Mes turime 506 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3784
mod_vvisit_counterŠią savaitę:10194
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91943
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Medžioklės įvaizdis ir tradicinis susibūrimas Švenčionių rajone

2021 m. rugpjūčio 21 d.

„Medžioklė – tikslingas laukinių žvėrių, paukščių ir kai kurių stambiųjų roplių (pvz., krokodilų) sekimas, tykojimas, persekiojimas, šaudymas arba gaudymas. Tai gali būti verslas, pramoga ar apsirūpinimo maistu būdas“ – tai bendras medžioklės apibrėžimas iš šių laikų visiems prieinamos ir populiariausios enciklopedijos „Wikipedia“.

Lietuvos Respublikos Medžioklės įstatyme medžioklės sąvoka apibrėžiama kaip medžiojamųjų gyvūnų apsauga ir racionalus naudojimas, vadovaujantis įstatymu, kitais medžioklę reglamentuojančiais teisės aktais bei atsižvelgiant į ekologines medžioklės plotų sąlygas, etikos normas ir šalies medžioklės kultūros tradicijas. Svarbu paminėti tai, kad Medžioklės įstatyme atskiriama ir medžiojimo sąvoka, kuri savo esme vainikuoja medžioklės veiklą, kai medžiojamas gyvūnas paimamas iš gamtos pasitelkiant tam tikrus nustatytus ir leistinus gyvūnijos išteklių naudojimo būdus, kitaip tariant – gyvūnas sumedžiojamas.

Medžioklės apibrėžimų galima surasti įvairių, bet, ko gero, niekas negali ginčytis dėl to, kad tai yra viena seniausių žmogaus veiklų, kuri skatino žmogų tobulėti, eiti į priekį, o svarbiausia – suteikė galimybę jam išgyventi. Tačiau medžioklę dažnas suvokiame skirtingai. Vienaip ją suvokia patys medžiotojai, kitaip – ūkininkai, o dar kitaip – gyvūnų teisių gynėjai. Svarbiausia išlaikyti pusiausvyrą ir suvokti medžioklę kaip pozityvią, žmogui padedančią veiklą.

Šiuo metu medžioklė nėra išgyvenimo arba pragyvenimo šaltinis. Bet nedidelei daliai visuomenės – medžiotojams, tai yra gyvenimo būdas, jų laisvalaikis, galimybė prisidėti prie laukinės gyvūnijos darnaus išsaugojimo ir prasmingai leisti laiką gamtoje.

Labai gaila, kad pastaraisiais metais medžiotojų įvaizdis visuomenėje sumenkęs. Tam turi įtakos daug priežasčių. Medžiotojai – nedidelė bendruomenė valstybės mastu, jeigu ją lygintume su kitomis Europos šalimis. Daugumos žiniasklaidos šaltinių puoselėjamas būdas apie medžioklę pateikti tik neigiamas, rezonansinio atgarsio visuomenėje galinčias sulaukti žinias apie vienokius ar kitokius medžioklės taisyklių pažeidimus, nepaisant to, kad norint pritraukti informacijos vartotojų dėmesį per negatyvą, žlugdomas orios veiklos ir ja užsiimančių žmonių įvaizdis. Taip pat medžioklės grožį šiek tiek užgožia ir jos teisinis reguliavimas, kuris kartais sukuria erdvę, nors ir netyčinę klaidą padariusį medžiotoją, prilyginti didžiausiam brakonieriui ir jį negailestingai nubausti piniginėmis baudomis, civiliniais ieškiniais su reikalavimu atlyginti gamtai padarytą žalą bei turto, susijusio su pažeidimo padarymu, konfiskavimu. Aišku, objektyvi žiniasklaida ir teisinis reguliavimas yra būtini dalykai, bet norėtųsi, kad tiek žiniasklaida, tiek medžioklės kontrolė būtų orientuotos į tikrus brakonierius, kurie visiškai nesilaiko jokių medžioklės vykdymo normų.

Siekdami išlaikyti gerą medžiotojo įvaizdį, turėti daugiau įtakos bendraujant su valdžios įstaigomis, lengviau įgyvendinti savo idėjas puoselėjant medžioklės kultūrą ir etiką, medžiotojai vienijasi į asociacijas, tai yra į medžiotojų būrelius, klubus ir į visus medžiotojus vienijančias organizacijas. Todėl džiugu, kad dauguma Švenčionių rajono medžiotojų tai supranta ir yra Švenčionių rajono medžiotojų ir žvejų draugijos nariai. Priklausydami medžiotojus vienijančiai organizacijai, nariai plečia žinias, laiku gauna aktualią informaciją, įgyvendina savo idėjas, tinkamai atstovauja savo interesams visuomenėje ir valdžios įstaigose.

Šiuo metu Švenčionių rajono medžiotojų ir žvejų draugijai priklauso beveik 350 narių, ir jie visi yra medžiotojai. Gaila, kad žvejai neturi noro ir poreikio priklausyti šiai organizacijai, bet galbūt jiems tiesiog visur yra geros sąlygos žvejoti ir savo mėgstama veikla jie puikiai pasirūpina savarankiškai.

