Mes turime 218 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3383
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17382
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:64708
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Sausio viduryje žiema užklupo „netikėtai“

2021 m. sausio 30 d.

Seniai visiems žinomas populiarus posakis „Žiema visada ne laiku ateina“. Sausis įrodė, kad žiemos iš mūsų platumų, o ir Lietuvos, niekur nedingo. Pirmiausia buvo ekstremalių išbandymų metas šalčiu, kai termometro stulpelis nukrito iki -25°C, o vietomis ir žemiau, o štai šios savaitės pradžia „pabėrė“ sniego. Ir prisnigo, kaip sakoma, „iš dūšios“. Pirmadienį ir antradienio dieną gamta pas mus tik treniravosi, o nakties metu iš antradienio į trečiadienį sniego mestelėjo apie 20 cm. Ir čia prasidėjo pats įdomumas, nes išvalyti gatvių su turima seniūnijų technika operatyviai pasirodė neįmanoma. 

Dauguma gatvių Švenčionėliuose trečiadienio rytą buvo beveik nepravažiuojamos. Tiesa, važiuodamas Kaštonų gatve pamačiau, kaip iš Pakapės vienos gatvelių, kurioje gyvena ir tikrasis rajono valdytojas R.Klipčius (vyresnysis) smagiai išvažiuoja seniūnijos mažasis traktoriukas, galimai jau ir kiemas išvalytas, ir gatvikė prastumta, kai tuo metu privažiuoti prie vaikų darželio ar įvažiuoti į Karaliaus Mindaugo gimnazijos kiemą neužbuksavus šansų buvo nedaug. O ir Mokyklos gatvė buvo nevalyta.

Šlapias sniegas pridarė daug žalos medžiams, neatlaikiusios jo naštos lūžo ne tik medžių šakos, bet ir patys medžiai. Nemažai žmonių buvo likę be elektros. Kas jau kas, o elektrikai ir kelininkai šiais žiemos „malonumais“ pasidžiaugė iki valiai...

Teisingumo dėlei reikia pasakyti, kad dauguma gatvių Švenčionėliuose ketvirtadienį jau buvo prastumtos, ne pravalytos, bet prastumtos, nes prasilenkti dviems automobiliams šansai nuliniai. Susitikai ir galvok, kaip čia prasilenkti. Ir dar, kadangi šaligatviai padaryti platūs, tai juos valantis traktoriukas sniegą verčia į gatvės pusę, o gatvę valantis – atvirkščiai, tai ir išeina paradoksali situacija – nei gatvė gerai išvalyta, nei šaligatviai. Tiesa, yra ir išimčių, gražiai išvalyti šaligatviai Švenčionėlių miesto centre ir aplink jau daugiau negu penkmetį remontuojamą kultūros centrą. Ką gi, poros dienų snygis parodė, kad nėra rimto pasiruošimo gamtos stichijų padariniams šalinti, nors kokia čia stichija – 20 cm prisnigo, o, va, jei prie to sniego dar ir vėjas geras būtų buvęs, štai tada ir pamatytum tikrą žiemą... Aišku, ir šiemet dar bus visko, juk prieš akis pūgų mėnuo – vasaris, o čia jau rimta, nes jei dar kartą ar du tiek pasnigs, bus problema. Kuo išvežti, lyg ir nėra, teks slides traukti, bet tikėkimės, kad gamta bus maloninga ir pateisins prielaidas ir kalbas apie visuotinį atšilimą.

Algis JAKŠTAS