Mes turime 646 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:9344
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27765
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:109514
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Guntauninkuose startuoja tekstilininkių rezidencija: skatins grįžti prie linininkystės

2021 m. rugpjūčio 7 d.

Rugpjūčio 9-18 dienomis šešios profesionalios menininkės pirmąkart susiburs į kūrybinę rezidenciją „Sugrįžkim prie lino“, kuri vyks Ignalinos rajone esančiame Guntauninkų kaime. Rugpjūčio 15 dieną, 13.00 val. menininkės pakvies susipažinti su lino tekstilės technikomis į Mielagėnų špitolę. Šiose po ilgo laiko duris vėl atvėrusiose patalpose vyks paskaita apie liną bažnytinėje tekstilėje, taip pat batikos, plangi, šibori ir augalų iškalinėjimo ant lino edukacijos. Rugpjūčio 18 d., 19.00 val. špitolėje bus atidaryta ir rezidencijos metu sukurtų darbų paroda – kviečiama į atidarymą atvykti pasipuošus lininiais drabužiais ar aksesuarais.

 

Kaip teigia rezidencijos sumanytoja, žinoma tekstilininkė Silvija Juozelskytė-Vaičiulienė, plenero idėja gimė iš noro atgaivinti linininkystės tradicijas: „Kadaise Lietuva buvo linų kraštas, pirmavęs pasaulyje pagal jo eksportą. Dabar šio augalo ūkiai išnykę, žaliavos perkamos iš užsienio, medžiagų išgavimo ar dažymo metodai pamiršti. Norisi juos atgaivinti.“

Kūrybinės rezidencijos vieta parinkta neatsitiktinai: Guntauninkų krašte lino apdirbimo tradicijos gyvavo nuo seno. Kadaise kaimo priepirtyje, ant plūktinės aslos buvo minami, o Svylos upėje mirkomi linai. Vos už dešimties kilometrų, Adutiškio miestelyje, dar iki šių dienų išlikę buvusio linų fabriko pastatai. Pati rezidencija vyks šimtą metų skaičiuojančioje sodyboje (Karališkių g. 7), kurioje yra dailės bei audimo studijos ir kūrybinė erdvė kluone. Į sodybą užklydę lankytojai joje galės stebėti menininkių kūrybos procesą, o rugpjūčio 12 d. nuo 15.00 iki 18.00 val. ten vyks atviros kūrybinės dirbtuvės.

Be Silvijos, Guntauninkuose kurs dar penkios skirtingomis technikomis dirbančios menininkės: augalų antspaudais audinius marginanti Austė Jurgelionytė-Varnė, tekstilės restauratorė Indraja Kubilytė; plangi bei šibori medžiagų lankstymo, presavimo ir dažymo profesionalė, molėtiškė Rasa Leonavičiutė, batikos meistrė, uteniškė Kristina Šorienė ir audinių tapytoja iš Anykščių Lina Vaišnytė.

Rezidencijos metu sukurti darbai nenuguls menininkių skryniose: be parodos Mielagėnų špitolėje, spalį lino kūrinius bus galima pamatyti Ignalinos krašto muziejuje, lapkritį – Utenos galerijoje „Pokšt“ Utenoje, o gruodį – Visagino „Sedulinos“ parodų salėje.

Projektą „Sugrįžkim prie lino“ remia Lietuvos kultūros taryba ir Ignalinos rajono savivaldybė. Informaciniai partneriai: Ignalinos turizmo informacijos centras, Lietuvos dailininkų sąjunga, laikraščiai „Mūsų Ignalina“, „Švenčionių kraštas“, „Utenos apskrities žinios“.

Grėtė KAULINYTĖ