Mes turime 224 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5532
mod_vvisit_counterŠią savaitę:30662
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:77988
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionių rajono gyventojų, turinčių regos negalią, integravimas bendruomenėje

2021 m. birželio 19 d.

VŠĮ LASS šiaurės rytų centro LASS Švenčionių rajono filialas vykdo 2021 metų socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje projektą ,,Kitoje šviesoje“, finansuojamą iš valstybės biudžeto lėšų per Švenčionių rajono savivaldybę. Sutrikus regėjimui, asmenims pakinta santykis su aplinka, gebėjimas savarankiškai tenkinti savo poreikius, dalyvauti visuomeniniame gyvenime, todėl reikia iš naujo išmokyti, padėti atkurti ir palaikyti neįgaliųjų socialinius savarankiško gyvenimo įgūdžius, didinti jų užimtumą ir galimybes gyventi bendruomenėje savarankiškai.

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Švenčionių rajono filialo nariai, turintys neįgalumą dėl regos ir dalyvaujantys minėtame projekte, sulaukia jiems reikalingos pagalbos. Projekte dalyvauja 80 regėjimo negalią turinčių asmenų. Pagal poreikius teikiama individuali pagalba. Dažniausiai regos negalią turinčius žmones tenka lydėti pas gydytojus arba į ligoninę. Su siuntimais vežami medikų konsultacijoms kituose miestuose. Esant poreikiui palydimi į veikiančių bankų skyrius, paštą, pas notarą, ar parduotuvę ir t.t. Sutrikusio regėjimo asmenims, pateikus iš gydytojų formą Nr. 027/a apie regėjimo aštrumą, padedame užpildyti reikiamus dokumentus regos techninės pagalbos priemonėms gauti. Organizuojamas skirtų kalbančių priemonių atvežimas, o jas atvežus kiekvienas žmogus asmeniškai pamokomas naudotis regą kompensuojančiomis techninės pagalbos priemonėmis, nes šios priemonės žmonėms padeda atgauti savarankiškumą, orientuotis laike bei aplinkoje. Pagal galimybes ir poreikius padedam sprendžiant buityje iškilusias problemas, jaustis pilnaverčiais visuomenės nariais. Kas turi noro ir pomėgį organizacijos patalpose organizuojami įvairūs užsiėmimai: žaidžiame šaškėmis, domino, įvairiais stalo žaidimais, klausomės įgarsintų knygų bei žurnalų. Projekto dalyvius skatinam aktyviai ir sveikai gyventi, pagal galimybes ir turimas lėšas organizuojam išvykas, susitikimus ir t.t.

Asmenys, turintys regėjimo negalią, kviečiami tapti LASS Švenčionių rajono filialo nariais. Nariais gali būti 18 metų sulaukę Lietuvos Respublikos piliečiai ar Lietuvos Respublikos pilietybės neturintys nuolatinai Lietuvos Respublikos gyventojai, kuriems nustatytas 0-55 % darbingumo lygis dėl regėjimo, pensinio amžiaus žmonės, kuriems nustatyti specialieji poreikiai dėl regėjimo ar kurių geresnės akies regėjimo aštrumas su korekcija ne didesnis kaip 0,3.

Laukiame Jūsų adresu: A. Rymo g 10 – 201 ,Švenčionys, tel. (8 387) 51162; mob.: 8 674 71194.

Stasė MAŽUOLIENĖ

Projekto vykdytoja