Mes turime 276 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:6574
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28461
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:72444
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Neteisingas sprendimas!

2021 m. vasario 27 d.

Šiomis dienomis rajono gyventojai gavo mokėjimo pranešimus už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą. Dalis apsidžiaugė galvodami, kad ši vietinė rinkliava sumažėjo beveik dvigubai, bet ši rajono valdžios vizualinė ir psichologinė apgaulė greitai išryškėjo tarp daugybės skaičiukų. Deja, nurodyta suma yra už pusmetį, kitas mokėjimo pranešimas bus vasarą. Šios rinkliavos administravimo sąnaudos šiemet yra 127 tūkst. eurų, t.y. kiekvienam mokėtojui tai sudaro dešimtadalį išlaidų. Klausimas valdžiai – kam švaistote gyventojų sumokėtas lėšas, ar neužtenka vieno metinio pranešimo? Būtų sutaupyta bent trečdalis rinkliavos administravimo sąnaudų sumažinus pašto ir kurjerių, pranešimų spausdinimo išlaidas.

Savivaldybės valdžia planuoja už 80 tūkst. eurų įdiegti kažkokias informacines sistemas, daviklius, programą. Galima ilgai spėlioti, bet savivaldybės taryboje, svarstant šios rinkliavos kainų didinimą beveik trečdaliu, apie „sistemas“ pranešėja ir meras, savo ilgame ir nuobodžiame monologe, nekalbėjo. Tebūna tai eilinė valdžios paslaptis, bet ji kainuoja gyventojui 7 procentus nuo mokamos sumos.

Net 190 tūkst. eurų, arba šeštadalis rinkliavos lėšų, numatyta komunalinių atliekų tvarkymo infrastruktūros plėtros sąnaudoms, konteinerių įsigijimui, konteinerinių aikštelių įrengimui. Pernai baigti montuoti rajono miestuose požeminiai konteineriai ir aikštelės už Europos Sąjungos fondų lėšas su menku savivaldybės prisidėjimu. Jei slegia skolos, tai jau valdžios rūpestis, ir tai neturi būti finansinė našta piliečiams. Suprantama, kad reikia atnaujinti konteinerius prie individualių namų, tai tam galima numatyti kelias dešimtis, o ne šimtus tūkst. eurų.

Visos šios išvardintos sąnaudos su kelioms kitoms smulkiomis veiklomis sudaro 2021 metų pastoviąją vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą dalį ir siekia 382 tūkst. eurų – apie trečdalį visų atliekų tvarkymo sąnaudų. Drįstu teigti, kad apie 300 tūkst. eurų planuojamų išlaidų yra labai abejotinos, galimi neaiškūs sandėriai, apie tai visuomenė neinformuota.

Kintamąją dalį sudaro atliekų tvarkymo (surinkimo ir nuvežimo) išlaidos – šiais metais planuojamos apie 792 tūks. eurų (67 proc. visos rinkliavos). Komunalines atliekas surenka ir išveža mūsų rajone UAB „Pabradės komunalinis ūkis“ ir UAB „Švenčionių švara“. Pabradės įmonei šios veiklos pelningumas siekia apie 25 proc., o Švenčionių – apie 10 proc. nuostolio. Pastaroji įmonė permoka vienai UAB apie 70 tūkst. eurų už transporto nuomą atliekų vežimui iš Švenčionėlių iki Vilniaus. Apie šį labai nuostolingą sandorį buvo rašyta šiame laikraštyje, bet rajono valdžia tyli…

Gal per daug skaičių šiame straipsnyje, bet atsakingai pareiškiu, kad vietinės rinkliavos dydžio už komunalinių atliekų surinkimą, likus dviem dienoms iki 2021 metų, nereikėjo didinti. Tai buvo rajono valdžios nekorektiškas veiksmas pandemijos grėsmės metu ir papildoma finansinė našta rajono gyventojams, įstaigoms ir verslo įmonėms esant sustingimo fazėje dėl karantino.

Kęstutis TRAPIKAS

 

 

 

 

 

 

Grupės „Piliečių balsas“ vadovas