Mes turime 308 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2852
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13039
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89069
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Nežinomi reiškiniai gulbių gyvenime

2021 m. balandžio 10 d.

Žinia apie išperėtus gulbės giesmininkės jauniklius Lietuvoje (Nemuno deltoje) pirmą kartą paskelbta 1965 m. Iki to laiko jos mūsų šalyje gyvavo menkai žinomos, jas matydavo vos keliuose ežeruose ir pamaryje, dažnai tik per migracijas. Bet nuo XX a. pabaigos ėmė plisti gana sparčiai, Rytų Lietuvą jos apgyvendino vėliausiai. Aukštaitijos nacionaliniame parke pirmasis lizdas atsirado tik 2008 m. Pagilūtės pelkyne šalia Kaltanėnų. Atrodo, tai buvo pirmasis atvejis Švenčionių r. Dabar šitos gulbės čia peri kasmet, kartais bando net 3 poros.

Melodingų, puikių balsų gulbės giesmininkės pasirodė esančios labai karingos ir žiaurios. Jau anksčiau Birvėtos tvenkiniuose stebėjau jų agresyvų charakterį. Kartą patinas, skardžiai trimituodamas, perskrido visą didelį tvenkinį prie nebyliųjų gulbių porelės, lyg jam būtų maža vietos. Šios išsigandusios stebėjo besiartinantį agresyvų giminaitį ir vos tik giesmininkė priartėjo, pakilo ir pabėgo.

Tačiau ką mačiau Pagilūtės liūne, pralenkė bet kokią vaizduotę. Plataus, stipriai užžėlusio liūno pakraštyje, kur visiems paukščiams vietos sočiai, tyliai plūduriavo nebyliųjų gulbių pora. Staiga iš liūno centro, karingai trimituodamas, pakilo gulbės giesmininkės patinas, atskrido prie nebyliųjų ir nutūpė ant... nebylės patelės nugaros. Nuo svorio ji paniro, kyšojo tik jos pečiai ir kaklas. Užpuolikas ėmė energingai kapoti jos pečius, kaklą, pabiro išrautos plunksnos... Agresorius egzekuciją vykdė ilgai, apie 3 minutes. Per tą laiką gulbė nebylė, patiesusi kaklą ant vandens, karkė ir klykė, tuo parodydama, kad balsą vis dėlto turi. Užpuolikas taršė auką tol, kol turbūt pavargo. Tada nusliuogė nuo nugaros ir, iškėlęs tiesų kaklą lyg lazdą, išdidžiai nuplaukė iš kur atskridęs. Žiauraus incidento metu nebylės patelės patinas bailiai nusiyrė už nendrių ir „gėdingai lūkuriavo“, saugodamas ne savo partnerę, o savąjį kailį.

Antra. Tarp Kretuono ežero ir Reškutėnų k. yra Žemaitiškės pievų balos. Kartą pavasarį, nutirpus ledui, čia susirinko 46 nebylės gulbės. O kitame balų pakrašty kuitėsi gulbių giesmininkių porelė. Taigi gulbinas, nutaręs, kad visa balų erdvė priklauso tik jam, ėmė šaukti ir plasnodamas bėgti vandeniu link nebyliųjų būrio. Šios išsigando, susispietė balos pakraštėlyje. Prilėkęs giesmininkės patinas sustojo netoliese, bet didžiulio būrio pulti neišdrįso ir ataušęs, grįžo į prie savo patelės.

Jei giesmininkės vis labiau įsitvirtins Lietuvos ežeruose, gali būti, kad ims mažinti nebyliųjų gulbių skaičių. Apie 1997-1998 m. ėmiau nerimauti: kada gi jos nustos gausėti mūsų ežeruose? Vien 1998 m. Nacionaliniame parke žiemojo 200 gulbių – iki tol neregėtas skaičius. Bet XXI a. pradžioje ėmė gausėti neperinčių, „bergždžiųjų“, porų. Kažkoks nežinomas reiškinys (pati gamta) ėmė stabdyti jų veisimąsi. Ši padėtis išlieka iki šiol.

Taigi dabar iškilo nauja kliūtis – „pusseserė“ gulbė giesmininkė. Iš kur ji atsirado? Jos gimtosios vietos – Europos šiaurė, įskaitant tundrų platybes. Žiemoti renkasi į Vakarų Europos pajūrius. Taip būdavo. Ko gero, klimatas tikrai šiltėja, kad jos pasipylė gyventi vidutinio klimato zonoje. Pradėjo žiemoti ir ežeruose aplink Kaltanėnus. Nevengia net mūsų vasarų karščių.

Atskirti šias dvi rūšis nesunku. Giesmininkės snapas geltonas, tik jo galas juodas, kaktoje neturi juodo gumbo, kuris yra pas nebylę. Net iš tolo matyti, kad giesmininkės nesulenkia kaklo S raidės pavidalu. Vakarais, naktimis ir auštant dažnai skardžiai (bet gražiai!) trimituoja.

Ar sugebės dvi labai artimos gulbių rūšys sugyventi gražiuoju, dar neaišku. Tačiau stebimas nebylių gulbių mažėjantis skaičius, o giesmininkės drąsiai apsigyvena jų vietose. Tik laikas parodys, koks likimas laukia mūsų senbuvių gulbių nebylių.

Bronius ŠABLEVIČIUS