Mes turime 170 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4050
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21392
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65375
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Sniegenos liudija žiemą

2021 m. vasario 13 d.

Juodagalvė sniegena – viena gražiausių mūsų gamtoje, visom spalvom „pražystanti“ žiemą, kai spalvų įvairovė būna pati mažiausia. Tiesa, sniegenos Lietuvoje peri, dalis jų neabejotinai gyvena sėsliai, tačiau nemažai atskrenda iš šiaurryčių regionų. Rudenį migravusios sniegenos pasiekė Viduržemio jūrą, kitos patraukė į Britų salas. Profesorius Tadas Ivanauskas minėjo, kad būtent šiose salose (ir ne tik ten, pas mus – taip pat) sniegenos daro tam tikrą žalą sodams, snapais nužnaibydamos vaismedžių pumpurus, ypač žiedinius. Žiedavimo duomenų apie mūsų sniegenų migraciją, tuo labiau apie pas mus atskrendančius paukščius, nėra, todėl ir tikrų žinių apie juodagalves sniegenas, kurias visada pamatome sausio gale, neturime.

Dažnas klausimas: o kur jos buvo iki tol, kodėl jų nematėme? Dar klausiama, ar sniegenų pasirodymas reiškia ką nors, sakykim, šaltą likusią žiemos dalį?

Iš karto galima pasakyti, kad dėl minėtų priežasčių apie stebimus paukščius galima pasakyti tik tiek, kad sausio gale, gamtoje sumažėjus lesalo, jie patraukia prie žmonių. Jų lesalas - nuo rudens užsilikę šermukšnių, gudobelių vaisiukai, kadagių kankorėžiukai, klevų, uosių sėklos, pumpurai per trejetą mėnesių jau gerokai „aptirpo“, tačiau prie mūsų namų kol kas gausu įvairių svetimžemių augalų sėklų, vaisių, žolių ir gėlių galvelių. Sniegenos aižo jas, be to - mielai lanko lesyklas, todėl ten, kur žmonėms rūpi gamta ir paukščiai, jos raudonuoja (ir pilkuoja, nes patelių spalva kuklesnė) visą dieną.

Kaip lesinti sniegenas? Jos grūdlesės, labai geros aižytojos. Kaime jas lengviau privilioti ne į lesyklą, o į vadinamas maitinimo aikšteles, kurioms prie eglučių, krūmų (kad būtų saugu) nuvalomas didesnis plotas ir lesalas pilamas ant žemės. Tokiose aikštelėse maitinasi ne tik sniegenos, bet ir kurapkos, geltonosios startos, čimčiakai, žaliukės, žvirbliai. Geriausias lesalas - avižos, kapoti miežiai, saulėgrąžos, bet kokios sėklos, stambios kruopos. Neturintys sąlygų tokiai aikštelei įrengti, tenkinasi lesykla, kurioje papiltas saulėgrąžas sniegenos labai mėgsta. Jei lesykla yra prie lango, įspūdis apsilankius sniegenoms yra labai stiprus.

Kaip ilgai sniegenos gyvens prie mūsų namų, kaip ilgai jas stebėsime? Paskutinės besniegės žiemos sniegenoms buvo tokios pačios, jos lankėsi lesyklose ir jų aplinkoje gyveno iki balandžio vidurio. Sniegui tirpstant, jos lesalą randa ant žemės, ypač mėgsta nukritusias ir išbrinkusias klevų sėklas. Po balandžio vidurio jos pradingsta – tikėtina, kad dalis išskrenda į miškus ir susiranda perėti tinkamas vietas, o kitos patraukia atgal į šiaurės rytus. Ten pavasaris išaušta daug vėliau, tad jos tikrai nepavėluoja.

Selemonas PALTANAVIČIUS

Sniegena patelė.

 

Sniegena patinėlis.