Mes turime 292 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1933
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27063
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:74389
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

„Vilniaus vandenys“ pradeda Švenčionių nuotekų valyklos rekonstrukciją

2021 m. vasario 27 d.

UAB „Vilniaus vandenys“ komunikacijos skyriaus vadovė Renata Saulytė-Smalskė informavo apie stambų investicinį projektą, kurį bendrovė pradeda vykdyti mūsų rajone.

Pirmiausiai reikia pabrėžti, kad Švenčionių ir Švenčionėlių miestų gyventojams labai pasisekė, jog jiems tiekia vandenį ir tvarko nuotekas būtent „Vilniaus vandenys“ - ir paslaugų kokybė gera, ir kaina palyginti nedidelė, ir nuolat atnaujinama infrastruktūra. Šią rajono priklausomybę „Vilniaus vandenims“ pavyko išlaikyti nuo tarybinių laikų veikusio „Vilniaus vandenų“ Švenčionių cecho pagrindu. Tuometinė rajono valdžia tada, kai Lietuvai atgavus nepriklausomybę, buvo formuojamos vandens ir šilumos tiekimo įmonės, sumaniai tapo „Vilniaus vandenų“ akcininke, tegul ir su juokingu akcijų kiekiu – 1,8 proc. „Vilniaus vandenys“ turi ir dar du nykštukinius akcininkus – Vilniaus rajono ir Šalčininkų savivaldybes. Naudotis stambaus tiekėjo paslaugomis gyventojams labai naudinga.

Pabradei ir kaimiškoms vietovėms, kuriems vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugas teikia vietinė įmonė „Pabradės komunalinis ūkis“ tenka mokėti daug brangiau.

 

Švenčionių nuotekų valyklai – 3,2 mln. Eur

Įgyvendindama trimetį investicijų planą ir laikydamasi strategijoje numatytos aplinkosaugos bei tvarumo krypties, vandentvarkos bendrovė „Vilniaus vandenys“ toliau investuoja į infrastruktūros atnaujinimą ir gerinimą. Jau artimiausiu metu bendrovė ketina rekonstruoti dar vieną iš 8 eksploatuojamų valyklą. Su rangovu UAB „Infes“ „Vilniaus vandenys“ pasirašė Švenčionių nuotekų valyklos rekonstrukcijos sutartį. Bendrovės investicijos į Švenčionių nuotekų valyklos atnaujinimą siekia 3,2 milijono eurų, o projektavimo darbus planuojama pradėti jau šį mėnesį.

Švenčionių nuotekų valykla aptarnauja tankiai apgyvendintą Švenčionių miesto teritoriją. Nuotekų valymo įrenginiai čia pastatyti dar 1970 m., jie nebeatitinka šiuolaikinei vandentvarkai keliamų reikalavimų. Nerekonstravus valyklos bendrovei tampa vis sunkiau laikytis ir įsipareigojimų vartotojams bei aplinkai – nuosekliai gerinti teikiamų paslaugų kokybę ir nuotekų išvalymo rodiklius. Todėl bendrovė „Vilniaus vandenys“ valyklos rekonstrukcijos darbus nusprendė pradėti nedelsiant.

„Siekiame, kad nuotekų tvarkymas visoje Vilniaus apskrityje taptų kokybiškesnis, efektyvesnis ir draugiškesnis aplinkai. Beveik vienu metu pradėti net dviejų mūsų eksploatuojamų ir veikiančių nuotekų valyklų darbus – nemenkas technologinis ir finansinis iššūkis bendrovei. Vis tik manome, kad būtina žengti ryžtingus žingsnius ir nebeatidėlioti sprendimų, nes nuo to priklauso visų Vilniaus apskrities gyventojų gerovė, aplinkos būklė“, - sako „Vilniaus vandenų“ generalinis direktorius Marius Švaikauskas.

