Mes turime 374 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4697
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20898
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96928
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Tarp lapkričio žvaigždžių – penkios ryškiausios planetos ir Leonidų meteorai

2020 m. lapkričio 14 d., šeštadienis, Nr.85(2000)

Giedrais lapkričio vakarais po Saulės laidos viena paskui kitą žiebiasi ryškiausios žvaigždės: aukštai vakaruose Lyros žvaigždyne išsiskiria Vega; šiaurės rytuose Vežėjuje – Kapela; pietvakariuose Erelio žvaigždyne – Altayras; rytuose Tauro žvaigždyne švyti rausvasis Aldebaranas, o netoli zenito esančioje Gulbėje baltai spindi Denebas. Paukščių takas driekiasi iš šiaurės rytų į pietvakarius. Jame nesunku atrasti vieną paskui kitą sekančius šio dangaus tako žvaigždynus: Vežėją, Persėją, Kasiopėją, Cefėją, Gulbę ir Erelį.

Lapkritį, Saulei keliaujant Svarstyklių žvaigždynu, Sietynas ir Grįžulo ratai tampa puikiais nakties laikrodžiais. Sietynas kartoja Saulės dienos kelią: vakare – teka, vidurnaktį – kulminuoja, paryčiui – leidžiasi; o Grįžulo ratų „iena“ visą laiką sukasi rodydama po horizontu esančios Saulės vietą.

 

Pasirodys visos ryškiausios planetos

Marsas visą naktį matomas Žuvų žvaigždyne, tačiau po opozicijos jo šviesis diena iš dienos blėsta. Lapkričio pabaigoje Marsas pablausės net keturis kartus lyginant su spalio vidurio ryškumu. Lapkričio 25–26 d. priešpilnis Mėnulis praslinks kiek žemiau Marso.

Jupiterio ir Saturno pora spindi vakarais už pietvakarių horizonto besileidžiančiame Šaulio žvaigždyne. Jupiteris vis arčiau slenka prie Saturno ir mėnesio pabaigoje abi planetas skirs tik kiek didesnis nei 2 kampinių laipsnių atstumas. Lapkričio 19-osios vakare greta Jupiterio ir Saturno poros pasirodęs jauno Mėnulio pjautuvas kartu su planetomis sudarys gražų trikampį.

Venera-Aušrinė matoma rytais Mergelės žvaigždyne, o paskutinėmis mėnesio dienomis – Svarstyklėse. Toldama nuo Žemės ji palaipsniui blausės, nors mėnesio pabaigoje būdama -4 ryškio vis tiek išliks šviesiausiu nakties dangaus šviesuliu po Mėnulio. Lapkričio 13 d. šalia Aušrinės atsidurs plonas Mėnulio pjautuvėlis.

Merkurijus anksti rytais pirmoje mėnesio pusėje prieš auštant pasirodys žemai palei pietryčių horizontą Mergelės žvaigždyne, žemiau ir kairiau ryškiosios Veneros.

 

Dangų skros Leonidų meteorai

Nuo lapkričio 6 iki 30 d. mūsų planeta skros Templio-Tutlio kometos tarpplanetinėje erdvėje paskleistų dulkių juostą. Papuolusios į atmosferą, šios dulkelės nakties danguje žybčios Leonidų meteorų srautu. Šis srautas taip vadinamas todėl, kad pratęstos meteorų skrydžio kryptys susikryžiuoja Liūto žvaigždyne. Meteorų epicentras bus kiek kairiau ir aukščiau nuo jo – tarp Liūto galvą vaizduojančių žvaigždžių.

Leonidai garsūs savo garsiomis meteorų „audromis“. 1966m. jie pažėrė tikrą meteorų fejerverką – galima buvo suskaičiuoti iki 40 meteorų per sekundę. Įspūdingiausi Leonidų „lietūs“ stebėti buvo taip pat 1698m., 1799m., 1833m., 1866m. ir 2001m.

 

Šiemet Leonidų meteorų daugiausia pažirs naktį iš lapkričio 16 d. į 17-tą d. 00:30 val.. Naktį iš 17 d. į 18 d. srautas jau pradės silpnėti, tačiau, jeigu tik bus giedra, jį verta stebėti taip pat, nes pagal kai kurių tyrėjų skaičiavimus lapkričio 18 d. 01:27 val. galima tikėtis dar vieno meteorų pagausėjimo.Šiais metais Leonidai neturėtų nustebinti meteorų gausa, paskaičiuota, kad daugiausia galima tikėtis pamatyti nuo 10 iki 20 meteorų per valandą. Mat nuo 1999 metų Tempelio-Tutlio kometa tolsta nuo Saulės, o meteorų pagausėjimo galima tikėtis tuomet, kai ji po 33 metų vėl sugrįš. Tai įvyks 2031 ir 2064 metais. Tačiau Leonidai visada gali pateikti ir staigmenų, pažerdami daug daugiau „krintančių žvaigždžių“ nei buvo tikėtasi. Šie metai Leonidams stebėti palankūs, nes Mėnulio jaunatis netrukdys mėgautis įspūdingais meteorų žybsniais.

Jonas  VAIŠKŪNAS

 

 

 

 
Reklaminis skydelis