Mes turime 379 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2602
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18803
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94833
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Karikatūros – vaistas nuo visų ligų

2021 m. balandžio 30 d.

Balandžio mėnesį Visagine vyko 53-oji Lietuvos dailininkų karikatūrų paroda „Kursu žaliu smagiai galiu“, kurioje savo darbus pristatė ir du Mielagėnų krašto dailininkai Mindaugas Milinavičius ir Ramūnas Vaitkus.

Parodos organizatoriai - Visagino Europe Direct informacijos centras kartu su Lietuvos dailininkais karikatūristais. Šios parodos tikslas – pasitelkiant humorą, pažvelgti į žmogaus santykio su gamta klaidas, daromą neigiamą poveikį ne tik aplinkai, bet ir mums patiems.

Paroda veikė visą balandžio mėnesį Visagino kultūros centro „Sedulinos“ parodų salėje. Po to karikatūros keliaus į Vilnių, Kauną ir kitus regionus.

,,Nejuokaudami pranešame, kad žiūrėdami į karikatūras, juoktis galėsite tik dėvėdami veido kaukes, nes juokas yra „užkrečiamas“. Aktualu: juokas stiprina sveikatą, jis ypač svarbus atgaunant jėgas po rimtų ligų. Yra mokslinių tyrimų, kurie rodo, jog juokas prisideda prie imuninės sistemos stiprinimo, padidina endorfinų kiekį (vienas iš „laimės hormonų“, natūralus nuskausmintojas), sumažina streso hormono – kortizolio kiekį, mažina kraujo spaudimą“, - taip šią parodą pristatė šios parodos organizatorė Visagino Europe Direct informacijos centro vadovė Indrė Gruodienė (pristatyme teko apsilankyti virtualiai, tą padaryti gali visi prisijungę YouTube adresu: https://youtu.be/ygz935QRa6o).

„Šį kartą tradicinė 53-oji balandžio 1-osios paroda pirmą kartą buvo eksponuojama bei pristatoma ne Vilniuje, kaip buvo įprasta, bet Visagine,“ - neslėpdama džiaugsmo pabrėžė Indrė Gruodienė.

Šių parodų entuziastai, jas organizuojantys nuo 1968 metų – du dailininkai Jonai: Jonas Varnas ir Jonas Lenkutis juokavo, kad dviem Jonams geriau sekasi.

Europos Žaliojo kurso temomis: ekologija, draugiška aplinkai veikla, energetika, klimato kaitos problemomis susidomėjo net 42 Lietuvos dailininkai, kurie specialiai šiai parodai sukūrė ir pristatė 200 darbų. Tarp jų – ir visaginietis Vladimir Ionov, ir žinomas latvių karikatūristas Romans Vitkovkis.

Europos žaliojo kurso tikslas – didinti žmonių gerovę: iki 2050 m. neutralizuoti poveikį klimatui, užtikrinti natūralių buveinių apsaugą. Visa tai bus naudinga tiek žmonėms, tiek planetai ir ekonomikai. Visos karikatūros taip pat suguls į spalvotą katalogą, kurio partneriai yra Europos Komisija, Aplinkos ministerija, Lietuvos dailininkų sąjunga, VšĮ Žaliasis taškas, VšĮ Visagino turizmo plėtros centras. Visas karikatūras galite pamatyti cartoons.lt.

 

Nuo konteinerio iki parodos

Indrė Gruodienė, paklausta, kodėl ypatingą dėmesį skiria būtent karikatūrai, pasakojimą pradeda nuo vaikystės. Nuo tada, kai jai, Vilniuje gimusiai ir augusiai mergaičiukei, rūpėjo ne knygos, o karikatūrų žurnalai, kad vaikystėje ji net buvo įsitikinusi, kad jos namas ribojasi su karikatūrų muziejumi. Mat to namo rūsyje buvo spausdinamas žurnalas „Šluota“, kurio egzempliorių rasdavo konteineryje ir tempdavosi į namus. Tik trečioje klasėje mokytojos padedama perskaitė, kad ten architektūros, o ne karikatūros muziejaus būta... Gali būti, kad meilė karikatūrai ir iš jos tėčio Domo Šniuko - žinomo Lietuvos žurnalisto, „Tiesos“ laikraščio redaktoriaus, kelių knygų autoriaus, kurių vienos - „Juozas Olinardas Penčyla: šaržų karalius“ – pavadinimas kalba pats už save.

„Nuo konteinerių – iki parodų salių“ – taip apie savo draugystę su karikatūra kalba Visagino Europe Direct informacijos centro vadovė Indrė Gruodienė, beje, niekada nestokojanti geros nuotaikos ir sugebanti pasijuokti net iš pačių nesmagiausių situacijų, kurių vis pasitaiko. O kviesdama aplankyti parodą „Kursu žaliu smagiai galiu“ji cituoja žinomus nežinomo autoriaus žodžius: „Kai pasaulyje neliks nė vieno medžio, kai paskutinė upė bus užteršta ir nebeliks nė vienos žuvies, tada žmogus supras, kad pinigai yra nevalgomi“ – ši frazė turėtų mus paskatinti imtis veiksmų, kol taip neįvyko.“

Viena šių metų parodos „Kursu žaliu smagiai galiu“ karikatūrų - Ikaras su saulės baterijų sparnais – tai Ramūno Vaitkaus piešinys. Prieš porą metų Mielagėnų bibliotekoje vyko Ramūno Vaitkaus šaržų-iliustracijų V. Šalamovo knygai „Kolymos apsakymai“ paroda, kurią atvežė ir su dailininku supažindino jo giminaitis ir kaimynas pagal gimtąjį Kukutėlių kaimą, poetas ir fotomenininkas Algis Jakštas. Ramūnas Vaitkus atvyko į parodos uždarymą, kuris tapo šaunia piešimo pamoka Mielagėnų mokyklos pradinukams.

O kitas karikatūristas, Mindaugas Milinavičius, Mielagėnų krašte savo gyvenimo meilę suradęs, - aktyvus šio krašto kultūrinio gyvenimo dalyvis, visiems žinomas skulptorius, poetas, muzikantas, kas vasarą Kikižerio kaimelyje puoselėjantis sodybą-muziejų po atviru dangumi. Šių metų parodoje, skirtoje „Europos žaliojo kurso“ temai, eksponuojami šeši Mindaugo Milinavičiaus darbai. Autorius su jam būdingu optimizmu žvelgdamas į pasaulį vaizduoja šių dienų aktualijas. Smėlio laikrodis primena, kad viskam reikia laiko. Tik sutrypti, suniokoti galima greičiau, nei pavyks sulaukti naujai pražystančio žiedo.

Rima MISIŪNIENĖ

Ignalinos r. viešosios bibliotekos Mielagėnų filialo vyresn. bibliotekininkė

 
Reklaminis skydelis