuolaikiškoje sveikatinimo paslaugas teikiančioje įstaigoje, išbandyti sveikatinimo procedūras. Tokia galimybė atsirado, paskelbus paraiškų konkursą Švenčionių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos projektų atranką. Teikėme projektą „Po karantino, sutrikusio regėjimo asmenų fizinio aktyvumo skatinimas“ ir gavome dalinį finansavimą. Skiriamų lėšų visiems mūsų sumanymams įgyvendinti neužteko, todėl prie šios idėjos finansiškai prisidėjo LASS VŠĮ Šiaurės rytų centras.

Spalio 13 – 15 dienomis grupė rajono organizacijos narių išvyko į Birštono sanatoriją „Tulpė“. Gyvenome „Baltojoje viloje“. Kiekvienam išvykos dalyviui sanatorijoje dirbantis gydytojas, atsižvelgdamas į kiekvieno individualius susirgimus, skyrė po 8 sveikatą palaikančias procedūras. Dauguma narių mielai rinkosi deguonies terapiją, aromaterapijos, psichorelaksacijos seansus, mineralinio vandens perlinę vonią ar baseiną ir pan. Norintys turėjo galimybę išbandyti turkiškos ar suomiškos pirties su baseinu malonumus. Laisvalaikiu dėvėdami veido apsaugos kaukes  vaikščiojom po miestą ragaudami įvairiausio natūralaus mineralinio vandens, trykštančio iš žemės gelmių. Kai kurie nariai sanatorijoje lankėsi pirmą kartą ir teikiamomis paslaugomis liko labai patenkinti.

Spalio 15 dieną buvo minima Pasaulinė baltosios lazdelės diena, tai šią dieną išvykos dalyviams buvo dovanota ekskursija elektromobiliu po Birštono miestą.

Po sveikatinančios ir turiningos pažintinės išvykos namo grįžome geros nuotaikos, pailsėję, trumpam pamiršę pandemijos baimę. Esame dėkingi Švenčionių rajono savivaldybei ir LASS-ui už finansinę paramą organizuojant ir įgyvendinant pirmą kartą tokio pobūdžio  projektą.

Dabar esame stipresni ir fiziškai, ir psichologiškai, tad tikimės naująją koronaviruso bangą ir karantino nepatogumus ištverti lengviau.

Stasė MAŽUOLIENĖ

LASS Švenčionių skyriaus pirmininkė ir projekto koordinatorė