Mes turime 273 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2263
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20807
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:68133
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionėlių fotografus Felicianą ir Bronislovą Narkevičius prisimenant

2021 m. balandžio 3 d.

Rašant apie Švenčionėlių fotografus reikėtų pradėti nuo Igno Šilkinio (1891-1979), bet jau tiek yra parašyta ir laikraštyje, ir sūnaus Henriko „Mūsų tėvai“ (Nasz ojciec), išleistoje 1977 m. Lenkijoje, tiek knygoje apie Lietuvos fotografiją, kad lyg ir nėra tikslo kartotis, bet galbūt prie šio autoriaus sugrįšime dar kartą, o dabar, kaip ir žadėjau, daugiau apie tarpukario laikotarpį.

 Renkant medžiagą apie Švenčionėlius, gaudavau nuotraukas, kurių kitoje pusėje būdavo spaudas, nurodantis fotografo vardą, pavardę, ateljė vietą. Iš turimų 17-os nuotraukų dominuoja Feliciano Narkevičiaus (Felician Narkiewicz) spaudai. Ir tik keliose radau Bronislovo Narkevičiaus (Bronislaw Narkiewicz). Abiejų nurodyta ateljė vieta Pašto g. 16 (dabartinių namų nr. 20 arba 22 vietoje), Švenčionėliuose (ul. Pocztowa 16 Nowo Swęciany). Yra informacija, kad jiedu gyveno Vilniaus g., šalia skvero, priešais paminklą Juzefui Pilsudskiui. Ilgą laiką nebuvo žinoma, ar tai du broliai, ar tėvas ir sūnus. Visagalis internetas padėjo atskleisti šią paslaptį. Lenkijoje gyvena fotografo Bronislovo Narkevičiaus anūkė. Tad fotografijų ateljė įkūrė Felicianas Narkevičius, o darbą tęsė sūnus Bronislovas. Felicianas, vedęs žmoną Stasę iš Maleckų šeimos, augino sūnų Leoną. Felicianas buvo renkamas į miesto tarybą, palaidotas Švenčionėliuose.

Abu fotografai daugiau fotografuodavo žmones. Tai matyti nuotraukose: ar tai mokiniai šalia mokyklos, ar tai jaunimas šalia geležinkeliečių klubo „Ognisko“ (sovietmečiu kinoteatras). Ilgą laiką ieškojau tarpukario Švenčionėlių miesto nuotraukų (gatvių, pastatų) – nepavyko. Publikuoju dvi nuotraukas (tačiau fotografo spaudo nėra). Gal dar buvo kitų fotografų.

Laikas atskleidžia visas paslaptis. Domėkimės, gal namuose turimuose albumuose, kas ir ras įdomių nuotraukų, publikuokite. Kaip ir rašiau pirmame straipsnyje, būtina parašyti apie dabartinę fotografų kartą ir, be abejonės, apie sovietmečio laikotarpį, apie visiems žinomą fotografą Kochančiką. Dėkingas už patarimus gerb. Petrui Kibickiui.

Zigfridas JANKAUSKAS