Mes turime 400 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3980
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14167
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90197
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Prasideda lydekų žvejybos sezonas

2021 m. balandžio 24 d.

Balandžio pabaiga – tai ilgai laukta lydekų žvejybos pradžia. Kartais kai kas iš žvejų lydekų žvejybą bando lyginti su vilkų medžiokle. Tik vienam kitam pasiseka pagauti tikrą monstrę, sveriančią kokius 5 kg ir daugiau. Kol kas naują lydekų žvejybos sezoną pasitinkam dar su senais apribojimais, kai vienos žvejybos metu žvejas gali sugauti ne daugiau 3 lydekų, o ir sugautos lydekos ilgis turi būti ne mažesnis nei 50 cm. Taip palengva tas minimalus ilgis nuo 40 cm išaugo iki 50 cm. Beje, kalbama, kad gegužės mėnesį gali būti priimtas naujas mėgėjiškos žūklės įstatymas, kuriame gali būti įtvirtinti dar griežtesni apribojimai, tarkim, vietoj trijų lydekų žvejas galės sužvejoti tik 2. Beje, turėtų būti ir maksimalaus svorio apribojimai. Pagavai didelę lydeką, padarei su ja fotografiją ir paleidai į gimtuosius vandenis.

Kartais nejučiomis ima kirbėti mintis, ar tie drastiški apribojimai neduos atvirkštinio efekto – lydekų ims gausėti, bet kitų žuvų ištekliai ims mažėti. Taip, išgaudžius didžiąsias lydekas, natūraliai sumažėja ir lydekų populiacija, nes didžiosios – pačios produktyviausios. Taip kažkada nutiko ir mano tėviškės Erzvėto ežere. Buvo laikas, kai ten su paprasčiausiu spiningėliu galėjai nuo kranto lydekų prisigaudyti, žinoma, pačios didžiausios tūnodavo gilumoj, bet kai tarybinių laikų pabaigoj Ignalinos artelė išgaudė didžiąsias lydekas, lydekų populiacija iki šiol neatsigavo. Ką gi, įstatymus ir nuostatas priiminėja tie, kurie sėdi valdžioje. Ko gero, iš tų aukštybių viskas geriau matyti. Čia kaip Vladimiro Visockio dainoje: „Žirafa didelė, jai geriau matyt“. Bus kaip bus. Gyvename tokiame laike, kai viską bandoma reguliuoti, riboti. Gal ateis laikas, kai ir žmogaus gyvenimas bus reguliuojamas... Bet čia aš jau į dausas nuklydau, grįžkime prie prasidedančio rimto mėgėjiškos žvejybos sezono.

Kol kas bus žaidžiama pagal senas taisykles. Norėčiau priminti, kiek, kokio dydžio žuvų galima sugauti vienos žvejybos metu.

Viena žvejyba laikomas laikas nuo asmens atvykimo į žvejybą iki žvejybos pabaigos. Žinoma, reikia turėtų mėgėjų žvejybos leidimus, o kartais norint žvejoti tuose valstybiniuose vandens telkiniuose, kuriuose vykdoma limituota žvejyba, reikia turėti dar ir žvejo mėgėjo kortelę. Norint žvejoti privačiuose vandens telkiniuose dar ir savininko leidimas reikalingas. Trumpai tariant, laisvos šalies piliečiui visur reikia leidimų... Beje, jau ir vietų, kur be trukdžių gali prie ežero ar upės privažiuoti, lieka vis mažiau. Važiuoju anądien prie Žeimenos upės, kur gražus vaizdas vakare atsiveria, ir staiga matau užtvarą, ant kurio kabo lentutė „Privati valda“. Štai tau, Jurgi, ir Devintinės... Tenka suktis ir važiuoti atgalios. Taip ir gyvenam, bet grįžkime prie temos. Vienos žvejybos metu dabar galima sugauti 5 kg. Žuvies, Baltijos jūroje – 7 kg.

Tam, kad būtų aiškiau, sudėsime keletą žuvų rūšių į lentelę.

Žuvies rūšis

Leidžiamas sugauti kiekis (kg)

Mažiausias leidžiamas ilgis (cm)

Draudžiama žvejoti

Lydeka

3

50

Nuo vasario 1 d. iki balandžio 20 d.

Šamas

1

75

Nuo lapkričio 1 d. iki balandžio 1 d.

Sterkas

3

45

Nuo kovo 1 d. iki gegužės 30 d.

Ungurys

3

 

 

Margasis upėtakis

3

30

Nuo spalio 1 d. iki gruodžio 31 d.

Vėgėlė

5

45

Nuo gruodžio 15 d. iki sausio 15 d.

Šapalas

5

30

 

Menkė

5

30

 

 

Ir dar keletas pastabų, kurias verta įsiminti, kad nekiltų problemų su gamtos apsaugos pareigūnais.

Jei žvejoja ne vienas žvejas, kiekvienas savo laimikį turi laikyti atskirai, kad būtų galima matyti, kur kieno laimikis. Mėgėjiškos žvejybos metu sugautą žuvį ir iš jos pagamintus produktus draudžiama pardavinėti. Tai va, sugavai vienu kitu žuvelioku daugiau, gali kaimynui ar kaimynei dovanoti, ir neduok, Dieve, už tai pinigus paimsi, tai būsi nubaustas. Dar yra būdas atliekamas žuvytes katinam sušerti, nors dabar ir katinai ne visada šviežią žuvį ėda, geriau traškučius traškina, o baigdamas žvejams noriu palinkėti tradiciškai – nei žvyno, nei uodegos.

Algis JAKŠTAS

 

 
Reklaminis skydelis