Mes turime 162 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1391
mod_vvisit_counterŠią savaitę:4784
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:52110
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Jubiliejinė Sausio 13-oji – virtualioje erdvėje

2021 m. sausio 16 d.

Šiemet sukako 30 metų nuo tragiškų, lemtingų, Lietuvos žmonių krauju aplaistytų, tačiau padėjusių apginti nepriklausomybę atstačiusios valstybės laisvę ir suverenumą. Kaip ir kasmet visa Lietuva žuvusiųjų atminimą pagerbė pilietine akcija „Atmintis gyva, nes liudija“, aštuntą valandą ryto uždegant languose žvakutes – vienybės ir vilties ženklą. Tuo pačiu palaikant ir medikus, kurie grumiasi su nematomu šiandienos priešu – klastingu koronavirusu.

Tačiau nepaisant šios gražios tradicijos vis dėlto šiemet jubiliejinę Laisvės gynėjų dieną minėjome kitaip. Dėl karantino ir draudimų būriuotis nebuvo masinių susibūrimų, laužų, viešų koncertų, dauguma renginių persikėlė į televiziją, socialinius tinklus. Oficialūs valstybiniai renginiai nukelti į rugpjūčio mėnesį.

Tačiau ir šioje situacijoje ir piliečiams, ir kultūros darbuotojams iniciatyvos bei idėjų pakako. Pavyzdžiui didžiuliame Kalifornijos (JAV) paplūdimyje „pražydo“ neužmirštuolių pieva, kaunietės moterys jau kelinti metai rengia bėgimą, kurio maršrutas – išbėgiotas žodis „Sausio 13“. LRT sukūrė unikalią radijo ekskursiją „Kalbanti Sausio 13-osios istorija“, kurią galima apeiti virtualiai specialiame lrt.lt polapyje arba aplankyti objektus gyvai ir prie jų klausytis įrašytų istorijų. Iš viso 13 objektų, kuriuos lankant eilės tvarka bus galima chronologiškai išgirsti visą tų dienų istoriją. Kaip tik galima pasinaudoti istorijos ar pilietiškumo mokytojams, nes auga karta, apie šiuos įvykius žinanti tik iš vadovėlių.

Išradingumo nestokojo ir Švenčionėlių m. kultūros centro ir skyrių darbuotojai. Švenčionėliuose, Švč. Mergelės Marijos sopulingosios bažnyčioje, vyko iškilmingas Laisvės gynėjų dienos minėjimas. Žinoma, be jokių svečių ir miestelėnų – saugiai ir laikantis atstumų. Viskas buvo nufilmuota ir skelbiama kultūros centro facebook‘e. Žuvusiųjų pagerbimas prasidėjo iškilmingu Lietuvos vėliavų įnešimu per atminimo žvakių taką. Žvakutės degė ir prie kiekvieno 1991 m. sausio 13-ąją žuvusiojo portreto. Vėliavas įnešė KASP Didžiosios kovos apygardos 8-osios rinktinės 808-osios pėstininkų kuopos savanoriai Aleksejus Terleckis ir Raimondas Jusis. Henriko Nagio eiles skaitė Švenčionėlių miesto kultūros centro renginių režisierius Richardas Leleiva. Šv. Mišias aukojo kunigas Vitalij Kisel. Žibintais apšviesta Lietuvos trispalvė naktį iš sausio 12-osios į 13-ąją plevėsavo ant Švenčionėlių m. kultūros centro pastato.

Facebook‘e galima virtualiai aplankyti Laisvės gynėjų dienai skirtą Sarių skyriuje vykstančią Ninos Jacenko tapybos darbų parodą „Tau ant sparnų parnešiu laisvę“.

O Pašaminės skyriuje languose surengta vaikų piešinių paroda. Šis eksponavimo būdas pasiteisino jau per Kalėdas, nes kas tik nori gali bet kada prieiti ir pasižiūrėti ekspoziciją. Įdomu tai, kad čia eksponuojami Dalės Basiūnienės surinkti ir išsaugoti dar prieš 30 metų mažųjų pašaminiškių piešti piešiniai, o šalia jų – jau ir daugelio iš jų vaikų dabar piešti darbeliai. Taip pat daugelis vaikų savo kūryba, dedikuota Laisvės gynėjų dienai, aktyviai dalinosi ir socialiniuose tinkluose. Vieni piešė, kiti rašė, treti gamino įvairius darbelius. Pavyzdžiui, Julija sukūrė ta tema eilėraštį. Skyriaus patalpose buvo įkurdinta ir kompozicija su žuvusiųjų nuotraukomis bei stilizuotu laužu.

Dar daugiau informacijos, knygų, nuotraukų ir publikacijų buvo eksponuojama Pašaminės kaimo bibliotekoje. Čia ankstų sausio 13-osios rytą languose Loreta Jusienė uždegė ir atminimo žvakutės.

Irena POŽĖLIENĖ