Mes turime 296 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1952
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27082
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:74408
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Prezidentė ir LSA nepritaria ketinimams steigti mažesnes savivaldybes

2012 m. liepos 11 d.,trečiadienis Nr.52 (1195)

Nepritardama savivaldybių smulkinimui Prezidentė Dalia Grybauskaitė grąžino Seimui pakartotinai svarstyti Teritorijų administracinių vienetų ir jų ribų įstatymo pataisas, kuriomis nuo 10 iki 7 tūkstančių mažinamas savivaldybės steigimui būtinas gyventojų skaičius.

Prezidentės teigimu, savivaldybių smulkinimas tik išpūstų biurokratinį aparatą ir taptų papildoma finansine našta visiems Lietuvos žmonėms. Mažos, finansiškai silpnos savivaldybės - išlaikytinės negalėtų savarankiškai užtikrinti žmonėms kokybiškų paslaugų. Dešimtis milijonų litų atsieinančios valdymo sąnaudos gultų ant visų šalies gyventojų pečių. Prezidentės nuomone, bet kokia reforma turi būti ekonomiškai pagrįsta ir naudinga žmonėms, o ne atskiriems, postais suinteresuotiems, asmenims. Daugiau savivaldybių tikrai nereiškia daugiau tvarkos. Pasak Prezidentės, žmonėms nereikia daugiau biurokratijos, jiems reikia efektyviai dirbančios ir jų problemas suprantančios valdžios. Vietos valdžia dirbtų efektyviau, jeigu ir merai, ir seniūnai būtų renkami tiesiogiai. Lietuva yra viena iš nedaugelio šalių, kur tiesiogiai renkamos tik savivaldybių tarybos.

Lietuvos savivaldybių asociacija (LSA) taip pat nepritaria ketinimams steigti mažesnes savivaldybes – tokią poziciją LSA direktorė Roma Žakaitienė Prezidentūroje vykusiame susitikime.

„Naujų savivaldybių steigimas susijęs su papildomomis valstybės ir savivaldybių biudžetų išlaidomis. Tačiau svarbiausia tai, kad tokie administraciniai teritoriniai pertvarkymai taptų didele kliūtimi įsisavinti Europos Sąjungos struktūrinę paramą bei įgyvendinti vykdomų projektus,“ – susitikime teigė R.Žakaitienė.

Savivaldybių smulkinimui LSA valdyba nepritarė jau 2007 metais. Šiuo metu Lietuvoje yra 60 savivaldybių.

Ši tema šalyje aktuali vienintelei savivaldybės statuso siekiančiai Pabradei, nes daugiau tokių pageidavimų nėra.

„Švenčionių krašto“ inf.