Mes turime 363 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4644
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20845
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96875
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionių savivaldybės veiklą tyrė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT)

2021 m. vasario 27 d.

Aptikti korupcijos rizikos veiksniai organizuojant aplinkos tvarkymo darbus

Nustatyta, kad savivaldybės tarnautojams suteikta per didelė teisė spręsti savo nuožiūra, organizuojant aplinkos tvarkymo darbų pirkimus. Trūksta aiškesnio procedūrų teisinio reglamentavimo ir kontrolės. Žodžiu, valdininkai su viešaisiais pirkimais daro ką nori. Ko tada stebėtis, kad, pavyzdžiui, renovacijos kaina mūsų rajone – viena brangiausių, o atliekų rinkliavą rajono valdžia vienu ypu ima ir pabrangina net trečdaliu. STT šįkart tyrė tik aplinkos tvarkymo darbų viešuosius pirkimus, bet be abejonių, tuos pačius pažeidimus surastų ir kituose pirkimų organizavimuose. Vieša paslaptis, kaip gaunami darbai. Kaip gaunami, taip vyksta... Septintus metus remontuojamame Švenčionėlių m. kultūros centre krapštosi 2 žmonės. Gal kada STT rankos pasieks ir šį objektą.

O šįkart atliekant korupcijos rizikos analizę nustatyta, kad atskirais atvejais savivaldybėje sprendimai dėl aplinkos tvarkymo paslaugų ar darbų įsigijimo yra priimami nuodugniai neatlikus poreikio analizės bei neturint aiškių darbų įsigijimo tikslingumo ir naudingumo kriterijų. Kitaip sakant, vykdo pirkimą, patys nesuvokdami, ar jo reikia ir kiek iš jo naudos. Pavyzdžiui, nustatyti atvejai, kai Švenčionių r. savivaldybėje potencialiais tiekėjais buvo apklaustos įmonės, neatitinkančios net minimalių perkamos paslaugos reikalavimų – neturinčios reikiamos technikos aplinkos tvarkymo darbams arba net neteikiančios tokio pobūdžio paslaugų.

Tokia situacija verčia abejoti aplinkos tvarkymo darbų pirkimų skaidrumu ir leidžia daryti prielaidą dėl tikslingo tiekėjų parinkimo. Taip pat buvo nustatyti Švenčionių r. savivaldybės atstovų nedeklaruoti ryšiai su aplinkos tvarkymo darbus atliekančiais viešuosius pirkimus laimėjusiais juridiniais asmenimis.

Tiems, kurie tikisi valdininkų atsakomybės už nesąžiningus veiksmus, nuo kurių nukenčia mūsų rajono gyventojai, nes taip švaistomi mokesčių mokėtojų pinigai, teks nusivilti. STT tik dūrė pirštu į daugybinius trūkumus ir uždavė daug „namų darbų“.

STT pasiūlė savivaldybėms vidaus teisės aktuose aiškiai nustatyti kriterijus pasirenkant viešojo pirkimo būdą: neskelbiamą ar skelbiamą apklausą. Taip pat būtina stiprinti viešuosius pirkimus inicijuojančių darbuotojų veiklos kontrolę, kad sprendimai dėl tam tikrų prekių, paslaugų ar darbų įsigijimo nebūtų priimami vienasmeniškai, bet įvertinus poreikį bei pagrindžiant tai atitinkamais dokumentais. Per 3 mėnesius savivaldybė turės informuoti STT, kaip atsižvelgta ar planuojama atsižvelgti į pateiktus siūlymus.

Mūsų inf.

(Šaltinis – STT korupcijos rizikos tyrimo analizės pažyma)