Mes turime 287 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2003
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20547
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67873
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Išmaniosios technologijos

2021 m. birželio 19 d.

Štai neseniai perskaičiau, kad vėl bus keičiami elektros skaitikliai. Esą reikia dėl susidariusių naujų sąlygų, kai bus daug elektros tiekėjų, o elektros kainos keisis greičiau, negu srovė mūsų rozetėse. Elektros kainas galėsime pamatyti specialioje svetainėje ir patys spręsime, kada geriau skalbti ar kepti pyragą ar kalakutą. Pačiam elektros naudotojui, t.y. abonentui, nereikės vargintis nurašinėjant skaitiklio rodmenis, skaičiuoti. Viskas vyks automatiškai. Gausite išrašytą sąskaitą ir matysite kiek „išdeginote“ tos elektros. Be to, ir pinigus bankas galės „nurašyti“ už tą elektrą automatiškai, jei tik to pageidausite.

Štai vienas žmogelis pabandė pakeisti elektros tiekėją, tai jau pusę metų „vaikšto“ nuo Ainošiaus pas Kaipošių ir neranda „galų“. Galų gale, atrodo, viskas susitvarkė, kai įsijungė žiniasklaida ir socialiniai tinklai. Negali gi tiekėjas leisti, kad jo naujai nukaltas blizgantis vardas būtų drabstomas tokiais purvais. Esą čia tik laikini nesusipratimai ir nesklandumai. O kas bus toliau? Ar tai bus nuolatiniai nesusipratimai ir nesklandumai, ar viskas eis kaip sviestu patepta? Kažko nepasako, vis nutyli.

O ką dar žada daugiau? Ogi, kad nauja buitinė technika bus tokia išmani ir protinga, kad pati nuspręs, kada skalbti, kada virti pietus ir kada kepti, kada kokius produktus ar gėrimus užsakyti. Bus prie tų įrengimų prijungta Debesija, o ten visus reikalus padės tvarkyti Dirbtinis Intelektas. Tik reikėsią sumesti į skalbyklę skalbinius, pašauti į orkaitę kalakutą, antį ar pyragą ir viskas bus atlikta aukščiausiu lygiu.

Štai kažkoks Jokymas Juodkupris sumano atšvęsti savo gimtadienį. Išmaniajai Asistentei išaiškina savo norus ir galvoja, kad belieka džiaugtis gyvenimu. Numatyti gėrimai, visoks skanus maistas, neužmiršta baltoji mišrainė ir cepelinai, didysis šventinis kepsnys ir net kvietimai svečiams. Išrašyta viskas „pagal minutes“. Taip viskas suplanuota, kad vakare apie aštuntą turėtų rinktis svečiai, o šeimininkas juos pasitinka tvarkingai išprosytu kostiumu ir iškrakmolytais marškiniais.

Jau šeštą valandą žmogelis gauna pranešimą, kad marškinių skalbti neapsimoka, nes dabar aukšta elektros kaina ir užduotis atidedama kitam laikui. Nieko tokio, apsivilks jis kitais marškiniais, spintoje dar jų yra. Po kelių minučių Išmanioji Asistentė praneša, kad austrių nebus, o cepelinai bus paruošti su kukurūzų krakmolu. Žinoma niekur nesidėsi, reikia sutikti, nes koks gi balius lietuviui be cepelinų.

Renkasi svečiai, šnekučiuojasi, gurkšnoja alutį, sveikina jubiliatą. Pagaliau susirinko visi, sėdasi už šventinio stalo ir prasideda balius. Kažkas sako ugningas kalbas, kelia tostus, dainuoja dainas ir linki ilgiausių metų.

Tik staiga viskas paskęsta tamsoje. Dingo elektra. Šeimininkas bando rasti priežastį, tačiau pro langus mato, kad ne jis vienas toks. Pagaliau gauna pranešimą apie „nedidelį remontą“ elektros tinkle, kuris truks porą valandų. Niekis, svečiai išradingi, prisimano visokių šposų, tos pora valandų prabėga labai greitai. Galop atsiranda elektra, visi nudžiunga, bet neilgam. Išmanioji technika ima tarpusavyje ginčytis: cepelinai ar kepsnys! Dar įsiterpia skalbyklė, esą būtinai iki vidurnakčio reikia išskalbti šeimininko marškinius. Nerimauja kondicionierius, nes patalpas reikia vėdinti ir vėsinti, svečiai gali perkaisti. O kur dar kiti įtaisai, kurie nori įsiteikti savo šeimininkui, juk ne taip dažnai pasitaiko tokia proga. Ir puola jie vykdyti šeimininko pageidavimus be jokios tvarkos, nes kiekvienas nori pasirodyti svarbesniu. Visi įsijungia savo variklius, šildymo ir kaitinimo elementus, ventiliatorius ir ką tik turi... Čia tyliai suzirzia išmanusis skaitliukas: taip taip, šitas abonentas viršijo visus elektros suvartojimo limitus. Kokia jam kaina už tokį suvartojimą? Aha, dvigubas tarifas, gerai, skaičiuojam.

Įsijungus visai tai buitinei technikai net lemputės prigeso ir laidai po tinku ėmė kaisti ir judėti. O svečiai sumanė dar pašokti. Įsijungia galingą muzikos centrą ir užsisako „sunkiųjų metalų“. Muzika liejasi laisvai! Bet čia išmanusis skaitliukas nutaria, kad jis nieko nepraras, jeigu išjungs šitiems linksmuoliams elektrą, nes dvigubu tarifu jau viską „susirinko“. Taip ir padaro. Be to yra svarus argumentas – naudojamos galios viršijimas. Butas vėl skęsta tamsoje. Svečiai patamsyje, pasišviesdami savo išmaniaisiais, paskubom ieško savo batų ir skubiai skuodžia savivaldžiais išsinuomotais automobiliais namo. Kaip ir kiekviename baliuje daug kas nesuvalgyta, neišgerta... Ką darysi... Eina šeimininkas miegoti.

Staiga visas butas sutviska šviesomis, įsijungia visa technika, pasamprotauja, o Išmanioji Asistentė miegančiam šeimininkui kad suriks tiesiai į ausį:

- Tai marškinius skalbt? Cepelinus virt? Kepsnį kept?...

Tas pro miegus pašoka, nesuprasdamas kas čia vyksta. Galop susigaudo:

- Marškinius skalbt. Cepelinus rytoj pietums. Kepsnį – poryt. Viską sutvarkyt. Balius baigtas.

Dar norėjo kažką pasakyt, bet smigo į pagalvę iki ryto.

Izidorius KIMSĖNAS