Mes turime 569 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:57
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18478
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:100227
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Vyko seminarai jaunam verslui stiprinti

2020 m. lapkričio 14 d., šeštadienis, Nr.85(2000)

Pastaruoju metu visuomenėje atkreipiamas dėmesys į tokius ekonominio ir socialinio gyvenimo aspektus: yra skelbiama apie didelį kiekį laisvų darbo vietų, nemažą bedarbių skaičių, tačiau tuo pačiu darbdaviai skundžiais nerandantys tinkamų darbuotojų, o bedarbiai – tinkamų darbo vietų. Tokios situacijos priežasčių yra daug. Viena iš jų – žmonės neprisitaiko prie besikeičiančios situacijos, neįgyja naujų įgūdžių. O tada jau užsisuka užburtas ratas: žmogus kažko nemoka, nedrįsta klausti arba paklausęs nesulaukia pagalbos, užsisklendžia savyje ir patiria socialinę atskirtį.

Asociacija „Švenčionių miesto vietos veiklos grupė“ įgyvendindama vietos plėtros projektus, stengiasi spręsti šias problemas ir nuolat rengia įvairius mokymus, karjeros dienas, profesinių įgūdžių mokymus ir konsultacijas, kurie yra rimta pagalba kuriantiems ar plečiantiems verslą, ieškantiems darbo ar norintiems susikurti darbo vietą sau.

Štai ir šiemet nuo liepos mėnesio iki spalio pabaigos vyko mokymai pagal projektą „Jaunam verslui stiprinti Švenčionių mieste“. Mokymams buvo skirta 6 mokymų sesijos po dvi dienas Švenčionių miesto verslininkams, pradedantiems veiklą įvairiose paslaugų teikimo srityse. Juos organizavo Asociacija „Švenčionių miesto vietos veiklos grupė“ ir VšĮ „Regiono plėtros projektai“.

Mokymų organizatoriai, lektoriai ir dalyviai džiaugėsi, kad „gyvus“ seminarus pavyko surengti kaip tik laiku – tarpe tarp dviejų karantinų, nors vis tiek buvo elgiamasi laikantis visų saugumo reikalavimų: prieš susirenkant į auditoriją visiems matuojama temperatūra, dezinfekuojamos rankos, dėvimos kaukės.

Pasirinktos temos „Verslumo skatinimas“, „Kūrybiškumas“, „Planavimas ir organizavimas“, „Komunikacija“, „Dokumentų valdymas“, „Mokesčiai“ labai reikalingos ne tik pradedantiesiems, bet ir didesnę patirtį turintiems verslininkams. Juolab, kad užsiėmimus vedė didelę ir įvairiapusišką patirtį turintys lektoriai Juozas Meldžiukas ir Algimanta Pabedinskienė. Atrodytų, kas čia gali būti linksmo, kai kalbama apie mokesčius, ypač, kai ateina metas juos deklaruoti ir mokėti arba tvarkingai surinkti ir pateikti dokumentus patikrinimui? Tačiau kai lektorius gerai išmano savo temą, turi daug teorinių žinių ir dar daugiau praktinės patirties, tai net ir mokesčių ar dokumentų valdymo temos nebuvo nei nuobodžios, nei gąsdinančios.

Verslininkė, lektorė, visuomenininkė, buvusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė iš seminaro dalyvių sulaukė ne tik klausimų aktualiomis mokymų temomis, bet ir apie politikos, socialinės apsaugos reikalus ir kitomis žmonėms aktualiomis bei įdomiomis temomis. Buvo labai svarbu susipažinti ne tik su naujausiais mokesčius reglamentuojančiais aktais, bet ir išgirsti, kur galima susirasti patikimą ir aktualią informaciją. O tai ypač svarbu vykdantiems individualią veiklą, nes dažniausiai žmogus, vykdantis individualią veiklą yra ir direktorius, ir buhalteris, ir administratorius, ir darbuotojas. Tad smulkiajam verslininkui šitos žinios labai svarbios. Praktinių užsiėmimų metu klausytojai mokėsi dokumentus pasirašyti elektroniniu parašu, susikurti savo verslo dokumentų segtuvą, pildyti pajamų ir išlaidų žurnalą. Be to, gerbiamoji Algimanta noriai pasidalino su klausytojais ir jos parengta seminaro medžiaga, kuri tikrai pravers ateityje vykdant suplanuotas veiklas.

Įdomios diskusijos ir pokalbiai vyko ir su lektoriumi Juozu Meldžiuku, kuris pabrėžė kūrybiškumo svarbą ir versle, ir gyvenime. Juk ne veltui sakoma, kaip svarbu į viską žvelgti kūrybiškai, kiekvienoje situacijoje pamatyti galimybes. Ypač įvairių krizių metu. Diskusijų ir praktinių užduočių metu seminaro dalyviai kartu su lektoriumi ieškojo atsakymo į turbūt amžiną klausimą, kodėl vieni yra verslūs, kiti – ne, kodėl vieni kuria verslus, o kiti ne. J.Meldžiukas atkreipė dėmesį ir į gebėjimą komunikuoti. Juk gali turėti pačią geriausią idėją, sukurti patį geriausią produktą, bet jeigu žinia apie tai bus ištransliuota netinkamai arba ne tai auditorijai, tai gali apsunkinti įgyvendinimą ir realizaciją. Be to, komunikavimo įgūdžiai puikiai pasitarnauja ir kasdieniame gyvenime.

Taigi apsiginklavus teorinėmis žiniomis, vertingais patarimais ir iš projekto įsigytomis verslo vykdymo priemonėmis mokymų dalyviams belieka kibti į darbus ir organizuoti veiklas.

Irena POŽĖLIENĖ