Mes turime 286 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1985
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20529
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67855
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Apie gyvūnų veisimą, paukščių gripą ir afrikinį kiaulių marą

2021 m. vasario 20 d.

Po praėjusių metų pabaigoje kilusio skandalo su nelegaliais gyvūnų veisėjais, ėmė griežtėti ir gyvūnų laikymo bei veisimo taisyklės ir reikalavimai. VMVT Utenos departamento tinklapyje radau straipsnį „Gyvūnų augintinių veisėjo veiklos teisiniai aspektai“, kuriame be visų teisinių aspektų, susijusių su gyvūnų veisimu, kalbama ir apie VMVT bendradarbiavimą su socialiniais partneriais, atsakomybę pagal Administracinių nusižengimų kodeksą. Reikalavimų, kuriuos reikia įvykdyti, norint legaliai veisti gyvūnus, sąrašas gana ilgas... Norėdamas gauti atsakymus į rūpimus klausimus, paskambinau į VMVT Utenos departamento Švenčionių skyrių vyriausiajam veterinarijos gydytojui inspektoriui Gintarui MARKEVIČIUI.


- Gintarai, ar Švenčionių rajone yra žmonių, kurie būtų įregistravę gyvūnų veisyklas?

- Norint užsiimti gyvūnų veisimu, reikia, kad tai būtų registruota, suteiktas registracijos numeris. Iki šios dienos yra 7 veisyklos. Viena kačių ir šešios šunų. Dabar veisėjams keliami labai dideli reikalavimai. Reikia ne tik įgūdžių, bet ir kursus lankyti. Čia nėra taip, kad sugalvojau ir veisiu, o ir gyvūnai turi būti veisliniai. Čia netinka toks variantas, kai turi kiemsargiuką ir užsiimi veisimu...

- O kaip elgtis žmogui, jei turi katę ar kalę, ir tos po gastrolių atsiveda krūvą kačiukų ar šuniukų?

- Žmogus tokiu atveju negali pardavinėti nei kačiukų, nei šuniukų, o gali tik padovanoti. Yra dar vienas kelias – suženklinti juos mikroschemomis ir užregistruoti, tada galit ir laisvai dovanoti. Bet ta mikroschema kainuoja 15 eurų. O tai jau nemaži pinigai.

- Gintarai, o jei įdėsiu skelbimą, kad dovanoju šuniukus ar kačiukus, tai pas mane atvažiuos pareigūnai ir paklaus, ką aš darau? Ir ar tokie griežti reikalavimai nepagausins benamių gyvūnų?

- Taip, jei įdėsi skelbimą, atvažiuos pareigūnai ir pasidomės, kuo užsiimate. Vienintelė išeitis – čipavimas, tada ir dovanoti galėsite. O dėl beglobių gyvūnų, kaip bus, negaliu atsakyti.

- Ar mūsų rajone be įprastinių šunų ir kačių yra kitokius gyvūnus laikančių?

- Gal ir yra laikančių, bet, kaip jau minėjau, veisimui yra užsiregistravę tik 7: vienas kačiukų ir 6 šuniukų.

- Gintarai, jau kuris laikas kalbama apie registruojamus paukščių gripo atvejus. Ar jis pavojingas žmogui?

- Iki šios dienos Lietuvoje nustatyti 4 paukščių gripo atvejai: 2 Klaipėdoje, po 1 Raseiniuose ir Kėdainiuose. Žinoma, nusiraminti negalime, nes tuoj po mėnesio prasidės pavasarinė paukščių migracija, tada ir pas mus gali atsirasti paukščių gripas, tad naminius paukščius laikantys žmonės turi imtis atsargumo priemonių. Galime pasiguosti bent tuo, kad ši paukščių gripo atmaina pavojinga tik paukščiams, o žmogui nepavojinga.

- O kaip situacija dėl afrikinio kiaulių maro?

- Kol kas šiais metais iš sausį nušautų 16 šernų tik vienam buvo nustatytas afrikinis kiaulių maras. Tai tikrai nedaug, bet kai pavasarį sniegas nutirps, gali būti rasti nugaišę šernai, gali būti ir daugiau afrikinio kiaulių maro atvejų. Baigdamas norėčiau pasakyti, jei kas nori imtis naminių gyvūnų veisimo, turi kreiptis į mus, ir mes smulkiai paaiškinsime, ko ir kaip reikia, norint užsiimti naminių augintinių gyvūnų veisimu, - baigdamas mūsų pokalbį sako VMVT Utenos departamento Švenčionių skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas inspektorius Gintaras Markevičius.

Algis JAKŠTAS