Mes turime 402 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5227
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21428
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97458
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kosmosas

2021 m. rugpjūčio 28 d.

Visai neseniai Elonas Muskas parodė savo garsiuosius „Super Heavy“ raketos „žarnokus“. Pasirodo, po tuo negrabiai sukonstruotu gaubtu, kuris greičiau primena vėjo malūną negu raketą, slepiasi net 29 „Raptor“ tipo varikliai. Kaip čia neprisiminus daugiau nei 50 metų senumo istorijos, kai skrydžiui į Mėnulį pakako penkių, tiesa milžiniškų, Vernerio fon Brauno sukurtų variklių. Dar pridėjus tokius keturis galima buvo net į Saturną ar Jupiterį skristi.

 Amerikonai, kalbėdami apie tas raketas, kažkaip stengiasi neminėti jų autoriaus. Suprantama – Braunas nebuvo amerikonas. O mes, vyresnioji karta, prisimename Sergejaus Koroliovo šedevrą „H-1“ su 30 variklių. Pasirodo, kad Elonas Muskas yra Koroliovo bendramintis! Kam „nuo nulio“ kurti didelius variklius, jei mažų yra pakankamai, o kompiuteriai yra tiesiog neišmatuojamai galingesni, negu prieš 50 metų, lengvai susidoros valdydami tą variklių kaimenę. Ir nesvarbu, kad Koroliovas susprogdino tik keturias savo raketas, kol suprato pralaimėjęs lenktynes kosmose, o Muskas savąsias sprogdina, tarsi kokias petardas. Jam, esą, svarbu pasiekti patikimumą ir savo vaikystės svajonę paversti tikrove – nuskristi į Marsą, kad ir su „bilietu į vieną pusę“. Norinčių tokiai misijai jau yra pakankamai. Jau ir kai kuriems lietuviams tokia kelionė atrodo viliojanti – gal bent Marse susiras gerai apmokamo darbo. Svajonė nei kiek ne blogesnė nei paties Musko. Vistiek jau Lietuva yra kosminė valstybė. Padedant sąjungininkams paleidžiame visokių miniatiūrinių palydovų. Belieka tik raketą pagaminti. Nesijuokit! Visai realus dalykas. Juk turime garsią pasaulyje lėktuvų pilotų mokyklą, net du technologijų universitetus ir lėktuvų gamyklą. Gaminame lėktuvus visam pasauliui. Kodėl negalėtumėm pasigaminti kokią raketėlę ir patys išvesti į kosmosą nors nedidelį gyvį, pavyzdžiui tarakoną. Žinoma, būtų sunkumų parenkant vietą kosmodromui, nes šiukšlių perdirbimo gamyklai, vėjo jėgainėms ar kokiam krematoriumui vietos ieškome metų metus. Aš siūlau labai nesiplečiant panaudoti nacionalinio stadiono statybų likučius Vilniuje. Ten daugelis įrengimų tiktų. Žmonės čia jau pripratę prie mašinų ir lėktuvų gausmo, tylių oro balionų skrydžių. Jų jau nestebina nei tramvajaus, nei metro, nei aplinkkelių idėjos… Per mėnesį viena raketa daugiau, pagalvokit! O reginys koks nuostabus būtų, ypač stebint nuo Baltojo tilto, iš Gedimino pilies, ar iš dangoraižių... Tik Floridos kosmodromas galėtų konkuruoti. Jūs neįsivaizduojate, kiek ten susirenka žioplinėtojų iš visų pasaulio kraštų… O norinčių tikrai atsirastų. Jūs tik pažiūrėkit, kas darosi prieš Šv. Kalėdas ar Naujuosius metus – pusę Kinijos petardų ir visokių raketų išperka mūsų jaunimas. Galima sakyti tuščiai paleidžia pinigus vėjais. O čia būtų impulsas naujai mokslo šakai. Gal ir koks beprotiškai gabus mūsų Rudzinskas (vok. braun – rudas), Karalius ar Karaliūnas išryškėtų… Atleiskit, turiu baigti. Kažkas skambina dėl pelkių dujų surinkimo ypatybių.

Izidorius KIMSĖNAS

 
 
Reklaminis skydelis