Mes turime 168 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3265
mod_vvisit_counterŠią savaitę:6658
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:53984
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Nuskambėjęs paskutinis skambutis dar labiau ištuštins rajoną

2021 m. gegužės 29 d.

Mokyklas baigia jau antra karantino paliesta abiturientų laida. Gegužės 21 d., tęsdami ilgametę tradiciją, abiturientai nuo ankstaus ryto, skrosdami tylą automobilių signalais, važinėjo gimto miesto gatvėmis. Jausmingi praeiviai tokį kartą metuose išauštantį rytą nubraukia ašarą – kas savo paskutinį skambutį prisiminę, o kas – jau užaugusių vaikų. Kad užaugo – džiaugsmas, bet liūdna, kad rudeniop jų čia nebeliks, ir rajonas dar labiau ištuštės. Baigę mokslus jauni žmonės taip pat negrįžta – rajone jiems nėra darbo. Šis faktas apnuogina vietos politikų šlykštų melą, kuris liejasi laisvai prieš savivaldybių rinkimus. Prisiminkime, ką 2015 m., kaulydamas rinkėjų balsų, žadėjo meras Rimantas Klipčius ir kuo labiausiai kaltino ankstesnį merą? Kad nuo jo jaunimas bėga iš rajono, rajonas tuštėja. Va, kai tik išrinks jį, jauną, tai jaunimas sugrįš, rajonas suklestės. Ypač reiškėsi būsimo mero tėvas. Ne veltui filosofai sako, kad kuo absurdiškesnis melas, tuo labiau žmonės juo patiki. Keli tūkstančiai patikėjo, pusė rinkėjų balsuoti nėjo, ir štai per 6 metus iš rajono turime dykrą arba, kaip vadina sociologai, „juodąją skylę“. Apsidairykite aplink save ir pamatysite, kiek jaunimo sugrįžo paskui jauną merą. Net pats meras negrįžo iš Vilniaus, čia tvarkytis palikęs, kaip kalbama, savo vietininką - „tiatią“. Sprendžiant iš to, kaip „vietininkas“ zuja po rajoną, yra panašumo. Beje, mero tėvo nuopelnus Švenčionėliams – trijų jo privatizuotų buvusių didžiausių Švenčionėlių įmonių griuvenas, vaizdžiai parodėme ankstesniuose numeriuose. Ar neliks po ilgesnio valdymo tas pats iš rajono?

Į mūsų publikaciją apie sugriaustas įmones atsiliepė skaitytoja iš Švenčionių:

„Rajono centras taip apleistas, kad gėda prieš svečius. Tik pažiūrėkite, į ką jis panašus. Miesto gražiausią vietą – parką nuniokojo važinėdami su aparatūra pėstiesiems skirtais takais, todėl dabar kelyje į bažnyčią stūkso dauba. Fontanas akivaizdžiai apgadintas, ant jo užrioglinant metalines kalėdines „eglutes“, kurios rajono biudžetui kainuoja gerokai daugiau kaip 10 tūkstančių eurų kasmet. Neprižiūrimi ir nedažomi mediniai parko suoleliai supuvę, aplaužyti, apsamanoję. Vaizdas, kaip kokioje negyvenamoje Pripetėje (Černobylio zona)“.

Kaip palygino šmaikšti skaitytoja, į Pripetę panašėjančiame mūsų rajone po karantino priedanga „išgaravo“ daug būtinų paslaugų, daugiau kaip metus neuždirbtas algas gaunantys biudžetininkai neskuba grįžti į normalų gyvenimą, nors kitur jau viskas veikia. Nereikia toli ieškoti pavyzdžių – paimkime Ignaliną. Parodos, naktiniai renginiai, tarptautinės ralio varžybos, pasirengimas Galapagų festivaliui. Kodėl toks skirtumas? Ogi todėl, kad Ignalinos rajono savivaldybė turi kultūros skyriaus vedėją, ten nėra praktikos po kelerius metus palikti įstaigų ar veiklos sričių be vadovų. Ko norėti iš mūsų kultūros, kai ji neturi vadovo daugiau kaip penkmetį? Ir dar neaišku, kada turės, ar iš viso turės, o jeigu turės, tai ar ilgam. Beje, teko ne kartą girdėti merą sakant, kad įstaigos ir skyriai gali dirbti ir be vadovų – esą nelabai jie reikalingi. Nebent saviems ar reikalingiems žmonėms reikia darbo. Pažiūrėkit, kokie mero paskirti vadovai, ir patys įsitikinsite.

Ne tik Kultūros skyriaus, bet ir Biudžetinių įstaigų centralizuota buhalterija be vadovų nuo ankstesnio mirties. Taip pat Pabradės ir Magūnų seniūnijos be seniūnų jau keleri metai. PSPC direktorė laikinai eina pareigas apie porą metų. Ligoninės direktorius (jau trečias) paskirtas, bet medikai sako, kad po Tomo Saladžio ligoninė vadovo neturėjo.

Situacija tokia, kad JAUNA rajono valdžia ne tik jaunimo nesugebėjo pritraukti, bet ir vyresnius privertė bėgti, nes sunegalavus, anot išvykusios vienos solidaus amžiaus poros, gali ir numirti, negavęs tinkamos pagalbos.

Jauni veržiasi valdyti – be patirties, išmanymo, gyvenimiškos išminties. Ką turime rajone, dabar gavo visa Lietuva, kuri taip pat ėmė tuštėti. Statistikos departamento duomenimis, jau antrą mėnesį iš eilės šalį ir vėl palieka daugiau gyventojų nei atvyksta.

Išankstiniais duomenimis, balandį iš Lietuvos išvyko 3150 gyventojų, arba 372 gyventojais daugiau nei atvyko. Panašus neigiamas skirtumas buvo ir kovą, kai iš Lietuvos išvyko 364 gyventojais daugiau nei atvyko. Prasidėjus sezoniniams darbams, išvykstančių srautai gali labai padidėti. Rajone tokių išsamių duomenų niekas neskelbia, gal net nesistemina – niekam nerūpi... Ateis rinkimai – vėl primeluos, o geraširdžiai provincijos gyventojai vėl patikės JAUNU? Regionai tuštės tol, kol vietos valdžiai nebus taikoma juridinė atsakomybė už nugyventas savivaldybes. Tai užkirstų kelią į valdžią nevykėliams, ir šalis atsigautų.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