Mes turime 476 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2737
mod_vvisit_counterŠią savaitę:9147
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90896
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kodėl Augustave negalima apgyvendinti migrantų?

2021 m. rugpjūčio 7 d.

Rajono tarybos nario Konstanto Ramelio ir gyventojų atstovės Daivos Veronikos Kašinos argumentai

Migrantų stovyklos grėsmė Augustave, vos už 500 metrų nuo Švenčionėlių, niekur nedingo, nors rajono tarybos komitetų posėdyje VRM viceministras A.Abramavičius ir pasakė, kad, jeigu gyventojai priešinsis, tai per jėgą migrantų neveš. Ar galima juo tikėti? Pirmiausia, ne jis sprendžia. Antra, jau tą patį vakarą ministrė A.Bilotaitė net kelis kartus pakartojo, kad iš anksto apie migrantų apgyvendinimo vietas neskelbs, kad nekiltų neramumų. Trečia, patikinęs, kad nenori įsileisti į Augustavą migrantų ir palaiko gyventojus, meras R.Klipčius jau komitetų posėdyje akivaizdžiai pataikavo centrinės valdžios atstovams, o paskui socialiniuose tinkluose ir savo tėvo laikraštyje visus, kas pasisakė prieš migrantų stovyklos įkūrimą prie Švenčionėlių, išvadino „politikieriais“,  o tarybos narių klausimus svečiams iš sostinės pavadino „destrukciniais dalykais iš vidaus, taryboje“. Tai ar galima tikėti meru ir jo pažadu, kad stovyklos Augustave nebus?

Švenčionėlių gyventojams nerimą kelia suaktyvėjimas toje teritorijoje, kurią meras buvo pasiūlęs palapinių miesteliui (nors jis išsisukinėja, kad tik „pateikė informaciją“ apie migrantų stovyklai tinkamą net 16 ha sklypą, viceministras sako, kad meras pasiūlė). Taigi šiame sklype intensyviai vyksta kasimo darbai – klojami ar perklojami vamzdžiai. Yra kai kas, ko žmonės dar nežino. Šaltinių teigimu, savivaldybė per vieną dieną sudarė su NŽT žemės sklypo (buvusios proftechninės mokyklos) nuomos sutartį ir tą pačią dieną užregistravo sutartį Registrų centre. Iš kur tokia skuba?

Prieš porą savaičių vykusiame rajono tarybos komitetų (praktiškai, rajono tarybos) posėdyje argumentus prieš migrantų apgyvendinimą išdėstė patyręs politikas ir gyventojų atstovė. Pateikiame juos.

 

Konstantas Ramelis, rajono Garbės pilietis, rajono tarybos narys, Milaukos kaimo gyventojas: „Nereikia migrantų koncentruoti – išdalinkite visoms savivaldybėms“

Čia pasiklausius, galima pagalvoti, jeigu būtų įkurdinta migrantų stovykla, būtų vos ne didelė parama rajonui. Vis gi, aš manau, kad nereikia žmonėms smegenų pudrinti, o pasakyti tiesą. Socialinės apsaugos viceministrė sakė, kad jeigu Augustave būtų stovykla, būtų aptverta, jie niekur neišeitų. Nekalbėkite nesąmonių. Čia ne kalėjimas. Labai greitai tarptautinės organizacijos ir žmogaus teisių gynėjai įsijungtų. Pabradėje laisvai vaikšto po miestą, už miesto, prie upės ir ežerų. Ir kai nueis tokie dideli skaičiai (planuojama 1500 žmonių), suvaldyti bus nepaprasta. Ir jūs puikiai tą žinot. Man patiko sienos apsaugos vado pavaduotojo V.Mačaičio pasakymas: „Jokia tvora nesulaikys“. Tada kodėl planuojama tiek įdėti į tvoras – vienu atveju sako 40 mln., kitu – jau 400 mln. eurų? Manęs neįtikino A.Abramavičiaus pasakymas, kad čia nei centrinės valdžios ir niekieno kito kaltės nėra. Migrantai iš dangaus nenukrito. Nereikia kaltinti vien Baltarusijos. Reikia kalbėti apie tai, kad reikia ieškoti sąlyčio ir derybų su kaimynine valstybe. Baltarusija nevažinėja į Iraką ir kitur ir nerenka migrantų. Jie atvyksta kaip turistai ir traukia į Lietuvą. Baltarusija juos tik praleidžia. Baltarusija pasiūlė (oficialiai paskelbta) derybas su Lietuva, ir čia nieko gėdingo derėtis. Pažiūrėkite, kai Turkija paleido į Europą migrantus, ES tuoj pat pradėjo derybas, skyrė milijardines sumas migrantų išlaikymui, ir dabar tai tęsiasi. O tai kodėl Lietuvos atžvilgiu to nėra, kodėl nesiderama? Kažkodėl derėtis gėda?

