Mes turime 225 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5595
mod_vvisit_counterŠią savaitę:30725
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:78051
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

„Rudenėlis mūsų kaime“: edukacijos nuotoliniu būdu, parodos – languose

2020 m. gruodžio 19 d., šeštadienis, Nr.95 (2010)

Pašaminės kaimo bendruomenė „Pašaminės draugija“ 2020 m. rugsėjo-gruodžio mėnesiais vykdė projektą „Rudenėlis mūsų kaime“. Iki karantino dalis veiklų saugiai mažomis grupelėmis vyko Pašaminės kaimo bendruomenės „Pašaminės draugija“ namuose. Vėliau buvo tęsiamos nuotoliniu būdu.


Smagiems ir naudingiems užsiėmimams organizuoti lėšų buvo gauta iš Sveikatos apsaugos ministerijos Bendruomenių rėmimo programos per rajono savivaldybę. Iš Nevyriausybinių organizacijų ir bendruomeninės veiklos stiprinimo 2020 metų veiksmų plano įgyvendinimo 1.1.5 priemonės „Stiprinti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“ pašaminiškiams buvo skirta 800 eurų jau minėtam projektui įgyvendinti.

Įgyvendinant projektą „Rudenėlis mūsų kaime“ Pašaminės kaimo bendruomenė suorganizavo vasaros palydų šventę, vakaronę „Po sunkių rudens darbų“, organizavo daug įvairių edukacinių ir kūrybinių veiklų, parodų.

Rudens laikotarpis nuo senų senovės buvo tas metas, kai daugiau laiko leidžiama namuose, ruošiamasi artėjančioms šventėms, atliekami kruopštumo ir kantrybės reikalaujantys darbai. Didieji laukų darbai baigti, derlius sutvarkytas, žiemai atsargų prisiruošta. Ilgais ir tamsiais rudens ir žiemos vakarais būdavo audžiama, verpiama, pinami krepšiai, vejamos virvės, plėšomos plunksnos, taisomi ūkio padargai ir rakandai, gaminami kalėdiniai papuošimai ir kiti buityje naudojami dirbiniai. Į tuos darbus būdavo įtraukiami ir vaikai, jie perimdavo patirtį, mokydavosi, o kantrybės ir susikaupimo reikalaujančius darbus paįvairindavo vyresniųjų porinamos istorijos, pasakojimai. Juolab, kad advento laikotarpiu kitokios triukšmingos pramogos nebuvo priimtinos. Žinoma, dabar laikai kitokie, tačiau visai smagu visiems kartu pasigaminti įvairių papuošimų kalėdinėms eglutėms, dekoracijų interjerui ar kiemui, išsikepti skanėstų švenčių stalui ir t. t.

Šiems tikslams įgyvendinti puikiai pasitarnavo Pašaminės kaimo bendruomenės „Pašaminės draugija“ įgyvendintas projektas „Rudenėlis mūsų kaime“, juk labai svarbu vaikams perduoti tai, ką mūsų senoliai brangino ir puoselėjo.

Vyko edukaciniai užsiėmimai su Tatjana Kozodoj, kurių metu vaikai ne tik plačiau susipažino su lietuvių liaudies papročiais ir tradicijomis, bet ir patys pajuto bei išgyveno to laiko dvasią. Jie turėjo galimybę savo rankomis pasigaminti iš šiaudų sodus, spalvoto popieriaus paveikslėlius, nykštukus, dainavo rudens dainas, minė mįsles, susijusias su derliaus švente, piešė rudens peizažą. Vaikai patyrė daug gerų įspūdžių, teigiamų emocijų, o savarankiškai atliktuose darbeliuose atskleidė visą rudens spalvų paletę.

Pašaminės kaimo bendruomenė kartu su Švenčionėlių miesto kultūros centro Pašaminės skyriumi bei Švenčionių r. savivaldybės viešosios bibliotekos Pašaminės kaimo biblioteka organizavo ir rudens renginius vaikams „Rudeninių žiedų simfonija“, „Sustabdyta vasara“, „Šiaudo paslaptis“, piešinių parodą „Rudens taku“.

Gaila, kad užsiėmimus šiek tiek sutrukdė karantinas. Tačiau kūrybingosios organizatorės Dalė Basiūnienė ir Loreta Jusienė pasitelkė jau daugelyje sričių sėkmingai įvaldytą nuotolinį būdą. Visiems, kurie norėjo dalyvauti užsiėmimuose, saugiu bekontakčiu būdu buvo išdalintos turimos priemonės, o patys mokymai vyko nuotoliniu būdu. Ir tai nė kiek nesumažino kūrybos džiaugsmo. Visais darbeliais autoriai dalinosi socialiniuose tinkluose, o paskui jie buvo eksponuojami bendruomenės namų languose, kur galima buvo prieiti ir pasigrožėti. Ekspozicijos buvo keičiamos, tad visus darbelius, kas norėjo, tas ir pamatė „gyvai“.

Iš spalvingų ilgo ir šilto šiųmetinio rudens žiedų buvo komponuojamos puokštės ir kompozicijos. Iš vasaros metu surinktų ir išdžiovintų žiedų, lapelių, sėklyčių buvo kuriami floristiniai paveikslai. Šias edukacijas vedė Dalė Basiūnienė. Sodų rišimo subtilybių („Šiaudo paslaptis“) mokė Dangira Lapėnaitė, piešimo pamokas vedė Miroslava Leokeneva. Piešinių paroda „Rudens taku“ buvo eksponuojama bendruomenės namų languose.

Edukacijose ir veiklose dalyvavo ir vaikai, ir suaugusieji bendruomenės nariai, kurie šio projekto dėka pagilino savo žinias, mokėsi naujų dalykų, bendravo tarpusavyje per edukacinius užsiėmimus, ugdė meninius įgūdžius, geriau susipažino su rudens šventėmis, domėjosi lietuvių liaudies tradicijomis, papročiais. Puoselėjo etnines kultūros vertybes ir tradicijas šeimoje. Pasak jį vykdžiusios Pašaminės kaimo bendruomenės „Pašaminės draugija“, projektas atspindėjo 2020 metų Etninės veiklos ir tautodailės paskelbtas iniciatyvas.

Irena POŽĖLIENĖ