Mes turime 458 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3752
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28882
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:76208
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Jonvabalis gražus dėl savo švytėjimo

2021 m. gegužės 29 d.

Kai prieš pusantrų metų rašiau apie į kūrybą panirusią švenčionėliškę Joaną Skuolienę, ji be kita ko sakė, kad didžiausia jos svajonė, jog tapyba būtų ne tik hobis, bet ir pragyvenimo šaltinis. Tada žiūrėdama į jos švytinčias akis, jausdama vidinį užsidegimą ir matydama šeimos palaikymą net neabejoju, kad tai pavyks.


Per tą laiką sūnų Žygimantą auginanti Joanos ir Rolando šeima susilaukė dukrytės Viltės, o štai šį pavasarį Joana jau pasidžiaugė oficialiai įregistravusi savo individualią veiklą, išplėtusi pasiūlą ir sulaukusi pirmųjų užsakymų. Pasitraukė ir kankinęs šioks toks nerimas, kur ieškoti darbo, kai dukra paaugs, nes sakė tiesiog niekur savęs neįsivaizdavusi. O paėmusi teptuką į rankas užplūsta malonus pilnatvės jausmas. „Tikrai jaučiu  atradusi savo kelią“, - sako kūrėja.

Nuo pat pradžių vos tik atrado šį nuostabų užsiėmimą, Joana sakė mėgstanti išbandyti įvairias technikas. Ji tapo teptuku, kempinėle, mentele, pirštais, medžiagos skiautėmis ir t. t. Renkasi aliejinius arba akrilinius dažus. Idėjos kartais gimsta galvoje, kartais įkvepia matyti vaizdai, kartais kas nors paprašo nupiešti pagal fotografiją ar atviruką.

Po kurio laiko atrado tapymą ant drabužių. Piešiniais atnaujina ir pagražina šiek tiek pabodusius arba tiesiog sukuria naujus. Akį traukia aplink megztinio kaklą apsivijusi lapė, žiedais ar pienių pūkais nubarstyti marškinėliai, minimalistinė grafika. Pastaruoju metu Joana draugus ir savo klientus džiugina spalvingais ir žaismingais pirkinių krepšiais, maišeliais, rankinėmis. Patogu, dailu, praktiška. Kūrėja džiaugiasi suradusi labai gerą talkininkę – profesionalią siuvėją, kuri jų prisiuva, o Joana juos papuošia savo tapyba. Daugkartiniai pirkinių maišeliai, su meile papuošti tapytomis gėlėmis, veidais, paukščiais, žvėreliais ir pan. – nuostabus dalykas ir dovanai, ir kasdieniam naudojimui. Gal mažiau naudosime plastiko maišelių, taip prisidėdami prie aplinkos taršos mažinimo, o pirkinius susidėjus į tokį menišką maišelį – gera nuotaika tiesiog garantuota.

Joana jau ir anksčiau yra sakiusi, kad kurdama paveikslus, drabužius, aksesuarus, namų apyvokos daiktus tiesiog įsijaučianti į tą žmogų, kuriam jos dirbinys yra skirtas. Tada, pasak jos, atsiranda tarsi kažkokia nuojauta, kuri ir vedžioja teptuką, ir diktuoja spalvas, temas bei motyvus. Būna, kad žmogus paprašo nupiešti jam kažką konkretaus, o jai sėdus dirbti tiesiog rankos nekyla užsakymo vykdyti... Tada pakeičia, mintyse svarstydama, jeigu užsakovui nepatiksią, tai jau tada tikrai nupieš pagal jo pageidavimą. Ir žmogus labai apsidžiaugia, nes Joanos pasiūlytas piešinys dar labiau patinka negu paties sugalvotas. „Mėgstu kurti specialiai tam žmogui, apie jį galvoju ir kažkaip savaime nupiešiu“, - sako Joana. Tą iš paprasto daikto sklindančią šilumą pajaučiau ir aš, gavusi dovanų specialiai man skirtą tamsiai mėlyną pirkinių maišelį, ištapytą gelsvai salotiniais kardeliais.

Dar darbų sąrašą pildo ir unikalūs pagalvėlių užvalkaliukai, galvoje kirba ir daugiau sumanymų.

Beje, drabužius, maišelius ir kitus buityje naudojamus daiktus, kuriuos puošia Joanos piešiniai, laisvai galima skalbti rankomis ar skalbimo mašina, pasirinkus 30 laipsnių temperatūrą ir rankinio skalbimo režimą. Tad visi norintys dailios ir originalios dovanėlės meniškam žmogui ar gražaus buities daikto bei interjero detalės, gali susirasti feisbuke jonvabalį arba pasiskambinti kūrėjai Joanai telefonu +370 625 87724, parašyti laišką el. p.: joana.pask@gmail.com.

Savo kūrybinei veiklai suteikusi „Jonvabalio“ vardą, Joana susikūrė logotipą, vizitinių kortelių, feisbuko puslapį, Joana džiaugiasi sulaukianti ne tik daug patiktukų, malonių komentarų, bet ir pirkėjų. Kodėl jonvabalis?

- Pirmiausia, tai įdomus, ryškiai šviečiantis vabaliukas, be to, šis pavadinimas šiek tiek asocijuojasi ir su mano pačios vardu, - šypsosi Joana. – Tad ir kuriant logotipą, prie švytinčio jonvabalio žiburėlio puikiai pavyko įkomponuoti savo inicialus JS.

Joanos nuomone, kiekvienas žmogus, su meile dirbantis bet kokį darbą, tarsi tamsoje švytintis jonvabalis neša šviesą.

Irena POŽĖLIENĖ