Primesti vienam rajonui tokį skaičių migrantų, aš manau, neteisinga. Švenčionių rajonas ir taip labiausiai nuskriaustas. Buvo Visagino AE, dabar Astravo AE šalia, poligonas, vyksta mokymai, šaudymai. Gyventojai 15-20 km atstumu neturi ramybės, veikia sveikatą. Pabradė pilna migrantų (apie 700). Dabar dar užleiskit kelis tūkstančius migrantų... Kris turto vertė, atbaidys investuotojus, dings turizmo patrauklumas. Reikia ir šitą įvertinti ir nesakyti, kad kažkas darbo turės, maitinimo įstaigos uždirbs. Tai – trumpalaikė nauda.

Sakot, policiją reikia pajungti. Teisingai, be policijos neapsieis. O ką gauna dabar rajono žmonės mainais už minėtų nepageidaujamų objektų kaimynystę? Ar galime mes laisvai į ligoninę, polikliniką prisiskambinti? Žmonės negauna kokybiškų medicinos paslaugų. Kodėl? Čia pat veikia poligonas, iškirsta tūkstančiai hektarų miškų, o žmonėms niekaip nekompensuojama, jokių lengvatų. Pasirūpinkime pirmiausia rajono gyventojais.

Toliau, žinoma, galima sakyti, kad viskas greitai praeis. Nepraeis, tai – ilgam laikui. Nereikia koncentruoti migrantų vienoje vietoje. Išdalinti visoms savivaldybėms po porą šimtų, o ne pasienio savivaldybes užkrauti. Yra vietų, pavyzdžiui, tarp Vilniaus ir Kauno, atitinkamos zonos, kur galima ir didesnį kiekį įkurdinti. Kodėl norima į vieną rajoną sukišti? Matėm, kaip buvo kitose šalyse, kai įkelia vieną, koją. Vieną migrantą įleidus, prasideda „šeimos susijungimas“, susiveža dar keliasdešimt – net dėdes, tetas, pusbrolius. Taip lengvai galima Švenčionių rajoną paversti užsienietišku. Rajono taryba neturi tam pritarti.

Kaip sako viceministras, kad meras ir savivaldybės administracija pasiūlė tam tikras vietas stovyklai, tai tokių tarybos įgaliojimų neturėjo, reiškia, viršijo savo įgaliojimus, nes nebuvo svarstyta rajono taryboje. Manau, rajono taryba neturėtų pritarti tokių zonų steigimui mūsų rajone. Jeigu 2000 migrantų zona būtų įrengta, po pusmečio švenčionėliškiai kruvinom ašarom verktų.

Centrinė valdžia turi ieškoti galimybių, o ne užmesti viską pasienio savivaldybėms. Yra diplomatija, kanalai, gali prilaikyti. Perduokite centrinei valdžiai (kreipiasi į VRM viceministrą, - red.), kad ji pasitelktų ir diplomatinius kanalus.

 

Švenčionėlių gyventojų bendruomenės atstovė Daiva Veronika KAŠINA: Visuomenė sako „NE“

Tai, ką aš sakysiu, nėra vien tik mano žodžiai. Tai ir Švenčionėlių, ir Švenčionių, net ir Ignalinos bendruomenių mintys. Ignalinoje situacija irgi sudėtinga.

