Mes turime 303 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5946
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19806
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92163
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

„Galimybių pasą“ (QR kodą) bus galima gauti specialiame interneto puslapyje

2021 m. gegužės 15 d.

Statistikai jau kurį laiką stabiliai skelbiant kiekvieną dieną daugiau kaip po 1130 naujų COVID 19 atvejų, nuo gegužės 24 d. pradeda veikti visuomenės prieštaringai vertinamas „galimybių pasas“. Jo kritikai pabrėžia, kad rūšiuojant žmones pagal skiepus yra pažeidžiamos konstitucinės teisės. Kam tai rūpi – ar pirmas kartas? Lietuvos valdžia užsispyrė „galimybių pasą“ įvesti pirmiau, negu ES, kuri ruošia vasaros pradžiai „žaliąjį pasą“. Jo vienintelė funkcija – kelionių palengvinimas. Tuo tarpu lietuviškasis netgi maitinimo įstaigų lankytojus surūšiuoja: vieniems leis pavalgyti visur, kitiems – tik lauke... Kažkam nepatinka? Kaip sakė premjerė, 2024 m. galėsite išsirinkti geresnę valdžią (žinoma, jeigu balsuodami įjungsite smegenis), o kol kas teks kentėti...

Nepaisant didelės dalies visuomenės prieštaravimų, konservatorių-liberalų valdžia nuo gegužės 24 d. pradeda dalinti jų sukurtą „galimybių pasą“, skirtą tiems, kas pakluso raginimui atkišti „petį už laisvę“ (oho, kokia laisvės kaina), yra persirgę ir turi antikūnių arba gavę neigiamą COVID-19 testo rezultatą (labai trumpas galiojimas). Tiesa, ir persirgusieji agituojami skiepytis. Taip, kai kurie persirgusieji turi mažai antikūnių, bet juk ir po skiepo daliai jų susiformuoja labai mažai arba visai nebūna. Vienas pažįstamas pasakojo, kad persirgo lengva forma, o antikūnių turi tris kartus daugiau, negu jo paskiepytas kaimynas.

Gauti „galimybių pasą“ bus labai lengva. Reikės per elektroninius valdžios vartus suvesti asmens autentifikavimo duomenis ir išsisaugoti suteiktą QR kodą telefone ar kompiuteryje. Šis kodas ir yra „galimybių pasas“. Jis bus išmaniajame įrenginyje, Taip pat galima bus atsispausdinti.

Jokių techninių galimybių naudotis elektroninėmis autentifikavimo priemonėmis neturintys gyventojai Galimybių pasą galės nemokamai gauti Registrų centro klientų aptarnavimo padaliniuose, pateikę asmens dokumentą.

„Galimybių pasui“ kuriami du atskiri interneto puslapiai: vienas - gyventojams, o kitas - asmenims, kurie tikrins šio dokumento galiojimą ir originalumą.

Šou žvaigždės, iš solidarumo su nesiskiepijančiais, sako, neimsiantys to QR - „galimybių paso“, nes jis riboja žmogaus teises. Kadangi kol kas paskiepyti daugiausiai vyresnio amžiaus žmonės, daugeliui jų tie QR kodai ir galimybės neaktualu.

Prasidedant masinei vakcinacijai, „galimybių pasu“ galimai siekiama paskatinti skiepytis jaunesnius asmenis. Negudriai sudėliotos „Galimybių paso“ suteikiamos privilegijos verčia taip manyti. Kad ir draudimas pavalgyti kavinės (restorano, baro ir kt.) viduje, kur gali valgyti su tuo žymiuoju kodu. Ką nuo ko bandoma apsaugoti? Paskiepytieji juk saugūs! Ar tuo abejojama?

Kol kas reportažuose matome prie vakcinacijos centrų eilutes laukiančių skiepo, bet apklausos byloja ką kitą – apie trečdalis gyventojų neketina skiepytis. Ar nebus dauguma norinčių skiepytis jau paskiepyta?

Sveikatos ministras ne kartą yra pabrėžęs, kad skiepijama tik savanoriškai – prievartos negali būti. O kas tada jeigu ne prievarta, kai nepasiskiepijus neleidžiama dirbti – reikalaujama testuotis kas kelias dienas? Juk skelbiama, kad testavimas taip pat savanoriškas... Kaip galima žmones versti tapti eksperimento dalyviais? Juk vakcina sukurta per kelis mėnesius ir išbandyta tik simboliškai trumpai – skiepijant masiškai, tyrimai tebevyksta: tik spėliojama, kiek laiko vakcina apsaugos, o apie šalutinį poveikį ilgalaikėje perspektyvoje nėra net spėlionių. Atsakymas trumpas – nėra duomenų, nes praėjo per mažai laiko. Štai kodėl žmonės negali būti verčiami skiepytis nei tiesiogiai, nei netiesiogiai – ribojant jų teises dirbti, ilsėtis, naudotis paslaugomis.

Norintiems skiepytis atsiveria visos galimybės – nuo gegužės 17 d. prasideda masinė vakcinacija. Švenčionių rajone COVID-19 vakcinavimo centrai įsikurs Švenčionių m. ir Pabradės m. kultūros centruose.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

 
Reklaminis skydelis