Mes turime 192 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2083
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16082
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:63408
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Atvirai apie gyvenimą, sutiktus žmones ir kūrybą

2021 m. gegužės 22 d.

Kiekvienas susitikimas su biomedicinos mokslų daktaru, mokslininku, gamtos tyrinėtoju, rašytoju, poetu Broniumi Šablevičiumi – įdomus ir prasmingas. Nebuvo išimtis ir šią savaitę Švenčionių viešojoje bibliotekoje vykęs susitikimas su šiuo iškiliu žmogumi. Akademinė valanda, skirta susitikimui, per daug trumpa, kad Bronius Šablevičius galėtų pasidalinti savo patirtimi, kūryba.

Apie ką kalbėjo Bronius Šablevičius susitikimo metu? Kaip jau minėjau, susitikimo laikas buvo ribotas, kaip ir klausytojų skaičių ribojo karantino normos. Bronius apie savo kūrybą, gyvenimo kelią, darbą kalbėjo glaustai.

Žiūrėdami į parduodamas orchidėjas mes kartais net neįsivaizduojame, kiek orchidėjų žydi mūsų Lietuvoje. Prisipažinsiu, kad prieš keletą metų ir aš panašiai galvojau... Čia kaip vartydamas knygą „Per orchidėjų pievas ir miškus“ sakė Bronius Šablevičius:

- Paėmusi šią knygą viena poniutė pasakė: „Gerai įtempus vaizduotę galima ir šitas gėles pavadinti orchidėjomis“. Dauguma žmonių galvoja, kad parduodamos orchidėjos yra tikros, o tikrosios yra mūsų orchidėjos, sukurtos gamtos ir Dievo. Nesunkiai galima parašyti knygą ne tik apie orchidėjas, bet mane labiausiai domina kūryba iš psichologinio, visuomeninio taško. Aš visada domėjausi psichologija, net studijuoti buvau įstojęs.

Ir nors psichologijos mokslų jis nebaigė, o pagrindiniu gyvenimo tikslu tapo gamta ir jos tyrinėjimas, bet psichologija domino ir domina jį iki šiol. Psichologijos daug ir Broniaus kūryboje – tiek prozoje, tiek poezijoje.

- Visas žmogaus gyvenimas eina per psichologiją. Tai ir gyvenimo matymas, ir kiti kriterijai bei amžinas tiesos ieškojimas. Mane daug kas gyvenime domina, gal tai ir gerai, o gal ir blogai, kad negalima susikoncentruoti į vieną sritį, - sakė Bronius.

O gal ir gerai, kad Bronius toks įvairiapusis, ir mes turime jo knygas apie gamtą, psichologinius pamąstymus, apie gyvenimą. Šiuo metu baigiama spausdinti jau trečia jo poezijos knyga. Tai iš tiesų daug. Vienas iš Broniaus Šablevičiaus bruožų – tiesos sakymas. Būtų naivu tikėtis, kad tiesa patiktų visiems. Dažniausia išeina atvirkščiai. Nemažai aštrių pasisakymų Bronius sulaukė ir po apmąstymų knygos „Pakalbėkime naktimis“ pasirodymo. Toje knygoje – pasakojimai apie sutiktus žmones, o tų žmonių, kaip sakė Bronius Šablevičius, gyvenime jam teko sutikti ir gerų, ir labai blogų, o kadangi rašė knygą nekeisdamas vardų, tai ir priešpriešos nemažai susilaukė. Juk vienaip ar kitaip žmogus, nors ir darantis bloga, kitų akyse nori atrodyti geriečiu. O čia ima ir aprašo knygoje tave be pagražinimų.

- Aš nenoriu numirti apkakotas, o tie, kas uždeda tą mėšliuką, nenori jo nuimti. Kas uždėjo, tas ir turėtų nuimti. Tai liečia ne tik mane, o ir visus žmones. Jei tave nepelnytai įžeidė, pažemino, tas, kuris tai padarė, turėtų savo nuodėmę nuimti, bet to nepadaro ir toliau ramiai gyvena. Aš ir nutariau, kad tokius žmones aprašysiu... Tą padaręs aš savotiškai nusiėmiau tą mėšliuką nuo savo galvos, - apie knygos atsiradimo peripetijas pasakoja Bronius Šablevičius.

Kaip visada su užsidegimu jis pasakojo apie gamtos tyrinėjimą, kuris tapo jo gyvenimu.

- Biologija buvo mano sritis, ir jei man tektų dar gyventi kelis gyvenimus, aš kartočiau tą patį. Tai mano pašaukimas, - sakė Bronius.

Be kita ko jis priminė ir apie „Švenčionių krašto“ laikraštyje spausdinamus savo straipsnius.

Patiko griežtas Broniaus pasisakymas apie lietuvių kalbos darkymą. Vieną jo straipsnį apie kalbos darkymą prieš kurį laiką spausdinome „Švenčionių krašte“.

Dar vienas Broniaus Šablevičiaus pomėgių – fotografija, kuri reikalinga ne tik kaip kūrybos priemonė, bet ir darbui, tyrinėjant gamtą. Daug gražių komplimentų iš Broniaus lūpų sulaukė juodai balta fotografija. Keletas Broniaus juodai baltų fotografijų, fotografuotų juostiniu fotoaparatu, eksponuojama ir Švenčionių viešosios bibliotekos skaitykloje. Jose matome ir vienus pagrindinių Broniaus Šablevičiaus tyrinėjimo objektų – jūrinius erelius ir, žinoma, pelėdas. Beje, ir Broniaus daktaro disertacijos tema buvo susijusi su jūrinių erelių gyvenimu.

Kaip jau minėjau, vienas pagrindinių Broniaus charakterio bruožų – tiesos sakymas ir atvirumas. Atvirai apie savo gyvenimą, pasirinkimą, kūrybą Bronius Šablevičius kalbėjo ir susitikimo Švenčionių viešojoje bibliotekoje metu. Tūlam piliečiui gali iš baimės ir kinkos drebėti, kai čia tiek to covid-19 aplinkui, o čia susitikimas, ir dar uždaroje erdvėje. Gal jau gana kaip pelėms lindėti po šluota. Štai Roterdame „Eurovizijos“ dalyvių pasirodymą tūkstančiai žiūrovų stebi be kaukių. Salė pilnutėlė, jokių atstumų. Ir, manau, kad tas eksperimentas pasiteisins, o pirmas susitikimas kultūrinėje erdvėje mūsų rajone su Broniumi Šablevičiumi jau irgi geras ženklas... Beje, pats Broniaus liko labai patenkintas susitikimu.

Algis JAKŠTAS

 

Bronius Šablevičius įdomiai pasakojo ir apie gyvenimą, ir apie kūrybą.