Mes turime 306 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1746
mod_vvisit_counterŠią savaitę:26876
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:74202
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Klaipėdos sukilimui – 98 metai

2021 m. sausio 23 d.

Sausio 15 d. Kaune buvo prisimintos 98-osios Klaipėdos sukilimo bei lietuvybės mokytojo Jurgio Zauerveino (1831-1904) 190-osios gimimo metinės.

Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje prie Laisvės paminklo Kauno evangelikų liuteronų Švč. Trejybės bažnyčios klebonas Saulius Juozaitis sukalbėjo maldą ir sugiedojo Jurgio Zauerveino „Jaunųjų lietuvninkų giesmelės“, arba „Lietuviais esame mes gimę“ giesmės vieną posmą. XXVII knygos mėgėjų draugijos pirmininkė Dalia Poškienė pasidalino mintimis apie Klaipėdos sukilimo paminklus Lietuvoje.

Kauno evangelikų liuteronų Švč. Trejybės bažnyčioje buvo galima susipažinti su kilnojama istorinių nuotraukų apie Klaipėdos sukilimą paroda. Čia Karaliaučiaus lietuvių bendruomenės vadovas Sigitas Šamborskis priminė Birutės Baltrušaitytės-Masionienės eilėraščius apie Mažvydą ir Ragainę, o visuomenininkas dr. Raimundas Kaminskas pristatė pagrindinius Jurgio Zauerveino (1831-1904) gyvenimo istorijos ir veiklos bruožus.

Prieš 98-erius metus Lietuvos Vyriausybei parėmus Klaipėdos krašto gyventojų sukilimą, Klaipėdos kraštą užėmė Lietuva ir miestas 1923 m. sausio 15 d. prijungtas prie Lietuvos Respublikos.

Klaipėdos kraštą Lietuvai pripažino ir Tautų Lygos ambasadorių konferencija. Šis sukilimas buvo svarbus savarankiškas politinis ir karinis žingsnis tarpukario Lietuvos istorijoje.

Dr. Raimundas KAMINSKAS

 

Kukliai paminėtos dvi reikšmingos datos...