Mes turime 427 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4176
mod_vvisit_counterŠią savaitę:29306
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:76632
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Informacija miško savininkams

2021 m. kovo 6 d.

Dėl 2021 metų sausio 26-27 dienomis iškritusio gausaus šlapio sniego visuose miškuose atsirado daug išvirtusių ir sniego bei vėjo sulaužytų medžių. Dėl šių priežasčių padaugėjo nepravažiuojamų ar sunkiai pravažiuojamų kelių.

Valstybinės miškų tarnybos Miškų ūkio priežiūros skyriaus specialistai primena, kad miško savininkai privalo laikytis Miško sanitarinės apsaugos taisyklių reikalavimų, todėl ragina įvertinti juose esančią situaciją. Dar žiemos laikotarpiu, kol yra tinkamos medienos ruošos sąlygos, būtina pašalinti sniego ir vėjo nulaužtus medžius. Pavasarį, nesutvarkytas vejolaužas ir sniegolaužas, ypač spygliuočius, puola kenkėjai ir susidaro sąlygos kenkėjų židiniams išplisti. Miško sanitarinės apsaugos taisyklėse nurodyta, kad nuo balandžio 1 dienos miške negali būti palikta spygliuočių kirtimo atliekų, ilgesnių kaip 1 m ilgio ir storesnių kaip 8 cm skersmens.

Norint tvarkyti miškuose vėjo ar sniego nulaužtus medžius (vėjolaužas ir sniegolaužas), miško savininkam būtina, užpildžius pranešimą apie ketinimus kirsti mišką, jį pateikti Valstybinės miškų tarnybos Miškų ūkio priežiūros skyriui, esančiam Taikos g. 1-1, Švenčionys.

Taip pat informuojame, kad leidimai kirsti mišką neprivalomi vykdant jaunuolynų ugdymo kirtimus iki 20 metų amžiaus, vykdant kirtimus, skirtus ribinėms linijoms prakirsti (iki 1,5 metro į savo miško pusę), taip pat vykdant atrankinius sanitarinius kirtimus, kai iškertami sausuoliai bei vėjavartos (su šaknimis išversti medžiai).

Primename, kad gabenant apvalią medieną būtina pilnai užpildyti medienos gabenimo lapą ir su savimi turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir leidimą miškui kirsti (kopiją). Jei gabenama mediena atlikus kirtimus, kuriems leidimo nereikia, taip pat būtina turėti nuosavybės teisę į miško valdą patvirtinantį dokumentą ar jo kopiją.

Norint gauti leidimą kirsti mišką esant karantinui, būtina užpildyti paraišką Aplinkosaugos leidimų informacinėje sistemoje (ALIS), prisijungiant per Elektroninius valdžios vartus. Pranešimą apie ketinimus kirsti mišką galima siųsti paštu arba, pasirašius elektroniniu parašu, el. paštu.

Išsamesnę informaciją galima gauti telefonais 86 93 54869 arba 86 83 82410.

Valstybinės miškų tarnybos Miškų ūkio priežiūros skyrius