Mes turime 589 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:11890
mod_vvisit_counterŠią savaitę:30311
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:112060
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Aplink kyla gamyklos, o mūsų rajone – apskritas nulis

2021 m. kovo 27 d.

Kol rajono valdžia ketverius metus ruošiasi pastatyti nors informacinį stendą apie Švenčionėlių plyno lauko investicijų teritorijoje investuotojams paruoštus už pusę milijono eurų sklypus, aplink mūsų rajoną sparčiai kyla gamyklos.

Iki šiol tik Pabradėje veikusi UAB „Intersurgical“ 2020 m. pabaigoje pastatė naują medicininių kvėpavimo priemonių gamyklą Visagine. Investuota apie 18 mln. Eur, joje įdarbinta maždaug 200 žmonių. Įmonės planas – pastatyti čia dar vieną gamyklą ir sukurti virš 1000 naujų darbo vietų.

Stebina molėtiškiai. Kaimynai mus lenkia ne tik gerai išvystyta turizmo infrastruktūra, bet ir veržlumu pritraukiant investicijas. UAB „Teltonika“ naujame technologijų centre bus įrengtos beveik 9,5 tūkst. kvadratinių metrų patalpos, kuriose įsikurs elektronikos projektavimo biuras, laboratorijos ir surinkimo linijos telemedicininiams, telemetrijos ir tinklo įrangos prietaisams. Planuojama sukurti darbo vietas 500 specialistų: inžinierių technologų, elektronikos konstruktorių, programuotojų, vadybininkų, testuotojų, surinkėjų, vadovų, administracijos ir kitų sričių darbuotojų.

Ukmergėje įmonė „Narbutas“ šiemet investuoja 25 mln. Eur į naują baldų gamybos pastatą. Bus dvigubai padidinti gamybiniai pajėgumai, atsiras apie 100 naujų darbo vietų.

Ignalinos rajone 2023 metais planuojama statyti didžiausią Baltijos šalyse 70 MW galios saulės elektrinę. Jėgainės teritorijoje planuojama pastatyti fotovoltinius saulės modulius, pastotę, energijos kaupimo akumuliatorius. Tokio dydžio saulės parko statybos etape sukuriama apie 150 darbo vietų.

Vilniaus r. Rokantiškių kaime įsikurs naujas karinis miestelis, kuriame gyvens maždaug tūkstantis karių. Bus pastatytos kareivinės, veiks valgyklos, sporto ir laisvalaikio patalpos, medicinos punktai, remonto dirbtuvės ir visi kiti karinei infrastruktūrai reikalingi objektai. Visa tai galėjo būti įgyvendinta buvusioje Švenčionėlių profesinės mokyklos teritorijoje šalia didžiausio Europoje karinio poligono. Toks kompleksas dabar veikia Rukloje, Jonavos rajone. Deja, rajono valdžia pražiopsojo strateginę mūsų kraštui investiciją.

Milžiniškos investicijos į gamybą kitame šalies pakraštyje – Akmenėje. Vakarų medienos grupė (VMG) pernai atidarė vieną didžiausių Europoje medienos drožlių plokščių gamyklų. Naujosios gamyklos statybas VMG grupė pradėjo 2018 m. rugpjūtį. Į šią gamyklą investuota 146 mln. eurų. Joje sukurta 140 naujų darbo vietų. Didžioji dalis iš jų skirtos automatizuotų staklių operatoriams. Šiemet VMG grupė pradėjo statyti Akmenėje dar vieną 76 mln. eurų vertės korpusinių baldų gamyklą. Į ją iki 2022 metų bus investuota iki 76 mln. eurų ir sukurta apie 500 naujų darbo vietų Prieš kelis mėnesius paskelbta apie dar vienos medienos konstrukcijų gamyklos statybas Akmenės LEZ. Statybas planuojama pradėti 2021 metų viduryje, o baigti 2023 m. Bus sukurta mažiausiai 350 naujų darbo vietų. Su šia naujausia įmone Akmenės laisvoje ekonominėje zonoje veiks jau trys VMG gamyklos.

Šie paminėti provincijos investicijų stebuklai vis tiek atsilieka nuo milijoninių investicijų srauto į šalies didmiesčius. Lietuvos verslo, valstybės ir savivaldybių institucijos vilioja gamintojus perkelti gamyklas iš Azijos į Europą dėl pandemijos sutrikus tiekimo grandinėms. Kol kas Švenčionių rajonas lieka nuošalyje. Kodėl? Apie tai – kitą kartą.

Kęstutis TRAPIKAS

Verslo vadybos ir administravimo magistras