Mes turime 521 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:7868
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14278
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96027
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Regionuose trūksta virš 140-ties kvalifikuotų vaistininkų

2020 m. lapkričio 28 d., šeštadienis, Nr.89(2004)

Pasaulyje ir Lietuvoje siaučiant COVID-19 pandemijai, į papildomas fronto linijas kartu su medikais stojančių vaistininkų ima kritiškai trūkti. Lietuvos vaistinių asociacijos (LVA) skelbia, kad šiuo metu rinkoje trūksta 145-ių vaistininkų.

Ypač vaistininkų trūksta mažesniuose šalies regionuose, kur šiuo metu dar darbuojasi ir nemažai farmakotechnikų.

Vyriausybė rugpjūčio mėnesį vaistininko profesiją pasiūlė įtraukti į nutarimu tvirtinamą profesijų, kurių darbuotojų trūksta Lietuvos valstybės ir savivaldybių įstaigose, sąrašą. Vaistinės jau ieško galimybių paprastesniam vaistininkų iš trečiųjų šalių įdarbinimui,

Naujausiais Užimtumo tarnybos (UT) duomenimis, šiuo metu vaistininko darbo ieško ir tam reikiamą licenciją turi tik 12 asmenų, kai laisvų darbo vietų vaistininko pozicijai užimti užregistruota 145.

„Šiuo metu vaistininko darbo ieško 60 asmenų. Problema yra tai, kad tik 21 asmuo, užsiregistravęs UT, turi licencijas šiam darbui, o iš jų vos 12 pageidautų įsidarbinti pagal turimą kvalifikaciją. Kiti 39 asmenys, norintys tapti vaistininkais, net neturi reikalingų licencijų šiam darbui – norinčių yra daugiau, bet jų kvalifikacija yra nepakankama. Nepaisant to, net ir visi pretenduojantys į vaistininko poziciją neišpildytų realaus rinkos poreikio, kuris kasdien tik auga“, – teigia UT direktorė Inga Balnanosienė.

Nuo kitų metų sausio pirmosios, uždraudus farmakotechnikams dirbti, juos nuotoliniu būdu prižiūrint vaistininkams, prognozuojama, kad darbuotojų trūkumas dar keliskart išaugs. Dėl šios priežasties daliai šalies vaistinių gali tekti užsidaryti.

Pakaktų išlaikyti esamą tvarką – kad vaistinėje besidarbuojantis farmakotechnikas nuotoliniu būdu būtų prižiūrimas vaistininko, kaip tai daroma ir kitose ES šalyse, pvz. Danijoje.

Didelė dalis iš daugiau nei 1 tūkst. šalies farmakotechnikų dirba mažesniuose miestuose. Pastaruosius vaistininkai dažniausiai prižiūri nuotoliniu būtu arba vaistinėje būna keletą valandų per dieną, tad didžiąją laiko dalį farmakotechnikai yra vieninteliai vaistinės darbuotojai. Juos atleidus tektų uždaryti vaistinę, nes nėra vaistininkų, galinčių užimti darbo vietas.

Lietuvos vaistinių asociacijos inf.