Mes turime 376 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2670
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18871
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94901
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Apie paramą maistu, gėdingą Vasario 16-ąją Švenčionėliuose ir tuščias kėdes valdžios įstaigose

2021 m. vasario 20 d.

Maisto produktų sąrašas paskelbtas metams

Praeitą savaitę spausdinome Europos socialinio fondo agentūros informaciją apie paramą nepasiturintiems maistu. Buvo išvardinti 17 įvairių maisto produktų, kuriuos jie gaus šiais metais. Kai kurie skaitytojai neatkreipė dėmesio, kad tai – ne vasario mėnesio, o visų metų produktų sąrašas, ir nusivylė vasario mėnesį negavę tokių skanėstų, kaip kekso mišinys, kondensuotas pienas, žirneliai ir pan. Visa tai bus, bet kitais mėnesiais.

Parama per metus bus dalijama 6 kartus: vasario, balandžio, birželio, rugpjūčio, spalio ir gruodžio mėnesiais.

Birželio ir gruodžio mėnesiais gyventojus pasieks ir higienos prekės: šampūnas, muilas, dantų pasta, dantų šepetėlis ir skalbimo priemonės.

Maisto produktams ir higienos prekėms 2021–2023 m. Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondas skyrė 38 mln. Eur lėšų. Šios paramos gavėjų šalyje yra apie 175 tūkstančius. Gavęs maisto rinkinius, dažnas varguolis klaidingai galvoja, kad čia rajono valdžia juos gelbsti nuo bado, ir jai dėkoja. Dėkoti nėra už ką – rajono valdžia privedė žmones prie skurdo, nieko nedarydama, kad žmonės turėtų darbo vietų. O remia maistu kas porą mėnesių europinė struktūra - Europos socialinio fondo agentūra. Kaip sakoma, jai ir paplokime, kaip dabar madinga, arba dėkokime. Agentūra perka produktus, o savivaldybėms paveda tik suskaičiuoti, kiek reikia maisto rinkinių, ir juos perduoti žmonėms.

 

Vasario 16-oji – su apdriskusia vėliava

Jau kurį laiką plačiai sklindant kalboms, kad Švenčionėlių seniūnas galimai verčiamas iš posto kaip nepateisinęs valdžios rinkiminių lūkesčių, gal ir nėra ko stebėtis, kad žmogus vaikšto nosį nukabinęs. Jeigu pakeltų ją bent kiek aukščiau, pamatytų, kad prie jo vis dar vadovaujamos seniūnijos plevėsuoja... vėliavos skutai. Vėl suplyšusi (badome nosį ne pirmą kartą, su vaizdo įrodymais). Taip ir Vasario 16-tąją sutikome – su išniekinta vėliava. Koks skirtumas, kad ją suplėšė – vandalai ar laikas, svarbiausia – valdžia net prieš šventę nepasirūpino, kad miesteliui nebūtų gėda.

Šaltinių teigimu, be reikalo seniūnas taip nosį nukabino ir akių į dangų nepakelia. Jam gali pasisekti vien todėl, kad nėra kuo pakeisti. Juk aplink – vien sunkiuoju metu buvę Klipčių išdavikai, prieš 20 metų pasirinkę ne Klipčiaus pusę (kai suskilo liberalai). Vėliau paršliaužę pas tuos, kas valdo. Nemažai tokių rajono „tikrajai galvai“ tenka pakęsti šalia. O iš kur geresnių imsi – šie bent dirbti moka. Kur nereikia visokių ten testų, gebėjimų tikrinimų ir pan., sueina ir tokie. Bet valstybės tarnybon bet ko neprakiši. Kaip ir švietimo įstaigai vadovauti, todėl Švenčionėlių karaliaus Mindaugo gimnazija iki šiol dirba su „laikinai einančiu pareigas“ arba l.e.p. Pabradės ir Magūnų seniūnijos jau keleri metai be seniūnų. Pusei rajono vadovauja tas pats Švenčionėlių seniūnas A.Razmys, virš kurio, kaip teigia valdžios aplinka, paties pakibo grėsmė. Vos ne pusei rajono vadovavo, o reikiamo balsų skaičiaus „muštų muškietininkų“ partijos keltam mero patarėjui E.Demidovui net į II turą patekti nesurinko.

