Mes turime 248 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3790
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22334
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69660
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kupina meno ir poezijos muziejų naktis Ignalinoje

2021 m. gegužės 29 d.

Neretai mūsų rajono gyventojai ieško sielos atgaivos kaimyniniame rajone. Ir randa!

Gegužės 22-osios vakarą Ignalinos krašto muziejus, prisidėdamas prie Muziejų nakties Lietuvoje renginių, ignaliniečius pakvietė į kraštietės keramikės Almos Mirzienės ir metalo skulptūrų kūrėjo švenčionėliškio Arnoldo Kairio darbų parodas. Muziejaus darbuotojos ir direktorė Renata Veličkienė savo svečius taip pat kvietė apžiūrėti veikiančias ekspozicijas, sudalyvauti įdomiose veiklose ,,Išliek spalvas ant medžio“, ,,Ar pažįsti savo kraštą“ir tiesiog maloniai panaktinėti muziejaus erdvėse.

Ypač didelio susidomėjimo sulaukė Dailininkų sąjungos ir Ignalinos kraštiečių klubo narės, keramikės Almos Mirzienės nuostabūs darbai, autorės su meile skirti Ignalinai. Kaip ir nostalgiškas parodos pavadinimas ,,Išvaikštinėtos vasaros“, primenantis šviesaus atminimo menininkės mamą Danutę Daukšienę ir jos rašytas eiles, kurias renginyje labai jautriai ir nuoširdžiai  skaitė aktoriai Larisa Kalpokaitė ir Jonas Braškys.

A. Mirzienė gimė ir užaugo Ignalinoje, čia baigė vidurinę mokyklą, vėliau įstojo į Stepo Žuko dailės technikumą. Ignalinos žydinčios pievos, paežerės, kalvos ir pušynai – tokie mylimi, artimi, menininkę auginę ir brandinę gimtų vietų vaizdai – įkvepiantys kūrybai, vis dovanojantys peno sielos skrydžiui. Keramikės darbai išties labai profesionalūs, saviti, pristatantys įvairias keramikos technikas.

,,Jau 50 metų dirbu su moliu, Vilniaus dailės kombinate mokiausi iš labiausiai patyrusių meistrų, esu išbandžiusi įvairias technikas, pernai atradau senąjį pelenų duobės degimą, tačiau kad ir kiek turėtum keramiko patirties, vis dar yra kur tobulėti ir ko mokytis...“,– pasakojo autorė. Alma – viena iš keramikų grupės ,,Ornamentas“ narių. Menininkai Labanoro sodyboje rengia kūrybines stovyklas, organizuoja seminarus, džiaugiasi vieni kitų parodomis. Ir šioje parodoje dalyvavo bei ja džiaugėsi gražus būrys Almos bičiulių, draugų, giminaičių. Parodą aplankęs dailininkas Algimantas Kliauga, kuriam dar vaikystėje Almutė rodydavo savo piešinius, ją apibūdino kaip labai pareigingą, atsakingą  ir visuomenišką menininkę ir žmogų. Už parodą dėkojo ir naujų kūrybinių minčių autorei linkėjo savivaldybės mero pavaduotojas Juozas Rokas, muziejaus direktorė Renata Veličkienė. Renginį nuostabiomis dainomis ir muzika papuošė Vilija Radvilė ir Kornelija Petkutė.

Kitoje muziejaus salėje pristatyta Arnoldo Kairio (Samogito) metalo skulptūrų paroda ,,Atgimimas“. Iš Klaipėdos kilęs, steampunk stiliumi (,,steampunk“ – vienas iš mokslinės fantastikos žanrų, kuriame dominuoja garu varomos technologijos) besižavintis ir jį propaguojantis kūrėjas dabar jau 5 metai gyvena Švenčionių rajono Statkuškės viensėdyje. Savo skulptūroms jis panaudoja  senus metalinius daiktus, kuriuos suranda garažuose, sandėliukuose, išmestus. Nemažai daiktų jam atneša draugai. Taip šaltam ir, atrodytų, tokiam neromantiškam metalui dovanojamas naujas gyvenimas ir įkvepiama nauja dvasia, verčianti žavėtis ir mintimi, išmone, ir įdėtu darbu. Kiekvienas kūrinys turi savo atsiradimo idėją ir istoriją. Autoriui, kaip jis sakė, artimiausias tas kūrinys, kuris turi daugiausia istorijos. Dažnai kūrinio idėja gimsta spontaniškai – ,,pamatau juos savo galvoje“. Įdomūs ir saviti metaliniai Arnoldo kūriniai jau išsibarstę po Vilnių ir Lietuvą. Arnoldas Kairys turi nemažai gerbėjų, kurie, susibūrę į uždarą ,,Robotukų“ grupę,  yra kaip viena draugiška šeima. Kai kurie jų su sveikinimais ir kūrybingomis dovanomis atvyko į Ignaliną. Parodoje koncertavo autoriaus bičiulis Valerijus Šerelis. 

Dėkojame už informaciją Linai Kovalevskienei