 

Gerės kokybė, didės pajėgumai

Įvertinus sparčius regiono plėtros tempus, didėjantį gyventojų tankumą, rekonstrukcijos metu Švenčionių nuotekų valyklos pajėgumus numatoma padidinti maždaug dešimtadaliu. Rekonstruotoje valykloje bus sumontuoti mechaninio – nešmenų sulaikymo, smėlio, riebalų šalinimo įrenginiai, čia vyks ir biologinis nuotekų valymas veikliuoju dumblu, užtikrinant, kad iš nuotekų bus veiksmingai šalinamas fosforas bei azotas, taip pat ir kiti teršalai, taip saugant aplinką – ypač šalia valyklos tekančios nedidelės upės Mera – Kūna būklę. Valykloje bus apdorojamas ir nuotekų valymo procese išgaunamas dumblas, jį nusausinant, o vėliau atiduodant dumblą komposto gamybai.

Rekonstruotoje Švenčionių valykloje ketinama įdiegti ir vadinamąjį tretinį valymą – papildomą valymo grandį, atsakingą už geresnį teršalų – fosforo, bioskaidžių dalelių (BDS) išvalymą. Valykloje planuojama įrengti nuotekų priėmimo punktą. Po valyklos rekonstrukcijos Švenčionių nuotekų valymo įrenginiai bus pajėgūs priimti ir išvalyti maždaug 1000 naujų gyventojų nuotekas.

Rekonstruojant valyklą, projekte numatyta įrengti naują technologinį pastatą, kuriame būtų dispečerinė, buities patalpos, mechaninės dirbtuvės, laboratorija.

Tikimasi, kad pasaulinė pandemija neturės didelės įtakos suplanuotų darbų terminams – tiek statybos, tiek projektavimo, kuriuos planuojama pradėti jau vasario mėnesį.

 

Rekordinės investicijos ir tinklų plėtra

Praėjusių metų rugpjūtį „Vilniaus vandenys“ oficialiai pradėjo ir didžiausios šalyje Vilniaus miesto nuotekų valyklos rekonstrukcijos darbus.

Per trejus metus (2020-2022 m.) į infrastruktūros plėtrą, atnaujinimą bei veiklos skaitmeninimą „Vilniaus vandenys“ planuoja investuoti rekordinę sumą - net 108,7 mln. eurų. Didžioji dalis šių lėšų bus skirta bendrovės eksploatuojamų valyklų rekonstrukcijoms. Bendrovė yra numačiusi įgyvendinti ir 20 infrastruktūros plėtros projektų, kuriuos užbaigus Vilniaus, Šalčininkų, Švenčionių, Švenčionėlių, Eišiškių ir Nemenčinės aglomeracijose bus įrengta apie 72 km vandentiekio tinklų ir 79 km nuotekų tinklų. Per trejų metų laikotarpį įvykdyti projektai suteiks galimybę apie 3235 namų ūkių prisijungti prie vandentiekio tinklų ir apie 4112 – prie nuotekų tinklų.

Mūsų inf.

 

P.S. Mielieji, įsidėmėkite: RAJONO VALDŽIA IR KLIPČIAI (ABU!) ČIA NE PRIE KO! Finansuoja ir darbus atlieka Vilnius. Ir nedaužykite paskui kaktomis žemės, dėkodami tiems, kurie nė piršto nepajudino, o juostelės kirpti (į atidarymą) būtinai atvyks.

Rajone įsigalėjo ydinga praktika, kad visus svetimus nuopelnus begėdiškai pasisavina dabartinė liberaliukų valdžiukė, nors patys ničnieko naujo nepadarė – iki šiol tik užbaiginėja dar Vigelio laikų parengtus projektus. Vieni gyventojai, pamatę, kad kas nors pagaliau užbaigta (su tokiu vėlavimu, jog daugelis ir neprisimena, kada buvo pradėta), patys ima garbinti, kitų net raštiškos padėkos atsiranda mero tėvo laikraštyje.