Ir vis dėlto, kaip teigia šaltinis iš valdžios aplinkos, visos Švenčionėlių, Pabradės ir Magūnų seniūno viltys slypi tame, kad nėra kuo pakeisti. 2018 m. gruodžio paskutinėmis dienomis, kai jau nebuvo jokių tikimybių, įvykus paslaptingam Kalėdų stebuklui, atsirado tie būtini „popieriukai“, kurių perspektyvus kadras negalėjo gauti visus 4 metus, nes niekaip negalėjo išlaikyti testų. Ir staiga įvyko Kalėdų stebuklas! Jeigu būtų „stebukladarių“, atsirastų ir norinčių pakartoti tokią stulbinančią sėkmės istoriją, bet stebuklų metas Švenčionių valdžiai, atrodo, „užsiraukė“. Senieji jų „žmonės“ patys neteko aukštų postų, „sostų“ Seime ir atsidūrė užribyje arba mažareikšmių Seimo narių patarnautojų vietoje. Šaltinis tvirtina, kad vienam senyvam buvusiam išdavikui, bet jau lyg ir gavusiam „senio“ indulgenciją, vis dėlto buvo siūlyta, bet jis nedrįso. Pabijojo nešlovės, kai neišsilaikys testų. Objektyviai – jo galimybės lygios 0. Taigi aukščiau nosį, Švenčionėlių seniūne, pakeisk suplyšusią vėliavą prie Švenčionėlių seniūnijos ir apsižiūrėk, ar neplazda tokie pat skutai prie Pabradės ir Magūnų seniūijų.

 

Tuščios kėdės

Jau keleri metai nepaskirti Pabradės ir Magūnų seniūnai, nors šio krašto lenkų partijos atstovai yra valdančiojoje koalicijoje rajono taryboje. Kas tai – rajono valdžios nepagarba koalicijos partneriams ar patiems Pabradės rinkėjų atstovams nusispjaut į viską. Juk rinkimai tik 2023 metais. Gal iki to laiko ir seniūnai bus surasti...

Nesuprantamai ir nepateisinamai ilgai, taip ilgai, kad ir patys valdininkai jau ir neprisimena, kiek laiko be vedėjo likęs Biudžetinių įstaigų centralizuotos buhalterijos skyrius. Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyrius, likęs be vedėjos nuo tada, kai jai sukako pensinis amžius ir negalėjo dirbti šiose pareigose. Tiesa, ponia Teresa Sansevičienė – ištikima ilgametė mero tėvo bendražygė – į pensiją realiai neišėjo. Iš karto papildė jauną mero patarėjų komandą.

Su l.e.p. liko ir Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokykla po to kai, meras atleido ilgametį direktorių R.Gaidį.

Dar vienu kandidatu į amžinojo l.e.p. vadovo vadovavimą gali tapti Švenčionių r. visuomenės sveikatos biuras, apie kurio direktorės D.Vinogradovos atleidimo detektyvą jau rašėme. Niekas, net patys valdžios atstovai, nesupranta – už ką. „Nebent mero tėvo laikraščio neužsisakė“, - taip dabar juokaujama dėl šio atleidimo. Beje, iš paprastų darbininkų teko girdėti tai, kuo sunku ir patikėti. Jie sako, kad visi, kas bent kokį darbą dirba nuo savivaldybės priklausančioje įstaigoje, turi užsiprenumeruoti valdžios spaudą ir įrodymą – nufotografuotą kvitą – persiųsti kontrolę vykdančiam asmeniui (jo pavardę žmonės įvardijo). Kaip sakoma, nebūna dūmų be ugnies. Paprasti žmogeliai tokios istorijos net neišgalvotų.

Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyrius paliktas be vadovo gerokai ilgiau, negu traktuoja teisės aktai. Pagal juos, jeigu etatas neužimtas ilgiau kaip 3 mėnesius, jis perteklinis ir turėtų būti naikintinas. Išeitų, kad Švenčionių rajonui nereikia pusės vadovų? Jeigu tuščių etatų pareigas ir eina l.e.p., tai nebent slaptai, nes visuomenei viešai pateikiamoje informacijoje stovi tuščios eilutės. O juk rajono gyventojai išlaiko visus valdininkus ir net tuščius etatus, tad turi teisę žinoti. Jeigu etatas nepanaikintas, o tik neužimtas, jo atlyginimui lėšos skiriamos, kitas klausimas, kur jos atsiduria...

Beje, visus rekordus sumušė „Švenčionių švara“, kuri neturėjo direktoriaus 5 metus. Tuometinis nesamo direktoriaus pavaduotojas J.Šiaudinis laikinai ėjo pareigas 5 metus – nuo priėmimo iki atleidimo, bet direktoriumi taip ir nebuvo paskirtas. Kodėl?

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

Prie Švenčionėlių seniūnijos plevėsuoja suplėšyta vėliava.

Skaitytojo atsiųstos nuotr.

 
Reklaminis skydelis