Mes turime 264 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1713
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20257
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67583
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Asmens tapatybės ir kelionių dokumentai Lietuvoje

2021 m. sausio 16 d.

2020 m. Vilniuje kolekcininkas Vytautas Šaikus išleido 455 puslapių leidinį „Asmens tapatybės ir kelionės dokumentai Lietuvoje: pasai, asmens liudijimai, pažymėjimai“, skirtą plačiajai Lietuvos visuomenei, (manau, kad ir akademinei bendruomenei) ir ypač jaunimui, kuris leis geriau susipažinti su Lietuvos valstybingumo istorija per asmens tapatybės artefaktų/dokumentų raidą.

Knygoje publikuojamos originalios asmens tapatybės, kelionės dokumentų ir kitų socialinių artefaktų nuotraukos bei jų aprašymai, kurie pristato bendrą asmeninių dokumentų raidą Lietuvoje: nuo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) iki antrosios SSRS okupacijos laikotarpio (1944-1990).

Leidinyje trumpai pristatoma asmens tapatybės dokumentų atsiradimo istorija ir LDK asmens dokumentai. Toliau aprašoma skirtingais laikotarpiais – carinės Rusijos imperijos valdymo metais (1795-1915) ir I pasaulinio karo metais (1915-1918) prasidėjusi visuotinė gyventojų pasportizacija, kai kraštą okupavo Vokietijos kaizerio Vilhelmo II kariuomenė.

Knygoje pristatomi pirmosios Lietuvos Respublikos (1918-1940) naudoti vidaus ir užsienio pasai, asmens liudijimai ir pažymėjimai. Taip pat svetimšaliams ir karo pabėgėliams išduodami dokumentai gyventi Lietuvoje, palengvinto pasienio susisiekimo kortelės ir leidimai.

Skaitytojas galės susipažinti su pirmosios Lietuvos Respublikos (1918-1940) užsienio atstovybėse išduotais LR užsienio pasais ir vėlesniu laikotarpiu naudotais diplomatiniais, užsienio pasais karo aukoms šelpti ir kitais dokumentais.

Skaitytojas ras aprašymus apie Vilniaus ir Klaipėdos krašte išduotus asmens tapatybės ir kelionės dokumentus. Taip pat ras mažai žinomą informaciją apie dokumentus, išduotus po II pasaulinio karo 1944-1951 m. Viurtemberge, Detmolde (Vokietija) ir kitose sąjungininkių (JAV, Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos) įkurtose DP (Displaced Persons) – perkeltųjų asmenų stovyklose, kada užfiksuotas nepertraukiamas Lietuvos valstybingumo saugojimo procesas.

Skaitytoją primins ir tas laikotarpis, kada Lietuva buvo okupuota ir aneksuota pirmąjį kartą SSRS ir kai 1941 m. vasario 8 d. buvo įvesta bendra SSRS pasų sistema, trinanti Lietuvos valstybingumo atributus.

Leidinys tikrai vertas dėmesio tiems, kuriems yra svarbi Lietuvos valstybės istorija, paremta socialinių artefaktų/dokumentų įrodymais. Socialiniai tyrinėtojai leidinyje ras ne tik įdomų šaltinį dokumentų analizei atlikti, bet ir ras tam tikrų socialinių duomenų apie socialinių santykių raidą, politinės geografijos ypatumus, visuomenės individualizavimo pradžią Lietuvoje ir kitus socialinius procesus.

Dr. Raimundas KAMINSKAS