Mes turime 596 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5223
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23644
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:105393
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionių ligoninei gresia bankrotas

2021 m. rugpjūčio 7 d.

Apie tai prabilo pats ligoninės direktorius Antanas Lašinskas

Su nediduku pelnu praėjusius metus baigusi ligoninė šiemet per pirmąjį pusmetį patyrė 298000 eurų nuostolį. Tiek ligoninės išlaidos viršijo pajamas. Negaunančių atlyginimų rajono ligoninės darbuotojų ginti stojo profsąjunga. Susidariusios dramatiškos padėties aiškintis liepos 29 d. į rajoną buvo atvykę Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkės pavaduotoja Jovita Prezsch ir generalinis sekretorius Ričardas Garuolis. Jie ir Švenčionių rajono ligoninės profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Ramunė Kirkutienė kartu su kitų profesinių sąjungų atstovais susitiko su Švenčionių rajono meru Rimantu Klipčiumi ir Švenčionių ligoninės direktoriumi Antanu Lašinsku.

Direktorius A.Lašinskas kaltino Sveikatos apsaugos ministeriją, kad nevykdo savo, kaip trišalės kolektyvinės sutarties dalyvio, įsipareigojimų finansuoti ligoninės darbuotojų atlyginimo didinimą, numatytą kolektyvinėje sutartyje, todėl ligoninė neturi lėšų didinti darbuotojams atlyginimus. Ministerijos atsakymas – nėra lėšų.

Jei atlyginimai būtų didinami taip, kaip sutartyje numatyta, pasak direktoriaus, jau šių metų lapkričio mėnesį Švenčionių rajono ligoninė bankrutuotų.

Kaip vos per pusmetį susidarė tokie didžiuliai – 298000 eurų – nuostoliai? Neseniai išklausę rajono tarybos posėdyje įstaigos veiklos ataskaitą ir girdėję apie pelningą veiklą, dabar kalbinti tarybos nariai negalėjo tuo patikėti. Anot jų, ligoninė kaip tik turėjo gauti daugiau lėšų iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo už Covid-19 gydytus ligonius. Direktorius atsakė, kad įkainiai už šios ligos gydymą yra mažesni, negu už kitas ligas. A.Lašinskas taip pat skundėsi, kad dėl pandemijos pacientai bijojo gydytis nuo kitų ligų, todėl ligoninės pajamos ir sumažėjo. Su tokiu argumentu nesutiko ligoninėje dirbančios profsąjungietės. Jos sakė nepajutusios, kad kitomis ligomis sergančių ligonių srautas būtų sumažėjęs. Atvirkščiai, darbo dar padaugėjo, nes, be įprastomis ligomis sergančių ligonių, prisidėjo iš kitų rajonų suvežti Covid-19 sergantys pacientai. Kaip yra iš tikrųjų, galėtų pateikti atsakymą tik auditas.

Direktorius, siekdamas taupyti lėšas, svarsto atleisti dalį darbuotojų. R.Garuolis tokį sprendimą kritikavo – atleidus darbuotojus, ligoninė negalės teikti tam tikrų sveikatos priežiūros paslaugų ir gaus dar mažiau pajamų.

Profesinės sąjungos atstovės siūlė dėl mažo kiekio pacientų panaikinti Vaikų skyrių, paliekant tik dieninį stacionarą, o gydomus vaikus išleisti nakvoti namo.

Tokiam politiškai nepopuliariam sprendimui nepritarė meras, bet jis ir nepasiūlė, ką daryti su beveik 300 tūkst. eurų skola, kuri gali ir toliau augti.

Užtat meras įspėjo, kad „rajono taryboje pasiūlymas naikinti Vaikų skyrių nebus sutiktas palankiai, nes dalis tarybos narių turi mažamečius vaikus ir nenori, kad jie būtų gydomi už šimto kilometrų“. Geležinis argumentas! Tarybos nariams rūpi tik jų vaikai. Jeigu patys neturėtų mažų vaikų, tai Vaikų skyrių uždarytų lengva ranka...

Toliau – dar gražiau. Paaiškėjo, kad į ligoninę gydytis buvo nepriimti vietinių žmonių ir nelegalių migrantų vaikai. Ligoninės darbuotojai atsakė, kad keli vietiniai vaikai buvo nepriimti gydyti, nes ligoninė neturi specialistų, kurie turi teisę gydyti ligas, kuriomis sirgo šie vaikai. Apie migrantų vaikus jie sakė nieko nežinoję.

Štai tokia tvarka Švenčionių rajono ligoninėje – pasirodo, jau ligoniai apgręžiami (kaip kokie nelegalai prie valstybinės sienos), nes nėra kam gydyti. Už ką tada vadovas algą gauna? Pastaruoju metu ne kartą teko girdėti iš medikų, kad dabar jau ligoninei bus galas. Labiau atvirauti spaudai medikai nėra linkę, bet akivaizdu, kad jų nuogąstavimai ne be pagrindo.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