Mes turime 409 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4062
mod_vvisit_counterŠią savaitę:36438
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:118187
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kiek mandarinų galima suvalgyti per dieną?

2020 m. gruodžio 12 d., šeštadienis, Nr.93 (2008)

Tikriausiai ne vienam mandarinų kvapas asocijuojasi su šventiniu sezonu. Vis dėlto valgant mandarinus  per dieną nederėtų peržengti 300 gramų arba maždaug 6 vienetų vaisių ribos.

Saikingai pasimėgauti mandarinų sezonu naudinga. Juose gausu antioksidantų, kurie mums visokeriopai naudingi – saugo nuo lėtinių ligų, stiprina imunitetą ir padeda išlikti odai skaisčiai ir gražiai. Be to, mandarinai turi B grupės vitaminų, folio rūgšties. Valgydami mandarinus, gausime ir visą rekomenduojamą vitamino C paros normą.

Tiesa, mandarinuose gausu ir angliavandenių, kurie ne tik suteikia energijos, bet ir vartojant nesaikingai, gali tapti papildomų kilogramų priežastimi. 100 gramų šių citrusinių vaisių yra 54 kalorijos. Todėl  juos verčiau vertinti kaip desertą dėl juose esančios angliavandenių bei vitamino C gausos. Geriausia valgyti po ne daugiau nei 2–3 mandarinus iškart.

Mandarinai gali tapti virškinimo problemų priežastimi. Mandarinus prieš valgant labai svarbu kruopščiai nuplauti karštu vandeniu, nes jie dažnai purškiami įvairiomis medžiagomis, kurios gali sukelti alergiją, virškinimo sutrikimus arba apsinuodijimą. Virškinimo sutrikimų priežastimi mandarinai gali tapti ir jų suvalgius didelį kiekį, nes žmonės kartais užsimiršta ir, pavyzdžiui, žiūrėdami televizorių suvalgo daugiau mandarinų nei rekomenduojama.

Mandarinų kiekį ypač rekomenduojama riboti žmonėms, kurie jiems yra alergiški. Įprastai jie gali suvalgyti ne daugiau nei 1–2 mandarinus arba apskritai gali būti priversti jų atsisakyti. O štai mandarinų kvapas daugeliui naudingas, jis dažnai nuteikia gerai ir pažadina pozityvumą.

Parengė Laura Bielskė