350 narių Švenčionių rajono gyventojų skaičiaus mastu yra gana nemažai ir tai suteikia teisę vadintis stipria bendruomene, kurią vienija bendras tikslas – teisingos, kultūringos, etiškos ir tausojančios gamtą medžioklės propagavimas. Šis tikslas apima daug uždavinių ir jiems įgyvendinti būtinų įvykdyti darbų. Tai naujų medžiotojų paruošimas, medžiotojų kvalifikacijos palaikymas ir tobulinimas, medžiotojų egzaminavimas dėl saugaus elgesio medžioklėje taisyklių laikymosi, medžioklės renginių ir švenčių organizavimas, visokeriopas medžiotojų švietimas.

Viena iš veiksmingiausių medžiotojų įvaizdžio gerinimo veiklų yra medžiotojų ir visuomenės švietimas medžioklės teisinio reguliavimo, saugaus elgesio medžioklėje, medžioklės organizavimo ir su ja susijusios veiklos vykdymo klausimais bei teisingos medžioklės vykdymas. Prie to jau antrus metus iš eilės prisideda ir Švenčionių rajono savivaldybė per Švenčionių rajono nevyriausybinių organizacijų rėmimo programą remdama su medžiokle susijusias veiklas. Nuo 2020 metų nurodytos priemonės dėka buvo paremti 4 projektai, kurie apėmė medžiotojų švietimo paslaugų gerinimą Švenčionių rajono medžiotojų ir žvejų draugijoje, arba, pavyzdžiui, veterinarinių reikalavimų laikymosi užtikrinimą Reškutėnų medžiotojų būrelio plotuose, kai ten buvo fiksuojami afrikinio kiaulių maro židiniai. Tokie pavyzdžiai byloja apie tai, kad medžioklė Švenčionių rajone pradeda įgauti jos teisingą įvertinimą.

2021 m. rugpjūčio 14 d. Jančiūnų k., Švenčionių rajone įkurtame „eHunt.lt“ šaudymo centre buvo surengta jau tradicine tampanti medžiotojų šventė-varžybos „Švenčionių rajono medžiotojų ir žvejų draugijos Taurė-2021“. Rajono medžiotojai, kurie ryžtingai veikia savo mėgstamos veiklos labui, ilgai nedvejojo – subūrė komandas varžyboms bei atvyko į šventę su būriu juos palaikančių kolegų, bendraminčių ir šeimos narių.

Šventės-varžybų metu vyko 3 rungtys varžybose dalyvaujančioms komandoms, tai yra „Tupinčio zuikio“, „Bėgančio šerno“ ir „Skriejančių taikinių“. Taip pat šventės dalyviams buvo sukurta jauki aplinka pasislėpti nuo kaitinančios saulės ar lietaus, pagamintas labai skanus medžiotojų maistas, surengtos veiklos vaikų laisvalaikiui jį pagardinant saldžia cukraus vata, šventės svečiai galėjo patikrinti savo taiklumą – su šaunamuoju ginklu pataikyti į taikinius. Varžybose iš viso dalyvavo 8 komandos po 5 šaulius. Buvo gausu prizų ir juos įsteigusių rėmėjų, vyko loterija. Norėtųsi pasidžiaugti ir tuo, kad prie šventės-varžybų rėmėjų aktyviai prisidėjo įmonės būtent iš Švenčionių rajono ar įmonės, kurias atstovavo Švenčionių rajono gyventojai. Šventę gausiausiai rėmė „eHunt.lt“, MB „Baltic Lubricants“, UAB ,,Yukon Advanced Optics Worldwide”, UAB „Vilniaus ginklai“, „Rypo“.

Po pusę dienos vykusių varžybų išaiškėjo ir nugalėtojai. Buvo apdovanota gražiausiai pasipuošusi komanda, pagerbtas vyriausias varžybų dalyvis, nustatyti taikliausiai rungtyse šaudę medžiotojai. Taikliausias „Skriejančių taikinių“ rungtyje iš 25 taikinių pataikęs į 18 buvo Rimantas Meškauskas, „Bėgančio šerno“ rungtyje taikliausias buvo Rokas Zabiela, o „Tupinčio zuikio“ – šventę medžioklės rago garsais papuošęs Igoris Procepovas. Daugiausiai taškų visose rungtyse surinko Antonij Jundo. Komandinėje įskaitoje aukščiausiai nugalėtojų pakyloje buvo „Reškutėnų“ medžiotojų būrelio komanda, surinkusi 190 taškų. Antrąją vietą užėmė „Švenčionių“ medžiotojų būrelio komanda, o nuo jos tik trimis taškais atsiliko trečiosios vietos nugalėtojai – medžiotojų klubo „Mera“ komanda.

Pačią šventę-varžybas vainikavo nuotaikinga loterija su daug įvairių prizų, kurie atiteko didelei daliai varžybose dalyvavusių medžiotojų, o paskutinis šventinis akcentas buvo įspūdingas „eHunt.lt“ šaudymo centro 5-ojo gimtadienio proga iškeptas ir visiems padovanotas tortas.

Džiugu, kad Švenčionių rajono medžiotojų bendruomenė yra susitelkusi, mokanti ne tik taisyklingai medžioti, bet ir puoselėjanti kitas, su medžiokle susijusias veiklas ir tradicijas. Visa tai ateityje tikrai turėtų atsiliepti gerėjančiu medžiotojų įvaizdžiu ir pačios medžioklės pozityviu supratimu visuomenėje.

Medžioklei Valio!

Pavel TRUSOV

Švenčionių rajono medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas