Mes turime 153 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3327
mod_vvisit_counterŠią savaitę:10063
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:54046
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Ignalinos kredito unija atidarė Švenčionių kasą

2012 m. liepos 4 d.,trečiadienis Nr.51 (1194)

Netrukus, kai tik bus išduota Lietuvos banko licencija, bus įsteigtas Ignalinos kredito unijos Švenčionių skyrius.

Beveik dešimtmetį gyvuojančios Ignalinos kredito unijos (IKU) kasos jau veikia Zarasuose, Dusetose, Pabradėje, Švenčionėliuose, praėjusį penktadienį įkurtuvės atšvęstos ir Švenčionyse. Jos buvo planuotos gerokai anksčiau, bet rajono centre sunkiai sekėsi rasti tinkamas patalpas. Norėjosi, kad pirmiausia būtų patogu žmonėms, ir tai įgyvendinti puikiai pavyko. Ignalinos kredito unijos kasa įsikūrė miesto centre, priešais muziejų, Švenčionių vaistažolių fabrikui priklausančiose patalpose.

Prieš metus atidarytų Ignalinos kredito unijos Pabradės ir Švenčionėlių kasų veikla sėkmingai įsibėgėjo – teikiamos paskolos, priimami indėliai, žmonės jau įsitikino, kad čia naudinga sumokėti įvairius mokesčius – nariams šios paslaugos nemokamos, o nariu tampama labai paprastai, įsigijus 100 Lt pajų. Pabradėje ir Švenčionėliuose kredito unijos kasos varžovų neturi, bet ir į Švenčionis, kur yra dviejų bankų skyriai, IKU Švenčionių kasa, palaikoma ūkininkų, žengia drąsiai. Visoje Lietuvoje kredito unijos sudaro rimtą konkurenciją bankams. Į Švenčionių kasos atidarymą atvykę ūkininkai deklaravo ištikimybę savo bankinei įstaigai ir tikino, kad niekur jiems nėra taip gerai, kaip unijoje. IKU Švenčionių skyriaus vedėja Laima Malinauskienė pabrėžė, kad jie neturį vieno ar keleto šeimininkų, kiekvienas pajininkas, net smulkiausias, yra šeimininkas. Šios įstaigos paslaugomis naudojasi nemažai rajono ūkininkų. Ignalinos kredito unijos įkūrėja ir valdybos pirmininkė Violeta Čeponienė dar atidarant Pabradės kasą juokavo, kad faktiškai ne unija atėjo į Švenčionių rajoną, o patys gyventojai ėjo į uniją – tapo jos nariais, pradėjo naudotis paslaugomis. Tada ir kilo mintis, kad reikia jiems paslaugas teikti arčiau namų, Švenčionių rajone. Visuose trijuose miestuose atidarę kasas, unijos vadovai mąsto ir apie didesnes gyvenvietes, pirmiausia Adutiškį. Unijos klientai patenkinti paslaugomis, ypač paskolų suteikimo sparta.

Pradėjusios nuo nulio ir šiandieną milijonus valdančios unijos įkūrėja V.Čeponienė vis dėlto pabrėžia, kad unijos pagrindinis tikslas nėra pelnas. Unija siekia sutelkti kuo daugiau vartotojų ir atpiginti jiems paslaugas, teikti finansines paslaugas ūkininkams, kad jų pinigai čia būtų saugūs ir puikiai tvarkomi. Kartais ši pagalba gali būti lemtinga, kaip nutiko Gintarui Steponėnui. Turėjo jaunuolis svajonę, bet bankai atsisakė skolinti jos įgyvendinimui. Jau buvo apsisprendęs emigruoti, bet čia užsuko į Ignalinos kredito uniją, kur sulaukė supratimo ir palaikymo. V.Čeponienė sako, kad tuomet buvę ir dvejonių, bet įvertinę darbščią šeimą ryžosi suteikti paskolą. Tuo sprendimu dabar džiaugiasi abi pusės.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