Mes turime 599 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:13168
mod_vvisit_counterŠią savaitę:34217
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:113338
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Trūdų bendruomenė šiais metais atveria duris į savo namus

2021 m. sausio 9 d.

2020 metai, kaip ir visam pasauliui, nebuvo lengvi, - sustojo veiklos, renginiai, šventės, kurias Trūdų bendruomenė aktyviai organizuodavo kiekvienais metais. Bet mums jie padovanojo ir didžiausios svajonės išsipildymą...

Trūdų bendruomenė įsikūrė 2014 m. vasario 10 d. Veiklą pradėjo 7 steigėjai, turėdami tikslą suburti aplinkinius žmones, skatinti jų pilietinį aktyvumą, teikti įvairiapusę informaciją ir reikalingą pagalbą, organizuoti kultūrinę, socialinę veiklą, padėti pasijusti pilnaverčiais visuomenės nariais. Šiuo metu bendruomenėje yra 40 narių.

Kultūros darbuotojo šiame kaime nėra, bet Trūdų bendruomenė ėmėsi iniciatyvos ir aktyvios veiklos: organizuoja tradicines šventes – Užgavėnes, Žolines ir Advento vakarones, edukacinius užsiėmimus, aplinkos tvarkymo talkas, skatindama gyventojus nebūti abejingais savo aplinkai ir mūsų krašto grožiui. Organizuojamos pažintinės kelionės po Lietuvą, susipažįstant su atskirais regionais, jų tradicijomis, papročiais. Mes nuolat dalyvaujame kaimo bendruomenių sąskrydyje Karklėje. Bendradarbiaujame su Švenčionėlių seniūnija, Švenčionėlių kultūros centru, Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centru, Reškutėnų tradicinių amatų centru ir kitomis rajono aktyviomis bendruomenėmis. Bendruomenė dalyvauja projektinėje veikloje.

Vos tik susikūrus bendruomenei, aktyviausi nariai įkūrė kaimo kapelą „Sodiečiai“, kuriai vadovauja Darijus Žemaitis. Kolektyvas aktyviai dalyvauja ne tik bendruomenės, bet ir įvairiuose Švenčionių rajono renginiuose bei šventėse, kviečiamas pas kaimynines bendruomenes.

Vienintelis nepatogumas, trukdantis mūsų veiklai, kad Trūdų bendruomenė neturėjo patalpų, kur galėtų rengti renginius, susitikimus ar koncertus, tad kurį laiką viskas vykdavo bendruomenės narių namuose ir kiemuose. Dažniausiai glausdavomės Rasos ir Roberto Paškevičių sodyboje ar Dalios ir Darijaus Žemaičių „kluone“. Šeimininkai svetingai priimdavo bendruomenės narius ir svečius, norinčius dalyvauti veikloje. Nuoširdžiausiai jiems už tai dėkojame, bet vis dėlto puoselėjome svajones apie bendruomenės namus. Juk sava pastogė – neįkainojama vertybė.

2018-ieji metai buvo lemtingi, kai bendruomenės nariai tvirtai nusprendė, kad reikalingos patalpos veiklai vykdyti. Ir prasidėjo darbai link svajonės išsipildymo. Pirmiausia bendruomenė Trūdų kaime nusipirko žemės sklypą (sklypas įsigytas iš bendruomenės narių ir rėmėjų surinktų paramos lėšų. Ačiū visiems!).

2019 metais bendruomenė pateikė projekto paraišką Vietos veiklos grupei „Švenčionių partnerystė“ dėl bendruomenės namų statybos. Projekto tikslas – padidinti Trūdų kaimo gyvenamosios aplinkos patrauklumą, sudarant palankias sąlygas Trūdų ir aplinkinių kaimų gyventojų socialinės, kultūrinės ir ekonominės veiklos plėtotei ir sukuriant viešąją infrastruktūrą. Paraišką patvirtinus, dar tų pačių metų vasaros pabaigoje pasirašyta sutartis dėl projekto įgyvendinimo su VVG „Švenčionių partnerystė“ ir Agentūra.

Viso to, ką šiandien turime, tikrai nebūtume pasiekę be Švenčionių rajono savivaldybės vadovų palaikymo. Švenčionių rajono savivaldybės administracija kaip projekto partneris įsipareigojo prisidėti nuosavu piniginių įnašu. Bendra vietos projekto vertė 111 942,00 Eur su PVM.

2019 metų gruodžio mėnesį Trūdų bendruomenė pasirašė rangos sutartį su viešuosius pirkimus laimėjusia įmone UAB „RTS Baltic“, parengiamieji darbai prasidėjo 2020 metų vasarį, o dabar jau stovi dailus ir jaukus namukas.

Kad svajonės išsipildytų, reikia apie jas pasakoti ir labai labai norėti. Ačiū visiems, kad mumis patikėjote ir padėjote įgyvendinti Trūdų bendruomenės svajonę, kas atsakinėjote į iškilusius klausimus, padėjote išspręsti įvairias situacijas, ir tiesiog už gerą žodį.

Taip pat nuoširdi padėka nuostabiausiai ir šauniausiai komandai, be kurios nebūtumėm tiek pasiekę: Violetai Guobytei, Joanai Nalivaikienei, Robertui Paškevičiui, Gintui Pavliukevičiui ir visai Trūdų bendruomenei. Mes esame tarsi vienas kumštis ir dėl to mūsų svajonė įgavo realų pavidalą!

Nauji bendruomenės namai įkurti Švenčionėlių gatvėje, Trūdų kaime. Nuo šiol bendruomenės nariai ir kaimo gyventojai turės kur susibėgti: pasidalinti džiaugsmais ar rūpesčiais, pašokti ar padainuoti, tiesiog pabūti drauge. Mūsų jaukiame ir svetingame, 61 kv. m. ploto, pastate didžiąją dalį užima salė, kurioje vyks įvairios veiklos: renginiai, susitikimai, kapelos repeticijos, tiesiog turiningas laisvalaikio praleidimas. Taip pat įrengta virtuvėlės patalpa ir sanitarinės-higienos patalpos.

Bendruomenės namuose susitiksime jau labai greitai! Linkiu visiems sveikatos, ramybės ir vilties šiuo laikotarpiu. Kurkime kartu gerovę savo rajone ir būsime laimingi!

Dovilė PAVLIUKEVIČIENĖ

Trūdų bendruomenės pirmininkė