Mes turime 366 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3243
mod_vvisit_counterŠią savaitę:35619
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:117368
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

„Efektyvindama“ savo įmonių veiklą, rajono valdžia diria kailį rajono gyventojams

2020 m. gruodžio 30 d., trečiadienis, Nr.97 (2012)

Laikraštis ruošiamas pirmadienį, rajono tarybos posėdis vyks antradienį, bet nesunku nuspėti, kad rajono valdžia nesutiks kliūčių, priimdama šiuos juodus sprendimus, ir nuo sausio rinkliavos mokestis už atliekų šalinimą ir tvarkymą bus daug didesnis. Nes visa valdžia – vienose rankose. Kaip gyventojai juokauja, ką senas „vierchas“ pasakys, tą „dainorėlės ir šokėjėlės“ palaikys.

 

Už šiukšlių išvežimą permoka dvigubai?

Kompetentingi žmonės mūsų rajone šiuo metu, deja, gali tik atskleisti valdžios nedorus ketinimus. Paveikti valdžią – jokių galimybių, nes ji nei gėdos turi, nei Dievo ar žmonių bijo. Tokie tiesiog „NELIEČIAMIEJI“. Matyt, visas „pūlinys“ atsivers tik po jų...

Vis dėlto yra žmonių, kurie supranta, kas čia darosi. Štai prašom - „Piliečių balso“ vadovas Kęstutis Trapikas labai operatyviai reagavo į valdžios užmojus pasipinigauti ir taip sunkiai gyvenančių žmonių sąskaita ir pateikė pasiūlymus, ką daryti, kad nereikėtų kelti šiukšlių tvarkymo kainos. K.Trapikas socialiniuose tinkluose jau prieš kurį laiką paragino tarybos narius neleisti valdžiai lupikauti:

„Tarpušvenčiu, antradienį, Švenčionių rajono savivaldybės tarybos valdančioji dauguma, vadovaujama Rimanto Klipčiaus, imasi beveik trečdaliu didinti komunalinių atliekų surinkimo rinkliavą. Jos kaina bus didžiausia rytinėje Lietuvos dalyje. Šeimos, turinčios vieną namą ar butą, nepagrįstai mokės  papildomai 15-20 eurų per metus. Kieno namas didesnis – ir dar keliasdešimt eurų daugiau. Šiuo klastingu pandeminiu laikotarpiu net naujoji šalies Vyriausybė neplanuoja didinti mokesčių.

Siūlau tarybos nariams nepritarti šio sprendimo projektui ir išsamiai išnagrinėti atliekų surinkimo operatoriaus - UAB „Švenčionių švara“ išlaidas už transporto nuomą atliekų vežimui nuo Švenčionėlių iki Gariūnuose esančių Mechaninio-biologinio apdorojimo įrenginių. Vieno reiso kaina dabar yra net 368 Eur be PVM. Galutinė – 445 Eur. Per metus už šią paslaugą vienam (sąmoningai neįvardinu) UAB sumokama 155 tūkst. eurų. Išanalizavus krovinių pervežimo rinkos kainas, galima drąsiai teigti, kad UAB „Švenčionių švara“ už šią paslaugą permoka dvigubai. Jei savivaldybės valdžiai rūpėtų rinkėjų interesai, ji ištirtų šios paslaugos aukštą kainą ir privalėtų derėtis dėl jos sumažinimo bent iki tiek, kad UAB „Švenčionių švara“ ši pagrindinė veikla nebūtų nuostolinga, o gyventojams nekiltų mokesčio kaina“.

 

Atliekų verslas gali būti nuostolingas?

Visame pasaulyje dėl atliekų tvarkymo tarpusavyje rungiasi net mafijos, nes tai bene  pelningiausias verslas po narkotikų. Švenčionių rajone viskas atvirkščiai – savivaldybės valdoma „Švenčionių švara“ rodo patirianti atliekų tvarkymo veiklos nuostolį – 40,7 tūkst. eurų. Bendras veiklos nuostolis – net 160,9 tūkst. Eur. Vien todėl, kad įmonės vadovybė nesugeba racionaliai organizuoti bendrovės veiklos, rajono valdžia gyventojams užkrauna dar didesnius mokesčius. Kalbama apie rinkliavos didinimą net 27,2 proc. Sprendimo projektą parengęs Mokesčių ir turto skyrius, dėmesio, priėmus sprendimą, „neigiamų pasekmių nenumato“. Štai toks valdininkų požiūris į paprastus žmones.

„Švenčionių švaros“ veiklos spragas dar kartą patvirtina jų kolegų iš Pabradės rezultatai. Jiems, kaip ir visam pasauliui, atliekų tvarkymas – pelninga veikla.Iš atliekų tvarkymo veiklos Pabradės komunalinis ūkis gavo 80,8 tūkst. eurų pelno. Tiesa, kažkas jiems tą pelną gerokai surijo (šįkart į tai nesigilinsime), ir galutinis įmonės pelnas liko 25 tūkst. Eur.

Nepaisant to, kad Pabradės komunalinio ūkio veikla pelninga, rajono valdžia vis tiek kelia rinkliavos tarifą, tiesa, nedaug, tik 4,4 proc. Kitaip sakant, keliais eurais per metus.

Abiejų įmonių atveju paslaugos branginimo tikslas tas pats: „Siekiant užtikrinti efektyvią savivaldybei priklausančių bendrovių veiklą“. Valdžiažmogiai savo vidaus raštuose taip tiesiai ir įvardina savo tikslus, net neslėpdami. Matyt, tikisi, kad jie nepateks viešumon.

 

Ko nepadarysi dėl savo įmonių, arba Primokės dar kartą mokesčių mokėtojai

Nugyvenę komunalinį ūkį, rajono valdžios „galvos“ (jeigu galima taip pavadinti) ėmė jį gelbėti visais galimais, bet ne pačiais doriausiais būdais. Remiantis ta pačia unikalia ir iki šiol negirdėta formuluote: „Siekiant užtikrinti efektyvią savivaldybei priklausančių bendrovių veiklą“, nuspręsta užslėptu būdu dotuoti pelno siekiančias įmones rajono biudžeto sąskaita. Paprasčiau sakant, nuo sausio 1 d. rajono savivaldybės dar dosniau šers iš rajono biudžeto komunalines įmones, kad jų „veikla būtų efektyvesnė“. Mechanizmas labai paprastas: už sąšlavų, žaliųjų atliekų surinkimą iš viešųjų erdvių ir išvežimą iki žaliųjų atliekų aikštelių čia pat, rajone, mokės dar brangiau. „Švenčionių švarai“ šis įkainis didinamas net 64 proc. Pabradės komunaliniam ūkiui – 59 proc.

Gyvi pinigai – kas besuskaičiuos, kiek tų sąšlavų kas sušlavė. Kuo daugiau, tuo efektyvesnė bus įmonių veikla. O jeigu ne, dar  pakels įkainius ir rinkliavos mokestį. Sunku nebus –prieštarauti nėra kam...

Irena PAULIUKEVIČIENĖ