Sakot, (migrantai, - red.) bučiuoja žemę? Bet mėto duoną. Sakote, atvyksta su mažais vaikais, kuriuos labai saugoja? Bet tiems vaikams Ignalinos centruose nepaduoda jiems skirto maisto. Tai verčia suabejoti visų migrantų nuoširdumu.

Neturi laisvės judėti? Teismų praktika, kaip skelbia žiniasklaida, mamoms su vaikais iki 18 metų leidžia judėti po Lietuvos teritoriją. Nepamirškime, kad jeigu toks leidimas yra, tai galioja visoms analogiškoms situacijoms.

Dirbu mokytoja, žinau, ką reiškia tie 14-15-16 metų paaugliai, atėję iš visiškai kitokios kultūros į svetimą jiems kultūrą. Sakote, susitvarkysite? Vokietijos, Prancūzijos, Švedijos patirtis rodo ką kita. Galbūt sakysite, kad žiniasklaida meluoja? Galbūt. Meluoja ir mūsų žiniasklaida. Nepamirškime šeštadienio mitingo, kuriame, kaip rašė žiniasklaida, nuskriaustas „Lietuvos ryto“ dvimetrinis žurnalistas. Žmonių nufilmuota medžiaga rodo ką kita. Todėl nepasitikime ir žiniasklaida. Pati buvau Prancūzijoje, Vokietijoje. Paryžiuje buvau migrantų stovyklose. Turiu labai sudėtingą patirtį šioje stovykloje. Nevaldomi, nepaklusnūs žmonės. Vienas iš man baisiausių Paryžiuje dalykų – žiurkės. Jeigu lietuviai įsivaizduoja, kad tai žiurkė, kuri perbėga ir šmurkšteli į skylę, tai klysta. Užteko pastovėti 15 minučių, jau negalėjau suskaičiuoti, kiek jų prabėgo, gal šimtas, gal du šimtai. Jos visur. Gal mes tokio norime Švenčionių rajono?

Malonu girdėti, kad esate pasiruošę išgirsti savivaldą, žmones. Truputį neramina atsakymas „ir taip, ir ne“. Kas tai? Nežinojimas, ką darysime, kaip darysime, iki kada padarysime? Labiausiai mus, kaip ir visus Lietuvos žmones, gąsdina planiškumo nebuvimas, todėl negalim pasitikėti tuo, ką sakote. Jūs priimate sprendimą įsteigti. Ar prisiimsite ilgalaikę atsakomybę, ar paliksite savivaldybes ir jų merus „ant ledo“, kai jiems po poros metų teks spręsti problemas, kurios iškils dėl migrantų.

Labai gaila, jeigu Augustave plotas, kuris buvo grįstas kilniais tikslais (į planus buvo įtraukta modernizuoti ūkį: statyti, kurti darbo vietas), staiga atitenka migrantams. Migrantai tapo svarbesni negu Lietuvos gyventojai?

Labai norėtųsi aiškių jūsų sprendimų. Ar pusantrų metų, ar nuolat bus stovykla? Jeigu nuolat, yra tikimybė, kad bus suteikta laisvė judėti? Kas bus tada? Kiek pareigūnų saugos 1500 migrantų? Kokiais dokumentais bus įtvirtintas stovyklos buvimas, ar bus aiškus terminas, kiek laiko bus šita stovykla, kokios kategorijos žmonės bus šioje stovykloje? Koks bus pastovus, ne didesnis, migrantų skaičius? Koks turi būti atstumas nuo gyvenvietės?

A.Abramavičius: „Keli kilometrai“.

D.V.Kašina: „Augustavas yra 500 m nuo Švenčionėlių ribos. Ar Jums tai saugus atstumas?“

A.Abramavičius: „Taip, manau, saugus atstumas.“

Kokia kalba vaikai bendrauja? Kaip reikės juos mokyti? Kokia sistema su neįgalių vaikų integravimu? Kaip visuomenė bus ruošiama migrantų integracijai?

Pradžioje sakėte, stovyklos nebus, jeigu bendruomenė pasakys „Ne“. Bendruomenė sako „NE“. Renkami parašai.