Mes turime 288 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1119
mod_vvisit_counterŠią savaitę:26249
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:73575
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Rajono valdžios kalėdinė „dovana“ – kelia atliekų šalinimo kainą

2020 m. lapkričio 28 d., šeštadienis, Nr.89(2004)

Švenčionių rajono savivaldybės valdžia ruošia kalėdinę „dovanėlę“ rajono gyventojams. Savivaldybės tarybos nariams pateiktas sprendimo projektas, kuriame numatyta nuo kitų metų sausio 1 d.padidinti atliekų tvarkymo 1 tonos kainą:

UAB Švenčionių švaraiki 120,48 Eur už 1-ą toną (be PVM), oUAB Pabradės komunalinis ūkisiki 98,85 Eur už 1-ą toną (be PVM).

Tai reiškia, kad šeimai ar vienišam asmeniui, įmonei mokesčiai už komunalinių atliekų tvarkymą padidėtų net ketvirtadaliu, jei atliekas surenka UAB „Švenčionių švara“, o Pabradės krašto gyventojams ir įmonėms – apie 5 procentus.

Labai keistoka šių kainų didėjimo motyvacija išdėstyta sprendimo projekto aiškinamajame rašte:

„Siekiant užtikrinti efektyvią savivaldybei priklausančių bendrovių veiklą bei atsižvelgiant į bendrovių veiklos rezultatus:

- UAB Švenčionių švara“ 2019 m. veiklos rezultatas - 160,9 tūkst. Eur nuostolio, atliekų tvarkymo padalinio veiklos rezultatas – 40,7 tūkst. Eur nuostolio;

 

- UAB „Pabradės komunalinis ūkis“ 2019 m. veiklos rezultatas – 25,2 tūkst. Eur pelno, atliekų tvarkymo padalinio veiklos rezultatas –80,8 tūkst. Eur pelno.“

 

Ekonominiai - finansiniai kuriozai: savivaldybės Pabradės įmonėje šios veiklos pelningumas siekia apie 25 proc., o „Švenčionių švaros“ – apie 10 proc. nuostolio. Valdžia neieško „Švenčionių švaros“ veiklos trūkumų, o nuostolius dengia paprasčiausiu keliu – iš gyventojų kišenės.

Grupės „Piliečių balsas“ nariai siūlo savivaldybės tarybos nariams nepritarti šio sprendimo projektui ir išsamiai išnagrinėti UAB „Švenčionių švara“ išlaidas už transporto nuomą atliekų vežimui nuo Švenčionėlių iki Gariūnuose esančių mechaninio-biologinio apdorojimo įrenginių. Vieno reiso kaina dabar yra net 368 Eur be PVM. Per metus už šią paslaugą UAB „Žeimenos miškai“ sumokama 130 tūkst. eurų be PVM. Išanalizavus krovinių pervežimo rinkos kainas, galima drąsiai teigti, kad UAB „Švenčionių švara“ už šią paslaugą permoka dvigubai. Jei savivaldybės valdžiai rūpėtų visuomenės interesai, ji privalo ištirti šios paslaugos nepagrįstai aukštą kainą ir derėtis dėl jos sumažinimo bent iki tiek, kad UAB „Švenčionių švara“ ši pagrindinė veikla nebūtų nuostolinga. Jei derybos nepavyks, reikia skubiai skelbti skaidrų viešųjų pirkimų konkursą, o ne nervuoti rajono gyventojus šiuo ypatingu karantino laikotarpiu dėl šeimos tiesioginių išlaidų galimo padidėjimo.

Kestutis TRAPIKAS

Grupė „Piliečių balsas“